Blaft een Australian Shepherd veel? Over blaffen en andere geluiden

australian shepherd blaffen
australian shepherd blaffen

Australian Shepherds zijn intelligente, actieve honden. Hoe zit het met het geluid dat ze maken? Blaffen Australian Shepherds veel, of zijn ze vooral rustig? Waar moet je rekening mee houden wanneer je een Aussie aanschaft?

Australian Shepherd

De Australian Sheperd komt van oorsprong helemaal niet uit Australië, maar Amerika. Hij wordt soms ook Aussie of Australische Herder genoemd. Sommige mensen noemen hem zelfs Australische Collie. Deze herdershond heeft ontzettend veel energie, omdat hij oorspronkelijk is gefokt als schapenhond. Hij houdt dus van rennen en is erg actief. Het is ook een intelligent ras, dat gemakkelijk leert en het leuk vindt om iets voor zijn eigenaar te doen. Australian Shepherds komen in verschillende kleuren en extra opvallend zijn zijn ogen, die vaak verschillende kleuren hebben.

Wist je dat we nog veel meer informatieve artikelen over de Australian Shepherd hebben? Bekijk het overzicht om alles te weten te komen over dit prachtige ras.

Blaft een Australian Shepherd veel?

Een Australian Shepherd kan erg vocaal zijn, maar is dit doorgaans alleen als hij dat zelf nodig vindt. Tussen alle Aussies zit natuurlijk wel altijd verschil, maar ze worden doorgaans wel gezien als een hond die veel blaft en andere geluiden maakt. De ene blaft meer dan de ander. Wanneer een Australian Shepherd veel blaft, is het slim om te onderzoeken waarom hij dat doet. De kans is groot dat hij sturing nodig heeft van een sterke leider.

Lees ook:  Kan een Australian Shepherd goed tegen warmte?

Waarom blaffen Aussies?

Australian Shepherds zijn van nature werkhonden. Het was hun taak om achter de schapen aan te rennen en deze bij elkaar te drijven. Dit doen ze met de bewegingen die ze maken, maar ook met de geluiden. Geluid maken zitten dus in hun natuur. Dat kan blaffen zijn, maar ook grommen, janken en talloze andere geluiden. Daarnaast zijn Aussies erg intelligente honden. Blaffen kan ze mogelijk iets opleveren. Denk bijvoorbeeld aan aandacht. Als je hond blaft, en jij reageert erop, dan krijgt hij de aandacht die hij wil. En wanneer je Aussie dat door heeft, blijft hij het doen.

Hoe leer je je hond minder te blaffen?

Een Australian Shepherd leert heel gemakkelijk iets aan. Dat kan positief, maar ook negatief gedrag zijn. Het commando ‘blaf’ (of ‘luid’, of welke benaming je dit ook wilt geven) is daardoor redelijk makkelijk aan te leren. Zeker als je hond nog jong is, kun je hem de connectie laten maken tussen het commando en het blaffen, door het iedere keer te zeggen als hij blaft, en hem daar direct voor te belonen. Je Aussie zal snel doorhebben wat het commando blaf betekent.

Mijn Australian Shepherd blaft op commando

Als je je hond kunt aanleren iets op commando te doen, kun je het hem andersom ook aanleren. Laat hem blaffen en beloon hem vervolgens bij het woord ‘stop’, of ‘stil’, als hij daadwerkelijk stil is. Het is hierbij vooral belangrijk dat je hond echt weet dat jij de leider bent. Gebruik beloningskoekjes om dit te trainen.

Daag je Australian Shepherd voldoende uit

Een Australian Shepherd die zich verveeld, kan ontzettend vervelend worden. Hij gaat dan bijvoorbeeld blaffen, om zo je aandacht te krijgen. Het is ook goed mogelijk dat hij andere geluiden maakt. Je moet hem dan zeker niet vertellen dat hij stil moet zijn, want hij probeert je iets duidelijk te maken. Als je een Aussie hebt, is het belangrijk dat je hem voldoende uitdaagt. Hij heeft dagelijks flink wat beweging nodig en moet daarnaast ook mentaal worden uitgedaagd. De kans is groot dat je hond veel minder blaft, wanneer hij zich niet verveeld, dus ga met hem naar buiten, speel zoekspelletjes met hem en laat hem écht actief zijn. De Aussie is geen hond die je de hele dag in de mand moet hebben liggen.

Lees ook:  De 7 mooiste Australian Shepherd kruisingen

Blaffen mag ook best wel

Blaffen hoeft echt niet altijd afgestraft te worden. Australian Shepherds laten hun enthousiasme vaak met blaffen zien. Bijvoorbeeld wanneer ze in het park met je spelen, of wanneer ze blij zijn om iemand te zien. Leer goed wanneer je hond blaft uit enthousiasme, of wanneer het iets anders betekent.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl