Veilige planten voor een kameleon terrarium

kameleon planten

Een kameleon is een leuk huisdier. Dit reptiel heeft wel de juiste verzorging nodig, zoals een terrarium met planten. Je wilt dan natuurlijk planten gebruiken die er niet alleen mooi uitzien, maar die daarnaast niet schadelijk zijn voor je kameleon. Welke planten gebruik je in een terrarium voor een kameleon?

Over de kameleon

Kameleons kennen we vooral als de hagedis dat de kleur kan aannemen van zijn omgeving. Dit is een bijzondere eigenschap. Kameleons komen in meerdere continenten voor, waaronder Afrika, Zuid-Europa en het Midden-Oosten. De kameleon eet krekels of vliegjes. Het terrarium van de kamelon moet genoeg vocht hebben. Een kameleon leeft meestal in het tropische regenwoud, dus het is slim om je terrarium ook zo in te richten.

Waarom planten voor een kameleon?

Als je wilt dat je kameleon een hoge kwaliteit van leven heeft, dan voeg je planten toe. Deze zorgen ervoor dat de conditie van het terrarium verbetert. Daarnaast is het voor je kameleon fijn, omdat hij graag in planten klimt of zich verscholen houdt onder de bladeren.

Welke planten voor het terrarium?

Welke planten kies je voor het terrarium van een kameleon? Het is sowieso niet slim om plastic planten te plaatsen. Dit kan wel, maar voor je kameleon is dit natuurlijk niet heel prettig. Let er ook goed op dat als je planten bij een tuincentrum haalt, deze vaak zijn ingesprayed met een coating waardoor de plant meer glimt. Deze coating kan gevaarlijk voor je kameleon zijn. Daarom is het slim om de planten bijvoorbeeld eerst even goed onder de douche te zetten. Bijvoorbeeld voor tenminste een halfuur. Zo weet je zeker dat er niets schadelijks voor jouw kameleon op zit.

Bekijk ook: terrarium kopen

Pothos

Een veelvoorkomende huisplant is de Pothos. Dit is een klimplant die niet veel licht nodig heeft en makkelijk te verzorgen is. De plant kan maximaal 180 centimeter hoog worden. De grote bladeren van deze plant zorgen ervoor dat je kameleon zich overal kan verstoppen.

Bromelia

De Bromelia is gemakkelijk te krijgen en ook nog best betaalbaar. Met deze plant creëer je veel kleur in je terrarium. De plant is stevig genoeg voor jouw kameleon en daarnaast heeft hij een mooi uiterlijk door de gekleurde bladeren. Een Bromelia is erg gemakkelijk om te onderhouden en kost je doorgaans weinig moeite. Perfect dus voor je kameleon.

Yucca

De Yucca-plant heeft stevige wortels en zijn daardoor goede planten om in te klimmen. Houd er rekening mee dat de aarde van de Yucca vochtig moet zijn. Hij mag dus niet heel nat zijn, of veel te droog worden.

Hibiscus

De Hibiscus ziet er fantastisch uit in je terrarium. Het is een plant die prachtige kleuren kan hebben, zoals paars, of oranje. Je kameleon heeft daarbij genoeg plekken om zich lekker te verstoppen. Realiseer je wel dat de Hibiscus geen gemakkelijke plant is om te verzorgen. De meeste varianten ervan kosten veel tijd om te verzorgen en de kans dat er iets mis gaat is groot. Er is wel een uitzondering: Hibiscus rosa-sinensi. Ook wel bekend als de Chinese Hibiscus.

Ficus

De Ficus is een plant die heel goed voor de kameleon is. Het is namelijk een stevige plant, waardoor je kameleon lekker kan klimmen. Er zijn ook genoeg plekken waar de kameleon kan schuilen. De Ficus heeft niet zo veel licht nodig, maar moet wel veel vocht hebben in de vorm van mist. Dit kun je zelf sprayen, maar je kunt ook voor een speciale mistmachine zorgen.

Braziliaanse Rubberboom

Deze groene boom heeft een prachtige, groene uitstraling. Het is een must om naar te kijken en voor je kameleon ook nog eens een fijne boom, met veel verschuilplaatsen en klimmogelijkheden. Het grote nadeel is dat het hier wel om een boom gaat, die behoorlijk groot kan worden. De Braziliaanse Rubberboom past daardoor waarschijnlijk niet in ieder terrarium.

Waar je ook op moet letten voor de planten in het terrarium

Wanneer je kiest voor planten in het terrarium van je kameleon, dan is het belangrijk dat je deze wel goed verzorgt. Je wil natuurlijk geen planten weg moeten gooien, omdat ze binnen een paar maanden sterven. De ene plant wil lekker dichtbij de warmtelamp staan en de ander juist verder weg. Bekijk goed wat de voorkeuren van de plant van jouw keuze zijn om te voorkomen dat deze snel doodgaat. Houd altijd ook het belang van je kameleon in je achterhoofd. Kies je bijvoorbeeld voor mest voor de planten? Kies dan wel voor een diervriendelijke variant, zodat het niet giftig is voor je hagedis. Haal regelmatig gele en bruine blaadjes weg van de planten, zodat je de focus legt op de gezonde delen van de plant om te groeien.

Hoeveel planten kies je?

Zorg voor een juiste balans. Creëer beschutte plekken en ook een aantal open ruimtes, waar je kameleon zich vrij kan bewegen. Kies vooral voor planten die jij mooi vindt en die ook nog eens mooi in het terrarium staan.

Fouten die vaak worden gemaakt met planten

Planten in het terrarium van je kameleon zijn geweldig, maar pas op dat je geen fouten maakt. Er zijn bepaalde fouten die veel worden gemaakt. Bijvoorbeeld:

  • Te veel water geven;
  • Te weinig water geven;
  • Te veel licht in het terrarium;
  • Juist te weinig licht in het terrarium;
  • Verkeerde grond.

Blijf ook altijd alert op eventuele ziektes of ongedierte in je planten. Haal een plant uit het terrarium als het duidelijk is dat deze ziek is. Let hier goed op, want dat voorkomt problemen in de toekomst.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl