Is een Boxer een goede waakhond?

boxer waakhond

De Boxer zal je waarschijnlijk al snel aanspreken. Hij is erg sterk, erg knap en heeft flinke wangen. Veel mensen vinden de Boxer aanvankelijk nogal eng, maar dat is nergens voor nodig. Deze hond is erg speels, slim, aanhankelijk en enthousiast. Het is dus zeker nuttig om deze hond beter te leren kennen. De Boxer ziet er sterk uit. Maar is een Boxer een goede waakhond?

Over de Boxer

Boxers komen oorspronkelijk uit Duitsland en zijn zogenaamde middelgrote honden. Dankzij zijn uiterlijk ziet hij er erg indrukwekkend uit. Mensen zijn vaak bang voor hem, omdat ze bang zijn dat hij agressief zal zijn of je zal bijten. Dat is niet nodig, want een Boxer is juist erg gehoorzaam en slim. Als hij op je af komt rennen, is dat waarschijnlijk omdat hij wil spelen. Hij heeft namelijk een hoog energieniveau. Hij kan zo’n 10 tot 12 jaar oud worden. Doordat de Boxer er slim is en graag wil werken, is dit een echte werkhond. Werkhonden zijn vaak goede waakhonden. Is dat bij een Boxer ook zo?

De Boxer heeft een misleidend uiterlijk

Als je wilt weten of een Boxer een goede waakhond is, kun je het best eerst even kijken naar zijn karakter. Het is een echte werkhond die er alles aan doet om zijn baasjes gerust te stellen en veilig te houden. De Boxer is een trouwe hond, erg aanhankelijk en heeft bovendien veel energie. In ruil voor een beetje aandacht heb je een vriend voor het leven. Het dier is gemakkelijk op te voeden en daardoor kun je gedragsproblemen voorkomen. Hij ziet er nogal intimiderend uit, maar hij is zeker niet agressief of vals.

Lees ook:  Kan een Boxer goed alleen zijn?

Is een Boxer een goede waakhond?

Een Boxer wil heel graag een goede indruk maken op zijn baasjes. Hij houdt onvoorwaardelijk van zijn gezin. Om die reden wil hij zijn territorium en zijn baasjes altijd beschermen. Hij is gesteld op zijn dierbaren. Juist daarom is een Boxer in de kern zeker een goede waakhond. Hij is erg alert en weet precies wanneer hij in moet grijpen. Als je een Boxer in huis hebt, kun je er zeker op rekenen dat hij aan zal slaan als hem opvalt dat de situatie anders is dan normaal. Hij weet dus meteen wanneer er iets aan de hand is. Maar als je er een waakhond van wilt maken, moet je hem wel goed opvoeden.

Opvoeding

Belangrijk om te onthouden is dat een waakhond iets anders is dan een agressieve hond. German Boxers hebben al een imposant uiterlijk en daarom zijn veel mensen bang voor hem. Zien ze een Boxer, dan blijven ze vaak op een afstandje staan. Vaak is men onterecht bang dat de Boxer je zomaar aanvalt. Dat zal niet gebeuren. Sterker nog, eigenlijk is de Boxer juist erg energiek en vindt hij het leuk om met iedereen te spelen. Wil je er dus een waakhond van maken, dan moet je hem trainen. Dat kan door hem te leren welke situaties normaal zijn en welke niet. Het heeft verder geen zin om een hond op te gaan fokken. Wat je beter kunt doen, is hem spelenderwijs aanleren op welke situaties hij aan moet slaan.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Boxer nodig?

Wat maakt de Boxer een goede waakhond?

Een Boxer is om verschillende redenen een erg geschikte waakhond. Hij is erg leergierig en wil alles van je leren. Hij zal je bovendien nooit bedriegen. Omdat hij rustig en evenwichtig is, heb je er een prima familielid aan. Sterker nog; ze gaan ook prima samen met kinderen. Juist omdat de hond zo trouw is aan zijn familie, is hij ook waakzaam. Alles wat een bedreiging voor zijn familie kan vormen, zint hem niet. Hij wil niet dat zijn familie iets overkomt. Daarom is hij vaak wat achterdochtig en afstandelijke. Als er echt iets gebeurt, zal hij zeker ingrijpen. Is er dus iemand die je kinderen iets probeert aan te doen, dan zal hij ze zeker beschermen en verdedigen. De Boxer is een moedig hondenras die nergens bang voor is. Daarmee heb je aan de Boxer zeker een betrouwbare waakhond.

Een valse hond is geen goede waakhond

Het is belangrijk het onderscheid te kennen tussen een goede waakhond en een valse Boxer. Veel baasjes die er een waakhond van proberen te maken, proberen hem zo agressief mogelijk te maken. Dat terwijl dat eigenlijk niet in zijn natuur zit. Als een Boxer zomaar iemand aanvalt, komt dat zeker niet door de eigenschappen van zijn ras. Hij is vals gemaakt door zijn baasje. Dit is dus precies wat je niet wilt. Een goede waakhond is betrouwbaar en berekend. Andere rassen in zijn groep hoeven nooit bang voor hem te zijn. Zorg er daarom voor dat je het dier goed laat socialiseren. Een Boxer is eigenlijk nooit kwaadaardig of explosief.

Lees ook:  Boxador - kruising tussen een Labrador en Boxer

Cursus

Daarom is het belangrijk dat je je Boxer leert wel aan te slaan, maar rustig te blijven en niet meteen conclusies te trekken. Deze situaties kun je eventueel trainen met brokjes of iets anders lekkers door de situatie na te bootsen. Eventueel is een pakwerkcursus ook een oplossing; daar leert het dier in te grijpen, maar niet agressief te zijn. Hij luister goed naar zijn baasjes. Zeggen zijn baasjes dat het goed is? Dan zal hij al snel de situatie loslaten en zelfs een vriendschap sluiten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl