Mogen cavia’s in bad? Veilig wassen van je cavia

cavia bad

Er wordt vaak gedacht dat het van groot belang is om je dieren te badderen. Hoe zit dat met je cavia? Mag een cavia in bad of kunnen ze ook zonder?

Over de cavia

Cavia’s zijn knaagdieren met een hoog knuffelgehalte. Het zijn leuke dieren die bij kinderen erg geliefd zijn. Ook volwassenen vinden ze vaak erg fijn gezelschap. Het dier is vooral in de ochtenden actief en blijft vaak rustig als je hem aait of knuffelt.

Mag een cavia in bad?

Het is niet nodig om een cavia in bad te doen. Een cavia houdt zichzelf goed schoon. Badderen zorgt er ook voor dat de natuurlijke oliën van de cavia worden weggehaald. Deze oliën zijn vooral bedoeld om de huid en haren goed schoon te houden. Toch kan het voorkomen dat je cavia bijvoorbeeld erg stinkt. In zo’n geval kun je hem best eens in bad doen.

Hoe vaak doe je een cavia in bad?

Een cavia kan prima een aantal maanden niet in bad. Dit is echter wel afhankelijk van meerdere factoren. Denk aan de leefomgeving. Hoe vaak maak je het hok schoon waar de cavia bijvoorbeeld leeft? Een langharige cavia moet misschien ook wat vaker in bad, omdat er sneller vuil aan zijn vacht vast komt te zitten. Als je een cavia één keer in de twee maanden in bad doet, is dat doorgaans meer dan voldoende. Maak er geen routine van en laat het niet te vaak voorkomen. Het wassen en badderen is voor cavia’s heel erg stressvol en dus niet goed voor hun gezondheid.

Lees ook:  Mag een cavia bloemkool eten?

Wanneer wassen?

Wanneer doe je de cavia eigenlijk in bad? Dit doe je bijvoorbeeld wanneer het dier last heeft van huidaandoeningen of parasieten. Het is goed mogelijk dat de dierenarts dan aanraadt om vaker te wassen, en ook een speciale shampoo te gebruiken. Als je cavia flink stinkt, is wassen niet meteen de beste oplossing. Ga dan eerst eventjes naar de dierenarts, zodat je meer duidelijkheid krijgt over de oorzaak van de stank.

Koud of warm water?

Het is beter om de cavia niet in koud water te stoppen. Hierdoor zakt hun lichaamstemperatuur echt meteen. Een koud bad is ook geen oplossing op warme, zomerse dagen. Een cavia reageert helemaal niet goed op koud water, dus probeer dit te voorkomen. Anderzijds is het ook niet slim om het bad heel heet te maken. Ook dat is niet goed voor je cavia. Kies vooral voor lauw water en blijf de temperatuur in de gaten houden tijdens het badderen.

Zandbad

Sommige dieren hebben een zandbad nodig. Geldt dit ook voor cavia’s? Nee. Het losse, fijne zand is niet goed voor cavia’s. Het kan zorgen voor infecties in de ogen en voor huidproblemen. Geef je cavia dus nooit een zandbad.

Hoe was je een cavia?

Je hebt meerdere spullen nodig om een cavia te wassen. Namelijk:

  • Bakje waar de cavia goed in past
  • Lauwwarm water
  • Eventueel shampoo voor cavia’s
  • Handdoek
  • Haardroger

Zet het bakje in de gootsteen en vul het met zo’n 5 centimeter water. Doe daarna de cavia in het water en zorg er altijd voor dat zijn hoofd boven het water blijft. Wanneer het water wel boven zijn hoofd gaat, kan dit fataal zijn. Blijf er ook altijd blij. Maak zijn lichaam goed nat, en sop hem daarna in met de speciale shampoo. Houd deze shampoo weg van de ogen en neus van de cavia. Wanneer je hem goed hebt ingezeept, spoel je de shampoo weer weg. Let er goed op da je alles wegspoelt en dat er geen shampoo blijft zitten. Daarna zet je de cavia op de handdoek, dep je hem wat droog en zet je de haardroger aan. Zet deze niet te heet, want hierdoor kan de huid van de cavia verbranden. Daarna kan de cavia terug de kooi in.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een hamster en een cavia?

Maak het leuk

Badderen is voor cavia’s geen fijne ervaring. Ze raken er behoorlijk door in de stress. Maak het badderen daarom zo aangenaam mogelijk voor ze. Zet zachte, rustgevende muziek aan en praat met je cavia tijdens het badderen. Geef je cavia na afloop een lekkere snack, zodat hij weer snel kan ontspannen. Zorg er ook altijd voor dat je het wassen snel doet. Hoe langer het badderen duurt, hoe meer de cavia in de stress raakt. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Rilt de cavia na het badderen? Zet hem dan ergens waar het wat warmer is en waar geen tocht te vinden is.

Kan hondenshampoo ook?

Hondenshampoo kan gebruikt worden voor cavia’s, maar let er wel op dat er geen geurtjes aan toegevoegd zijn. Je cavia zal niet goed reageren op deze toegevoegde parfums. Het is wel altijd beter om een shampoo te gebruiken die speciaal voor de cavia of voor knaagdieren is bedoeld.

Is een bad dodelijk voor cavia’s?

Cavia’s kunnen doodgaan als ze in bad gaan. Dit komt dan vooral omdat ze water in hun neus of mond hebben gekregen, of omdat ze al ziek waren en de symptomen door het bad zijn verergerd. Een cavia kan dus zeker overlijden door een bad of wasbeurt. Houd je huisdier daarom altijd goed in de gaten en was hem niet onnodig vaak. Als je goed oplet, hoeft er niets gevaarlijks te gebeuren.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl