Douchen met een papegaai – hoe doe je dat?

papegaai douche

Er wordt nog wel eens geadviseerd om te gaan douchen met je papegaai. Dit helpt om de band te vergroten, en is daarnaast heel goed voor je kromsnavel. Maar waar moet je precies op letten? En hoe doe dat je eigenlijk, douchen met een papegaai?

Over de papegaai

Papegaaien zijn intelligente vogels, die er om bekend staan dat ze kunnen praten en allerlei puzzels op kunnen lossen. Er zijn verschillende soorten papegaaien, zoals Ara’s, Amazonepapegaaien of de kleine dwergpapegaaitjes. Papegaaien zijn sociale dieren en kunnen last van depressie krijgen wanneer ze niet genoeg aandacht krijgen.

Lees ook: 09 bijzondere vogels die kunnen praten

Waarom douchen met de papegaai?

Papegaaien komen van oorsprong uit de jungle, waar de luchtvochtigheid hoog is en waar het ook af en toe behoorlijk kan regenen. Papegaaien hebben hierdoor regelmatig een wasbeurt of vocht nodig. Het is goed voor ze, voor hun veren en het maakt ze schoon. Je kunt ze wassen doen met bijvoorbeeld een speciaal badje voor in de kooi, of met bijvoorbeeld de plantenspuit. Wanneer je ervoor kiest om te douchen met je papegaai, is het bijna zoals in de natuur. Het is daarnaast een goede manier om een band te krijgen met je papegaai.

Zorg voor een goede training

Wanneer je pas net een papegaai hebt, moet je deze niet meteen de eerste dag al meenemen om te gaan douchen. De band tussen jullie moet eerst goed zijn en het is verstandig als je papegaai wat basisdingen kan, zoals op je hand gaan zitten op commando, of op een zitstok. Wanneer je papegaai jou volledig vertrouwt, is het douchen samen al een stuk gemakkelijker.

Lees ook:  Hoe lang kan een papegaai alleen zijn?

Gebruik een zitstok

Je kunt je papegaai de hele tijd op je arm houden, of zelfs op de grond zetten van de douche, maar dit Is niet de beste keuze. Op je arm kunnen de nagels pijn doen, en je vogel kan – wanneer hij zich ongemakkelijk voelt – ervoor kiezen om je te bijten. Op de grond is geen goed idee wanneer jij zeep gebruikt tijdens het douchen. Dit is namelijk schadelijk voor jouw papegaai.

Een goede optie is een speciale zitstok gebruiken waar je papegaai op kan zitten. Het water van de douche komt dan op hem, en jij kunt erbij staan om jezelf te wassen. Er zijn zitstokken beschikbaar met een zuignap erop, die je dus gemakkelijk aan de tegels van je badkamer kunt bevestigen.

Maak je badkamer papegaaivriendelijk

Voordat je gaat douchen met je papegaai, moet de badkamer papegaaivriendelijk zijn. Kijk bijvoorbeeld goed of het raam wel dicht is, en of er geen gevaarlijke spullen staan. Let ook goed op de route naar de badkamer toe. Misschien moet je wel naar boven, terwijl je papegaai normaal gesproken alleen in de woonkamer beneden zit. Welke gevaren voor jouw kromsnavel liggen er op de loer?

Hoe warm mag het water zijn?

Veel mensen houden ervan om vrij warm te douchen, maar wanneer je papegaai bij je is, kun je beter iets kouder douchen. Het water hoeft niet ijskoud te zijn, maar lauw is voor je papegaai goed te doen.

Lees ook:  Blauwvoorhoofdamazone complete verzorgingsgids

Let op de waterdruk

Voor de meeste papegaaien is het niet prettig als de waterdruk hoog is. Dit kan al snel pijnlijk zijn voor je vogel, dus houd dit goed in de gaten en zet de stralen van de douche dus niet te hard.

Zeep of shampoo?

Het is niet nodig om zeep of shampoo te gebruiken. Dit is zelfs slecht voor je kromsnavel. Er bestaat wel speciale shampoo voor papegaaien, maar deze heb je niet perse nodig.

Houd je papegaai in de gaten

Alle papegaaien zijn verschillend, dus het is goed mogelijk dat jouw papegaai anders reageert op het water. Sommige papegaaien vinden het helemaal niet fijn, anderen zijn er juist dol op. Het is nooit goed wanneer je papegaai vol stress zit. Als jouw vogel blij is, ben jij dat ook.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl