Mag een kip bloemkool eten?

kip bloemkool

Na het koken heb je nog wat restjes bloemkool over. Zonde om weg te gooien, dus denk je erover om deze aan de kippen in de tuin te voeren. Bloemkool is gezond voor de mens, maar is dat het ook voor een kip? Je wilt natuurlijk goed voor je kippen zorgen en wilt niet dat ze er ziek van worden. Is het goed om een kip bloemkool te voeren, of beter van niet?

Over de kip

Het houden van kippen is voor veel mensen een leuke bezigheid. Een kip is gemakkelijk tam te krijgen. Sommige kippen zijn enorm sociaal en vinden het geen probleem om zich als een echt huisdier te leven. Doe wel van tevoren onderzoek naar de verschillende rassen kippen. Zo kan een zijdehoen bijvoorbeeld slecht tegen menseneten. Er zijn verschillende soorten kippensoorten, denk bijvoorbeeld aan de Leghorn, de grijze legkip, Sussex kip of een koekoek.

Mag de kip bloemkool eten?

Als je overweegt om een kip bloemkool te voeren, kun je ze het best de bladeren van de bloemkool voeren. Daar zijn kippen gek op. De rest van de bloemkool kun je het best zelf opeten en niet aan kippen voeren. Denk er wel aan dat bloemkool voer voor mensen en niet voor dieren is. Je moet een kip dus zeker niet iedere dag bloemkool geven, maar zo nu en dan is geen probleem. Vooral de bladeren zijn prima. Het is dus belangrijk dat je van tevoren de bloemkool gereed maakt om te voeren. Een kip kan niets met een hele bloemkool, maar de bloemkoolbladeren van een groene bloemkool zijn absoluut een favoriet van de kip.

Lees ook:  Deze 7 vragen zijn belangrijk als je kippen in je tuin wil hebben

Wat is er goed aan bloemkool?

Zelfs als je kippen niet gek zijn op sla of andijvie, kan het maar zo zijn dat ze gek zijn op bloemkoolbladeren. Na het oppeuzelen van al dat lekkers blijft de hoofdnerf achter. Wist je dat bloemkoolbladeren ook nog eens heel goed voor kippen zijn? Bloemkool zit namelijk vol met vitamine C, wat er voor zorgt dat de kippen goed gezond blijven. Het is goed voor het immuunsysteem en daardoor worden kippen een stuk minder snel ziek. Vooral de ongekookte bloemkool is meestal favoriet bij kippen.

Wat is er gevaarlijk aan bloemkool?

Het is belangrijk dat je niet te veel bloemkool aan kippen voert. Maak er zeker geen dagelijkse maaltijd van, maar doe het alleen zo nu en dan. Elke dag bloemkoolbladeren eten mag dan wel een grote wens van kippen zijn, maar het is zeker niet goed voor ze. Als je namelijk te veel bloemkool voert aan de kip, is de kans vrij groot dat hij last zal krijgen van zijn darmen. Daardoor is de kans groot dat de kip uiteindelijk last krijgt van diarree. Dat zal niet voorkomen bij een paar bloemkoolbladeren, maar zeker als je te veel in één keer voert of te vaak achter elkaar, kunnen deze problemen voorkomen. Er zijn zelfs clubs die het voeren van bloemkoolbladeren afraden. Zo kan de zijdehoen er bijvoorbeeld niet goed tegen.

Waarom dat sommige kippenrassen beter tegen bloemkoolbladeren kunnen dan andere soorten, is niet bekend. Mocht je merken dat je kippen slecht reageren op bloemkoolbladeren en aan de diarree raken, dan is het verstandig deze voeding te staken en dit niet weer te doen. Het is belangrijk om te onthouden dat kippen zeker geen mensen zijn en dat ze zeer gevoelige darmen hebben die snel van streek kunnen raken.

Lees ook:  Brahma - Elegante en veelzijdige kip

Hoe geef je deze groente aan een kip?

Geef niet de hele bloemkool aan de kip, want dan weet hij niet wat hij ermee moet. Over het algemeen is het beter om alleen de bloemkoolbladeren te voeren. Daar zijn kippen gek op. Daarom is het verstandig van tevoren de bladeren van de bloemen te halen. De bloemkoolbladeren voer je volledig rauw. Zorg er dus voor dat je deze niet kookt of op een andere manier behandelt. Wil je de bladeren aan de kip voeren, leg het materiaal dan even apart. Gekookte bloemkool is niet goed voor een kip.

Hoeveel bloemkool mag een kip?

Heb je een paar bladeren van de bloemkool over, dan mag je deze prima aan de kip voeren. Maar voer zeker niet te veel, want dan krijgen kippen last van hun darmen. Daarom voer je dit zeker niet elke dag, maar hooguit zo nu en dan. Het is niet duidelijk hoeveel bloemkool precies goed is voor een kip. Gezien het gebrek aan informatie is het goed om zeker voorzichtig te zijn met het voeren van bloemkoolbladeren. Er zijn zelfs experts die aanraden om het maar helemaal niet te doen. Dat geldt dan weer alleen voor bepaalde kippensoorten.

Mijn kip eet bloemkool. Is dat normaal?

Als je kip bloemkool eet, hoef je je daar geen zorgen om te maken. Kippen die groenten eten komt heel vaak voor. Maar het is niet goed om elke dag groenten te voeren. Een keer restjes voeren is geen probleem, maar legkorrels en granenmix zijn niet voor niets aanbevolen producten. Doe het daarom niet te vaak. Geef nooit te veel keukenafval, want daar kunnen kippen niet tegen. Net als bij de mens is het belangrijk om de maaltijden te variëren en evenwichtig te houden.

Lees ook:  Mag een kip appel eten? Gezond fruit voor kippen?

Meer weten over kippen en bloemkool eten?

Het kan dus best lastig zijn om te bepalen of je je kip wel of niet bloemkool moet voeren. Weigert hij dit te eten, dan geef je dit niet weer. Iedere kip heeft zo zijn eigen eetgewoontes. Er is genoeg andere voeding die je kip waarschijnlijk wel zal lusten. Het is dus zeker geen moeilijke eter, maar hij vindt menseneten niet lekker.

Mocht je meer willen weten over goede voeding voor kippen, dan raden we je aan de complete voedingsgids voor kippen te bekijken.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl