Mag een cavia aardbei eten? Uitgebreide informatie

cavia aardbei

Jouw cavia verdient het allerbeste, daarom wil je hem graag allerlei voedzame snacks geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van aardbei? Is dit veilig te geven aan jouw knaagdiertje?

Over de cavia

De cavia is één van de populairste huisdieren voor gezinnen. Cavia’s zijn hartstikke leuke knaagdieren, die gemakkelijk in de omgang zijn. Ze komen van oorsprong uit Zuid Amerika. Er zijn verschillende caviarassen, zoals de Teddy en de Peruvian Cavia. Er is speciaal caviavoer beschikbaar, maar soms wil je ook eens iets anders geven. Een lekkere snack tussendoor. Bijvoorbeeld een stukje aardbei. Mag dat?

Mag een cavia aardbei eten?

Ja, een cavia mag aardbei eten. en dit is in mate ook heel goed voor hem. Let er wel op dat je je cavia niet te veel aardbei geeft, want dan is het wel weer schadelijk. En bedenk ook goed: niet iedere cavia zal de smaak van aardbei even lekker vinden. Hier zit per dier nog wel wat verschil in. Vindt jouw cavia aardbei helemaal niet lekker? Geef dan gewoon iets anders. Ook andere vruchten zijn goed voor cavia.

Lees ook:  Mogen cavia's in bad? Veilig wassen van je cavia

Gezondheidsvoordelen

Aardbei zit bomvol vitamine C. Dit helpt het immuunsysteem van cavia’s te versterken. Ook zitten er vezels en antioxidanten in, die allemaal een goede uitwerking hebben op de gezondheid van je cavia. Af en toe wat fruit pas goed in een gebalanceerd dieet voor knaagdieren. En aardbei past daar dus prima bij.

De nadelen

Wanneer je je cavia te veel aardbeien geeft, is dit niet goed voor je cavia. Er zit aardig wat suiker in aardbeien, waardoor te veel voor obesitas kan zorgen. Met alle gevolgen van dien. Ook zit er vrij veel vocht in aardbeien, waardoor je cavia last kan krijgen van diarree. Pas ook op voor schimmel op aardbeien, want dit is ook niet gezond.

Hoe veel aardbei mag een cavia eten?

Geef je cavia niet meer dan één aardbei per week en snijd deze in kleine stukjes, zodat je huisdiertje deze gemakkelijker kan eten. Eet je cavia de aardbei niet? Haal het dan weer weg en voorkom schimmelvorming. Soms hebben cavia’s geen zin in aardbei of vinden ze het gewoonweg niet lekker.

Hoe zit het met het kroontje?

Het groene deel van de aardbei, het kroontje, is veilig te eten voor je cavia. Dit heeft evenveel goede bijwerkingen en zorgt minder snel voor obesitas of diarree. Eet je zelf aardbeien en heb je nog kroontjes, dan kun je er gerust een paar van aan je cavia geven.

En aardbeienpitten?

Aardbeienpitten zijn veilig te eten voor je cavia. Gelukkig maar, want is het niet te doen om deze uit je aardbei te vissen. Let wel op met pitjes van ander fruit, want niet alles is even veilig voor jouw knaagdier. Pitten van appel en watermeloen zijn bijvoorbeeld niet goed voor cavia’s.

Lees ook:  Mag een cavia peer eten?

Mag een cavia aardbeienjam?

Nee, je mag je cavia absoluut geen aardbeienjam geven. Hier is vaak veel suiker aan toegevoegd en dit is schadelijk voor cavia’s.

Hoe zit het met gedroogde aardbei?

Gedroogd fruit bevat veel meer suiker dan vers fruit, dus het is beter om dit niet te geven aan jouw cavia. Kies altijd voor vers fruit, zodat je zeker weet dat er niets geks aan toegevoegd is.

Bekijk wat een cavia nog meer mag eten in onze voedingsgids

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl