Mag een cavia framboos eten?

cavia framboos

Tijd om jouw cavia eens iets lekkers te geven. En natuurlijk wil je dan iets geven dat veilig en goed is voor jouw knaagdier. Hoe zit het met framboos? Mag een cavia framboos eten?

Over de cavia

Cavia’s zijn kleine dieren die maximaal ongeveer 25 tot 28 centimeter lang worden en als volwassene tot 1,2 kilogram kunnen wegen. In gevangenschap en met de juiste zorg is het vrij gebruikelijk dat deze huisdieren de leeftijd van vijf tot acht jaar bereiken. Wanneer ze in zeer goede gezondheid verkeren, kunnen ze zelfs tien jaar oud worden. Het zijn vrij speelse dieren en ze houden ervan om te socializen met degenen die ze kennen en liefhebben. Bovendien zijn het geweldige gezelschapsdieren voor als je een kleine woning hebt en een lief huisdier wilt.

Er zijn veel verschillende rassen van cavia’s, van langharige tot kortharige varianten. De caviarassen zijn onderverdeeld in het soort vacht dat ze hebben en hun kleuren. Zo zijn er cavia’s met een gladde vacht, lange vacht, ruwe vacht en zelfs haarloze cavia’s.

Mag een cavia framboos eten?

Framboos is een heerlijke vrucht die rijk van kleur is en een zoete sappige smaak heeft. Je kunt je cavia veilig framboos voeren, maar slechts 1 of 2 frambozen zijn genoeg bessen voor één cavia. Omdat frambozen veel suiker bevatten, mag je je cavia er niet te veel van geven. Je wilt immers niet dat je cavia obesitas krijgt of dat er andere gezondheidsproblemen optreden.

Lees ook:  Mag een cavia banaan eten? En hoe zit het met bananenschil?

Framboos is een rijke bron van vitamine C en voedingsvezels voor je cavia. Maar een groot nadeel van het fruit is dat het een hoge hoeveelheid xylitol bevat in vergelijking met ander fruit, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen voor je cavia. Denk hierbij aan diarree, diabetes en braken.

Onthoud dus dat frambozen een acceptabele traktatie zijn om aan je cavia te voeren, zolang je het maar af en toe geeft. Als je cavia de bessen niet eet, zullen ze in zijn kooi achterblijven en uiteindelijk onveilig worden om te eten.

Wat is er goed aan framboos?

Een framboos bevat enkele essentiële voedingsstoffen, waaronder antioxidanten, calcium, ijzer en vitamine C, die kunnen helpen om uw cavia gezond te houden. Calcium en fosfor zijn een integraal onderdeel van een dieet dat nodig is voor een goede botontwikkeling, de groei van tanden en andere behoeften van het zenuwstelsel.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat frambozen een bron zijn van ontstekingsremmende stoffen, die effectief kunnen helpen bij het bestrijden van verschillende vormen van ontsteking die in het lichaam van je cavia worden aangetroffen. Zoals hierboven vermeld, zitten frambozen vol met deze potentiële ontstekingsremmende moleculen die antioxidanten worden genoemd.

Frambozen zijn ook een bron van vezels. En je cavia heeft vezels nodig voor zijn spijsverteringskanaal en om een goede gastro-intestinale gezondheid te behouden.

Hoeveel geef je je cavia?

In totaal zou je cavia elke dag ongeveer een kwart tot een half kopje vers fruit en groenten moeten hebben, en niet meer dan dat. En deze aanbevolen hoeveelheid mag niet alleen uit frambozen bestaan! Daarentegen ligt het anders met frambozenzaden. Deze zaden zijn vrij klein en aangezien je je cavia frambozen met mate voert, hoef je je geen zorgen te maken dat je je huisdier een overdosis geeft met te veel frambozenzaden.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een hamster en een cavia?

Mag een cavia gedroogde frambozen eten?

Geef je cavia geen gedroogde stukjes framboos, maar blijf bij het verse fruit. De reden hiervoor is het hogere suikergehalte van gedroogd fruit zoals gedroogde frambozen.

Mag een cavia bevroren frambozen eten?

Ook al is het verleidelijk om bij warm weer je cavia bevroren stukjes framboos te geven, doe het niet. Bevroren frambozen zijn vrij hard en kunnen verstikkingsgevaar opleveren. Daarom is het niet aan te raden om je huisdier bevroren frambozen aan te bieden, zelfs niet als ze al in kleinere stukjes zijn.

Mag een cavia frambozenstengels en frambozenbladeren eten?

Er is geen reden waarom je cavia niet kan genieten van het kauwen op frambozenstengels en -bladeren, tenzij hij gewoon helemaal niet van frambozen houdt.

Een cavia houdt ervan om kleine dingen in zijn mond te hebben om op te kauwen en om hem bezig te houden en te vermaken tijdens zijn drukke dagen.

De textuur van een frambozenstengel is niet te taai, dus zolang de steel kort en dun is, mag er nog een klein stukje stengel aan de framboos blijven vastzitten om eraan te knabbelen. Maar zoals alle andere dingen die je cavia in zijn mond kan steken, kunnen stengels verstikkingsgevaar opleveren. Houd dus je cavia in de gaten terwijl hij aan het snacken is op deze traktatie!

Andere lekkere snacks

Geef je cavia niet alleen framboos, maar ook af en toe iets anders lekkers te eten. Wil je weten wat je cavia allemaal eten? Bekijk dan onze uitgebreide voedingsgids voor een compleet overzicht.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl