Kan een Australian Shepherd goed met katten overweg?

australian shepherd kat

Wil je een hond in huis halen, maar heb je ook een kat? Dan is het natuurlijk belangrijk dat ze het goed met elkaar kunnen vinden. Hoe zit het met de Australian Shepherd? Kan een Australian Shepherd goed met katten overweg?

Over de Australian Shepherd

De Australian Shepherd wordt ook vaak Aussie of Australische Herder genoemd. Het is een actieve, enthousiaste en leergierige hond. Oorspronkelijk gefokt als schapenhoeder. Het is dus een hond die veel beweging nodig heeft en ook veel getraind moet worden.

Kan een Australian Shepherd goed met katten overweg?

Meestal zal een Australian Shepherd goed met katten overweg kunnen. Maar dit is vooral afhankelijk van de ervaringen die zowel je Aussie als de kat hebben. Waarschijnlijk moeten de twee dieren ook goed aan elkaar wennen. Zorg er dus voor dat de introductie tussen de twee goed is. Onthoud ook dat als één van de dieren al vrij oud is, de introductie moeizamer kan gaan. In dat geval is het zelfs mogelijk dat ze nooit aan elkaar zullen wennen.

Beste katten die goed met honden overweg kunnen

Elke kat kan wennen aan de aanwezigheid van een hond, maar er zijn een aantal kattenrassen die gemakkelijker met een hond overweg kunnen, bijvoorbeeld vanwege hun relaxte karaktereigenschappen. Een paar daarvan zijn:

  • Ragdoll
  • Japanse Bobtail
  • Heilige Birmaan
  • Maine Coon
Lees ook:  21 betrouwbare Australian Shepherd fokkers voor een lieve pup

Kat en Aussie met elkaar introduceren

Als je voor het eerst een Australian Shepherd en kat met elkaar introduceert, is het belangrijk om hier goed de tijd voor te nemen. Zorg ervoor dat er voor de kat een andere ruimte is dan voor de hond en dat beide dieren overal bij kunnen. Denk aan eten, een plek om te slapen of bijvoorbeeld een kattenbak. Houd de dieren eerst uit elkaar, en laat ze dan langzaam aan elkaar wennen. Begin met korte sessies en maak deze iedere dag weer een beetje langer. Let altijd goed op het gedrag van zowel je kat als je hond en zorg dat je er altijd bij bent als ze elkaar zien. Blijf zelf altijd rustig.

Gedrag van je Australian Shepherd

Als jouw Australian Shepherd een kat ontmoet, dan zijn verschillende reacties mogelijk. Hij zou bijvoorbeeld de kat kunnen ontwijken, omdat hij weet dat een kat hem kan bezeren. De Australian Shepherd kan sowieso wat gereserveerd zijn. Maar, omdat het een herdershond is, zou zijn herdersinstinct ook naar boven kunnen komen. Houd rekening met deze twee uiterste manieren van reageren en zorg dat je in kunt grijpen als een van de dieren zich niet veilig voelt.

Laat de dieren pas alleen als je het echt vertrouwt

Dieren blijven dieren. Laat je Australian Shepherd en kat daarom ook pas alleen wanneer je echt zeker weet dat het goed gaat onderling. En dan pas kun je ze samen laten. Het heeft even tijd nodig. Gun het die tijd ook. Als ze eenmaal aan elkaar gewend zijn, kunnen het zelfs vriendjes van elkaar worden.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl