Mag een cavia peer eten?

cavia peer

Als je een cavia hebt, dan wil je hem graag regelmatig iets geven dat lekker en gezond is. Fruit is dan zeker een goede optie, maar niet alles mag gegeven worden. Hoe zit dit met peer? Mag een cavia peer eten? Is het veilig voor ze? Of juist niet?

Over de cavia

Cavia’s zijn populaire huisdieren. Vooral in gezinnen zijn ze favoriet, vanwege hun geweldige temperament. Ze zijn sociaal, zijn overdag actief en bijten zelden, zelfs niet als ze gestrest zijn. Cavia’s hebben wel een ruime kooi nodig en mogelijkheden om te bewegen en te spelen buiten de kooi, evenals een voedingsschema met voldoende vitamine C en ruwvoer.

En ze zijn er in verschillende rassen. Wist je dat er een haarloze caviavariant bestaat? Er zijn ongeveer een dozijn verschillende caviarassen, zoals de Peruvian cavia en de Teddy

Mag een cavia peer eten?

Cavia’s kunnen peren eten, maar er zit meer achter het antwoord dan een simpel ja of nee. Hoewel het dieet van een cavia voornamelijk uit hooi bestaat en fruit zoals peren geen natuurlijk onderdeel van hun dieet zijn, is het prima om peren aan een cavia te voeren.

Er zijn wel een paar dingen die je moet weten voordat je peren aan een cavia gaat voeren, zoals de grootte van de portie, de hoeveelheid en de frequentie. Er zit ook verschil tussen de soorten peren en of er gevaar aan verbonden zit.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een hamster en een cavia?

Wat is er goed aan peren?

Ook al zijn peren niet de kleurrijkste vruchten, ze bevatten wel veel essentiële voedingsstoffen. Er is niet veel van één enkele stof, maar alles bij elkaar krijg je veel voeding in een lekkere verpakking met een leuke vorm. In peren zitten vitamine A, kalium, vitamine C, magnesium, koper, zink en fosfor. Hartstikke gezond dus. Maar: peren maken van nature geen deel uit van het dieet van een cavia. Wanneer je je cavia vaker dan één of twee keer per week peer geeft, kan dit een negatief effect hebben.

Hoeveel peer geef je je cavia?

Een baby cavia mag nog geen peer, maar een volwassen cavia kun je 1 eetlepel (1 dun plakje) per keer geven. Dat is meer dan genoeg: je cavia zal er veel plezier aan beleven en het is niet genoeg om ziek van te worden.

Omdat het altijd het beste is voorzichtig te werk te gaan bij het geven van nieuw voedsel aan een cavia, moet je de eerste keer dat je het aan je cavia geeft maar een heel klein stukje aanbieden. Een kwart van de aanbevolen portiegrootte – wat voor jou neer zou komen op een heel klein knabbeltje – is genoeg.

Nadat je cavia voor het eerst van peer geproefd heeft, let je op tekenen dat de vrucht niet goed bij het spijsverteringsstelsel van je huisdier past. Diarree, opgeblazen gevoel en spijsverteringsstoornissen zijn niet gebruikelijk bij kleine beetjes fruit, maar alles is mogelijk.

Hoeveel peren?

Ook al zijn peren een lekkere natuurlijke traktatie voor cavia’s, ze zijn niet iets dat je cavia vaak zou moeten eten. Je mag je cavia een keer per week of een keer per twee weken een klein plakje peer geven, en niet op dezelfde dagen als je andere zoete traktaties aanbiedt. Te veel zoetigheid kan je huisdier schaden!

Lees ook:  Teddy Cavia als huisdier - Complete gids

Mogen cavia’s bevroren peren eten?

Bevroren peren zijn veilig voor cavia’s om te eten. Maar het is voor cavia’s wel vaak het beste om bevroren voedsel te vermijden. Het invriezen van vruchten of andere soorten voedsel breekt gewoonlijk de enzymen in het voedsel af, en daardoor gaan essentiële vitamines erin verloren.

Dus hoewel je je cavia’s prima diepvriesvoer zoals peren kunt geven, is het beter om het bij de verse vruchten te houden, omdat die meer voedingsstoffen bevatten en dus meer voordelen voor de cavia’s opleveren.

Mag een cavia peer uit blik eten?

Peren uit blik zijn voor ons heel handig, omdat ze lang te bewaren zijn. Voor cavia’s is het echter niet handig, want fruit in blik bevat veel vruchtensap en dat is slecht voor je cavia vanwege alle suikers. Ook hebben peren in blik of andere vruchten in blik beduidend minder hoeveelheid voedingsstoffen dan vers fruit. De conserveringsmiddelen die gebruikt worden om de houdbaarheid te verlengen kunnen ook cavia’s schaden, want ze bevatten chemische stoffen die schadelijk zijn voor een cavia. Het is veel beter cavia’s verse groenen en fruit te voeren, omdat die de meeste voedingsstoffen bevatten, en hun dieet helpen aanvullen.

Meer lekkere snacks

Wil jij je cavia nog meer lekkere snacks geven? Bekijk dan onze complete voedingsgids voor cavia’s om te zien wat hij allemaal mag eten – en wat niet. Zo geef jij de beste voeding aan jouw knaagdier.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl