Mag een cavia banaan eten? En hoe zit het met bananenschil?

cavia banaan

Niets zo leuk dan jouw favoriete huisdier vertroetelen en iets lekkers te geven. Belangrijk is dan natuurlijk wel dat je het veilig kunt geven. Hoe zit dit bijvoorbeeld met banaan? Mag een cavia banaan eten of is dit gevaarlijk voor ze?

Over de cavia

Cavia’s zijn één van de meest populaire huisdieren. Logisch: deze schattige knaagdieren hebben een hoog knuffelgehalte. Er zijn verschillende caviarassen, denk aan de Teddy en de Peruvian Cavia. Het is natuurlijk van groot belang dat jouw cavia genoeg voedingsstoffen binnenhaalt. Geef hem daarom speciaal caviavoer, aangevuld met veel hooi. Buiten de normale voeding, mag je best eens wat extra’s geven.

Mag een cavia banaan eten?

Een cavia mag banaan eten. Let er wel op dat deze rijp is. Het is ook van belang dat je je cavia niet te veel geeft hiervan. Banaan is veilig, maar niet het meest verstandige om aan jouw knaagdier te voeren. Maar, je cavia zal de banaan waarschijnlijk wel heel erg lekker vinden.

Wat maakt de banaan goed?

Bananen zijn goed voor jouw cavia, omdat er veel voedingsstoffen in zitten. Denk aan vezels, vitamine C en antioxidanten. Dit heeft jouw knaagdier allemaal nodig om goed te functioneren.

Lees ook:  Mag een cavia framboos eten?

Waarom moet je oppassen met bananen?

Bananen zijn behoorlijke suikerbommen en passen daardoor niet goed in het dieet van jouw cavia. Suiker kan de cavia dik maken en bananen kunnen daarnaast voor problemen met de stoelgang bij jouw knaagdier zorgen. Je cavia zou last van diarree kunnen krijgen, met alle gevolgen van dien. Geef dus nooit te veel. Het moet vooral af en toe een extraatje zijn.

Hoeveel mag je je cavia geven?

Houd het op een stuk dat ongeveer de helft qua dikte van je duim is. Geef niet meer dan één zo’n stukje per week. Je kunt het ook combineren met andere groente en fruit.

Mag een cavia bananenschil?

Meestal gooien we bananenschil gewoon weg, maar dit hoef je niet te doen. Je kunt hier ook stukjes van aan je cavia geven. Ook bij bananenschil geldt: geef niet te veel. Het is ook beter om te kiezen voor biologische bananen. Bananen die niet biologisch zijn, kunnen pesticiden bevatten en dat is slecht voor je huisdiertje.

Hoe zit het met gedroogde banaan?

Gedroogde banaan mag op zich wel, maar controleer goed of er geen toegevoegde suikers aan toe zijn gevoegd. Onthoud ook dat verse banaan wel altijd de beste keuze is.

Eten alle cavia’s banaan?

De meeste cavia’s zullen de banaan heel lekker vinden, maar dit geldt niet voor ieder diertje. Het is goed mogelijk dat jouw cavia banaan helemaal niet zo lekker vindt. In dat geval hebben we nog een hele complete voedingsgids voor je, vol met handige tips. Zo weet je precies wat wel en niet mag.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl