Mag een kip courgette eten?

kip courgette

Je hebt een gerecht gemaakt en hebt nog een stukje rauwe courgette over. Zonde om weg te gooien. Gelukkig heb je kippen in de achtertuin die misschien wel een stukje lusten. Voordat je besluit om je gevleugelde vrienden te voeren, vraag je je af of dat wel zo verstandig is. Mag een kip eigenlijk wel courgette eten?

Over de kip

Steeds meer mensen kiezen ervoor om kippen te houden. Het is een leuke hobby en het verse eieren rapen is voor veel mensen geweldig. Maar een kip is een gemakkelijk tam te maken en eet graag uit je hand. Handig als je nog wat groenten overhebt. Sommige kippen zijn zo sociaal dat ze het leuk vinden om op schoot te zitten. Maar het is wel belangrijk om van tevoren onderzoek te doen. Er zijn immers verschillende rassen kippen. Denk bijvoorbeeld aan de Brahma. Dat is een sierlijk ras die vrij groot kan worden. Ze kunnen niet vliegen en daarom houd je ze gemakkelijk tam. Wie minder ruimte heeft, kan beter kiezen voor krielkippen. Dat zijn kleinere kippen.

Mag een kip courgette eten?

Een kip eet in principe alles: zaden, bessen, wormen, insecten, maar ook groenvoer. Daarom kun je een kip prima overgebleven courgette voeren. Let er wel op dat je de kip alleen rauwe courgette kunt voeren. Het is prima voeding voor een kip en hij zal er blij mee zijn, omdat hij wat afwisseling in de voeding krijgt. Voer kippen absoluut geen gebakken of gekookte voeding. Heb je de courgette dus al aangefruit of gekookt? Geef dit voedsel dan niet aan een kip. Het is niet goed voor kippen om gekookte courgette te eten. Dat geldt trouwens ook meteen voor de meeste andere huisdieren.

Lees ook:  Mag een kip aardappel eten?

Wat is er goed aan courgette?

Een courgette zit bomvol vitamine C. Dat is goed voor de weerstand van de kip. Door regelmatig groenten met vitamine C te voeren, is het mogelijk om de weerstand van de kip te verhogen. Overvoer de kip niet met te veel vitamine C, want het dier kan namelijk deze vitamine ook zelf aanmaken. Hij slaat de vitamines dan op in zijn lever. Daarnaast bevat een courgette ook veel vitamine A. Vitamine A zorgt ervoor dat kippen geen luchtwegproblemen krijgen. Bovendien zal het ervoor zorgen dat de slijmvliezen beter werken en dat het gezichtsvermogen van de kip goed blijft.

Wat is er slecht aan courgette voor kippen?

Niet iedere kip vindt het lekker om courgette te eten. Sterker nog, de meeste kippen zitten er niet op te wachten. Maar het is wel mogelijk om het bijvoorbeeld door een chutney te doen. Op die manier zullen kippen het sneller eten. Maar wees er wel voorzichtig mee en maak er geen gewoonte van. Anders kunnen ze er een vergiftiging van krijgen. Dat merk je al heel snel, want dan beginnen ze te braken. Courgette kan mogelijk giftig zijn. Het is dus prima als je je kippen een courgette voert, maar doe het niet te vaak. En houd er rekening mee dat niet iedere kip er goed tegen kan.

Hoe geef je deze groente aan een kip?

Een courgette kun je het best eerst even raspen en dan aan een kip voeren. Eventueel kan dat ook bij doorgeschoten courgettes in bijvoorbeeld een chutney voor de kippen op stok. Houd er wel rekening mee dat je groenten aan een kip altijd rauw moet voeren. Zorg ervoor dat je deze dus niet aanfruit of kookt, maar dat je deze zonder er iets mee te doen voert. Ben je tijdens het koken dus van plan om een klein stukje aan de kippen in de achtertuin te voeren, leg deze dan even apart. Gekookte courgette is absoluut niet goed voor een kip en ook zeker niet voor andere huisdieren.

Lees ook:  Mag een kip aardbei eten? Tips voor jouw kippen

Hoeveel courgette mag een kip?

Een plakje van een courgette is voor de meeste kippen geen probleem. Maar zorg ervoor dat je niet te veel courgette voert. Anders kan dit namelijk giftig zijn. De courgette is en blijft uiteraard een groente en dat leidt ertoe dat ze giftig worden als je er te veel van voert. Pas ook vooral op met het blad van de courgette. Courgettes hebben vaker last van schimmels. Om die reden dien je – voordat je de courgette voert aan een kip – de bladeren te verwijderen.

Hoeveel courgette goed is voor een kip, is niet helemaal duidelijk. Maar we raden je aan voorzichtig te zijn met groenten en het niet te overdrijven. Bij te veel van het goede kunnen ze een vergiftiging krijgen en zullen ze al snel beginnen te braken.

Horen kippen courgettes te eten?

Kippen eten wel vaker groenten. Ze kunnen bijvoorbeeld ook komkommers eten, een soort afstammeling van de courgette. Maar het is niet normaal om ze dit elke dag te laten eten. Heb je een keer wat over, dan kun je dit je kippen prima voeren. Maar over het algemeen doe je ze een groter plezier met bijvoorbeeld legkorrels en granenmix. Een beetje keukenafval zoals courgettes kan dus wel, maar het moet niet te vaak gebeuren. Courgette voeren kan goed zijn voor de kip, maar overdrijf het niet. Te veel keukenafval is nooit goed voor kippen, want het is geen wandelende afvalbak. Net als bij mensen is een goede, evenwichtige maaltijd voor kippen heel belangrijk.

Lees ook:  Mag een kip perzik eten?

Meer weten over kippen en voeding?

Iedere kip heeft zo zijn eigen voorkeuren. Het is dus niet gek als een kip weigert om courgette te ten, omdat hij er helemaal niet van houdt. Geen probleem, er is nog genoeg anders lekkers dat je een kip kan voeren.

Bekijk de complete voedingsgids voor kippen voor meer inspiratie.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl