Mag een cavia courgette eten? Voeding voor jouw knaagdier

cavia courgette

Courgette: een gezonde groente voor de mens. Maar geldt dit ook voor de cavia? Je wilt jouw lieve, pluizige cavia natuurlijk het beste van het beste geven. Hoe zit het met een courgette? Mag een cavia courgette eten, of is het beter om dit te vermijden?

Over de cavia

Cavia’s zijn misschien wel één van de populairste knaagdieren die als huisdier worden gehouden. Niet heel vreemd. Deze schattige dieren houden van aandacht en zijn snel tevreden. Voor gezinnen met kinderen is dit dan ook een populair diertje. Er zijn verschillende caviarassen, zoals de Teddy en de Peruvian Cavia. Qua voeding zal de cavia genoeg belangrijke voedingsstoffen uit de speciale caviabrokken halen, maar af en toe iets extra’s geven is natuurlijk ook nooit verkeerd, zolang het in het dieet van je cavia past.

Mag de cavia courgette eten?

Ja, een cavia mag courgette eten. Er zitten veel goede vitamines en mineralen in die goed zijn voor jouw knaagdier. Denk aan vitamine C en Calcium. Let er wel op dat je niet te veel geeft, en dat je cavia ook nog steeds genoeg hooi binnenkrijgt. Afwisseling is dus belangrijk.

Lees ook:  Wat mag een cavia eten? Complete voedingsgids

Wat is goed aan courgettes?

Dankzij de vele vitamines en mineralen in courgette, waardoor het een hele goede keuze is om regelmatig een stukje aan jouw cavia te geven. Vitamine C is bijvoorbeeld essentieel voor een goed immuunsysteem De Vitamine A, B-6 en K die in courgettes zit, helpt een cavia om goed te groeien en zorgt ook voor gezonde organen. Om de darmen van je knaagdier gezond te houden, zijn vezels nodig. En die zitten ook veel in courgette.

Wat is er gevaarlijk aan courgette?

Cavia’s hebben Calcium nodig, maar wanneer ze er te veel van binnen krijgen, kan dit gevaarlijk worden. Een teveel aan Calcium kan ervoor zorgen dat er problemen ontstaan met de darmen. Je cavia krijgt bij te veel courgette last van diarree. Te veel courgette kan er ook voor zorgen dat je cavia last krijgt van z’n blaas. Wanneer je ziet dat er klachten ontstaan: geef hem dan gewoon iets minder en zorg dat hij voldoende water heeft. Zo voorkom je uitdroging bij jouw cavia.

Hoe geef je deze groente?

Geef alleen verse courgette en geen gedroogde. Het beste is om biologische courgette te kopen. Was sowieso de courgette altijd eerst en snijd er daarna kleine blokjes van. Deze kun je dan aan je cavia geven.

Hoeveel courgette mag een cavia?

Je mag dagelijks courgette aan je cavia geven, maar geef dan niet meer dan 100 gram per dag. Mix het ook eens met andere groente en fruit en zorg dat je cavia ook genoeg hooi en normaal caviavoer krijgt.

Lees ook:  Mag een cavia banaan eten? En hoe zit het met bananenschil?

Eten alle cavia’s courgettes?


Iedere cavia heeft eigen voorkeuren. Het kan dus zo maar zo zijn dat jouw cavia helemaal niet van courgette houdt en het dus ook niet wil eten. Zoek dan iets anders dat je hem kunt geven.

Bekijk de complete voedingsgids voor cavia’s voor meer tips.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl