Mag een cavia pompoen eten?

cavia pompoen

Pompoen zien we vooral in de herfst. En wanneer jij pompoen in huis hebt, houd je misschien wel een beetje over dat je aan je cavia wil geven. Maar is dat veilig? Mag een cavia pompoen eten?

Over de cavia

De cavia komt van oorsprong uit Zuid-Amerika, maar is inmiddels ook helemaal ingeburgerd in Nederland als huisdier. Het zijn echte gezelschapsdieren, die eenvoudig te verzorgen zijn en minder ruimte innemen dan bijvoorbeeld een hond. Er zijn veel verschillende rassen cavia’s (langhaar-, ruwhaar-, korthaarcavia’s, etc.)

Mag een cavia pompoen eten?

Cavia’s zijn zogenaamde herbivoren: ze eten uitsluitend voedsel van plantaardige afkomst. Pompoenen vallen onder de groentes en mogen ook gegeten worden door cavia’s. Uiteraard geldt dit alleen voor de eetbare pompoensoorten. Pas wel op dat je je cavia niet te grote hoeveelheden tegelijk voert. Dit kan darmproblemen zoals diarree veroorzaken. Zeker jonge dieren zijn hier gevoelig voor. Begin dus met kleine porties en bouw dit langzaam op.

Wat is er goed aan pompoen?

Pompoenen bevatten veel vezels, weinig koolhydraten en vrijwel geen vetten. Daarnaast zijn ze rijk aan allerlei vitamines. De belangrijkste hiervan is vitamine A. Dit is een erg belangrijke vitamine voor cavia’s. Het is nodig voor een goed afweersysteem en goed functionerende ogen. Wanneer cavia’s een tekort aan vitamine A hebben, zijn ze bijvoorbeeld vatbaar voor allerlei oogziektes. Naast vitamine A bevatten pompoenen ook veel vitamine C en E en diverse mineralen. Vitamine C is ook heel belangrijk voor cavia’s, omdat ze deze vitamine niet zelf kunnen aanmaken. Veel redenen dus waarom pompoenen goed zijn voor cavia’s!

Lees ook:  Mag een cavia broccoli eten?

Hoeveel pompoen geef je je cavia?

Ondanks dat pompoenen veel goede voedingsstoffen bevatten, is het toch belangrijk om je cavia niet te vaak of te veel pompoen te geven. Dit kan namelijk leiden tot problemen met de spijsvertering. Bovendien bevatten pompoenen in vergelijking met andere groentes juist te weinig van bepaalde voedingstoffen. Geef pompoen dus zeker niet dagelijks aan je cavia. En als je pompoen geeft, voer dan tegelijkertijd ook andere groentes. Op die manier krijgt je cavia een gevarieerd menu binnen met alle voedingsstoffen die hij nodig heeft.

Mag een cavia gekookte pompoen?

Het advies is om cavia’s alleen maar rauwe groentes aan te bieden. Op die manier krijgen ze de meeste voedingsstoffen binnen. Geef je cavia dus geen gekookte pompoen, maar alleen rauwe.

Welke delen van een pompoen mag een cavia?

Een pompoen heeft een schil en vruchtvlees en bevat daarnaast ook veel pitjes. Zowel de schil als het vruchtvlees kunnen prima gegeten worden door je cavia. De pitjes geef je liever niet aan je cavia. Ze zijn niet ongezond, maar door hun stevigheid kunnen ze wel tussen de tanden van de cavia komen te zitten. Ook kan je cavia zich er in verslikken. Niet doen dus! Mocht er nog een groene steel aan de pompoen zitten, snijd die dan weg en geef ook die liever niet.

Nog meer tips

Je kunt je cavia niet alleen pompoen geven. Ook andere voeding is heel geschikt om te geven aan jouw cavia. Weten wat? We hebben een zeer complete voedingsgids voor cavia’s, zodat je precies weet wat jouw knaagdier veilig kan eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl