Mag een cavia watermeloen eten?

cavia watermeloen

Fruit is belangrijk om aan jouw cavia te geven. Maar mag je wel al het fruit geven? Hoe zit dit bijvoorbeeld met watermeloen? Mag een cavia watermeloen eten? En hoe zit het met de pitten?

Over de cavia

Cavia’s zijn de meest populaire kleine huisdieren van ons land. Veel gezinnen met jonge kinderen kiezen voor een cavia, omdat ze heel erg lief en geduldig zijn. Het zijn sociale dieren, ze zijn overdag wakker en ze zullen zelden bijten.

Het voedingsschema van cavia’s is belangrijk, het zorgt ervoor dat je cavia gezond oud wordt. Een cavia kan namelijk zo’n 6 tot 8 jaar oud worden. En ze zijn er in verschillende rassen. Er zijn ongeveer een dozijn verschillende caviarassen, zoals, de Peruvian, Coronets, Teddy, Baldwins, en meer, die allemaal gecategoriseerd kunnen worden naar hun haar (of het gebrek daaraan!).

Cavia’s zijn gemakkelijk te verzorgen, wat ze tot een geliefd huisdier maakt. Maar ze hebben wel een goed uitgebalanceerd dieet nodig om gezond en gelukkig te blijven. Ook fruit is een integraal deel van hun dieet. Ze worden door veel mensen vaak als een traktatie of supplement beschouwd, wat een understatement is.

Mag een cavia watermeloen eten?

Cavia’s mogen watermeloen eten, maar alleen met mate. Omdat te veel watermeloen spijsverteringsproblemen kan veroorzaken, is het beter een kleine hoeveelheid aan te bieden. Je kunt watermeloen en de schil ervan voeren, maar let erop dat je al het zaad verwijdert, want dat kan tot verstikking leiden.

Lees ook:  Mag een cavia peer eten?

Watermeloen is een uitstekende aanvulling op het dieet van cavia’s, vooral in de zomer. Het helpt om het lichaam van onze cavia’s in de zomer gehydrateerd te houden. Net als mensen eten cavia’s graag watermeloen. Het is ook gezond voor ze, maar wel met mate. Overmatige hoeveelheden van welke groente en fruit dan ook zijn niet goed voor je cavia’s. Snijd watermeloen in kleine, hapklare blokjes die ze gemakkelijk kunnen oppeuzelen.

Wat is goed aan?

Watermeloenen bevatten vitamine C, die helpt ziekten als scheurbuik bij cavia’s te voorkomen. Scheurbuik is een van de meest voorkomende ziekten die bij cavia’s wordt vastgesteld. Omdat cavia’s hun eigen vitaminen niet kunnen aanmaken, moet hun dieet aangevuld worden met voedsel dat rijk is aan vitamine C en vitamine A.

Hoewel te veel calcium slecht is voor het dieet van de cavia, is de hoeveelheid calcium in watermeloen ruim voldoende. Jonge cavia’s hebben ook meer behoefte aan calcium, want hun botten en lichaam moeten nog groeien. Geef daarom een zwangere cavia ook wat meer calcium, want dat geeft ze door aan haar jongen.

Watermeloen bevat ook een overvloed aan kalium. Kalium is een uitstekende voedingsstof omdat het helpt blaasstenen bij cavia’s te voorkomen, een veel voorkomend probleem.

Hoeveel watermeloen mogen cavia’s?

Ze vinden het dan misschien heel erg lekker, verse groenten en fruit en moeten niet het grootste deel van het dieet van je cavia beslaan. Integendeel; ze worden aanbevolen in kleine hoeveelheden. Een algemene vuistregel is dat je cavia’s per dag slechts 1/4 of 1/2 kopje gemengde groenten en fruit in kleine hapklare brokjes gesneden mag eten. Geef je cavia daarom nooit een hele plak watermeloen! Geef hem in plaats daarvan twee tot drie keer per week fruit te eten, en nooit twee dagen achter elkaar.

Lees ook:  Mag een cavia aardbei eten? Uitgebreide informatie

Mag een cavia de pitjes?

Hoewel watermeloenzaden niet giftig zijn en geen spijsverteringsproblemen bij je cavia’s zullen veroorzaken, vormen alle pitten toch een gevaar voor je knaagdier. Voer je cavia’s nooit zaden, van welke soort dan ook. Cavia’s kunnen alleen de vlezige delen van vruchten en groenten eten, dus als er zaden aanwezig zijn, verwijder ze dan.

Haal daarom, voor je je cavia’s watermeloen serveert, alle pitten eruit. Zorg ervoor dat er niets van de pitten achterblijft in het watermeloenblokje dat je aan je cavia’s geeft. Je kunt ook watermeloenen kopen zonder pitjes.

Mag een cavia de schil van watermeloen?

Ja, cavia’s kunnen zeker watermeloenschil eten. De schil bevat wel vezels die moeilijk te verteren zijn voor cavia’s, dus zorg ervoor dat je de hoeveelheid beperkt. Het is ook aan te raden om een deel van de schil af te schaven. Het buitenste groene deel is moeilijk te verteren terwijl het witte binnenste deel best oké is voor cavia’s. Het beste kun je alleen het vruchtgedeelte geven met wat witte schil erin.

Mag gele watermeloen?

Ja, maar ook hier geldt weer: met mate. Deze soort watermeloen heeft een gebrek aan lycopeen, het pigment dat rode of roze kleur geeft aan fruit en groenten, en daardoor is hij geel van binnen. Toch heeft hij bijna dezelfde voedingsstoffen als de rode/roze watermeloen.

Gele watermeloen bevat ook vitamine C en vitamine A die goed zijn voor cavia’s, maar hij kan zoeter zijn dan de rood/roze, dus is het niet aan te bevelen cavia’s deze watermeloen heel vaak of in grote porties te voeren.

Lees ook:  Mag een cavia pompoen eten?

Meer voedingstips

Wil je weten wat de cavia nog meer allemaal mag lezen? Bekijk de complete voedingsgids voor cavia’s.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl