Teddy Cavia als huisdier – Complete gids

teddy cavia

De cavia is een populair knaagdier, maar wist je dat er ook verschillende rassen zijn? Eén van de bekendste rassen is de Teddy. Wil jij een Teddy Cavia als huisdier? Dan zijn er enkele dingen waar je op moet letten. Denk aan de verzorging, eten en huisvestiging. In deze complete gids vind je alles over de Teddy Cavia.

Informatie over de Teddy Cavia

De Teddy Cavia wordt ook wel Teddy of US-Teddy genoemd. Er zijn verschillende soorten Teddy’s te vinden, zoals de US-Teddy gekruind. Het ras komt van oorsprong uit Amerika en heeft zijn naam te danken aan zijn vacht. Hij heeft namelijk een dikke, korte vacht. Ook is zijn neus net iets breder dan van andere caviarassen. Hij komt in verschillende kleuren voor en de vacht mag ook allerlei patronen hebben.

Persoonlijkheid

De Teddy is één van de meest energieke caviarassen die er is. Ze zijn lekker actief, en houden ervan om geknuffeld te worden.Ze spelen ook graag met hun eigenaar en zullen niet snel bijten. Het is dan ook niet heel vreemd dat cavia’s zo geliefd zijn bij gezinnen met kleine kinderen. Let er wel goed op dat deze cavia ook echt momenten voor zichzelf nodig heeft. Hij heeft ook veel ruimte nodig om voldoende beweging te krijgen.

Hoe oud wordt de Teddy?

De meeste Teddy’s worden tussen de vier en de acht jaar. Hoe oud hij precies wordt, is natuurlijk afhankelijk van zijn gezondheid en de verzorging die jij biedt.

Lees ook:  Mag een cavia pompoen eten?

Amper vachtverzorging nodig

Er zijn cavia’s die je regelmatig moet borstelen, maar dit geldt niet voor de Teddy Cavia. Je hoeft eigenlijk amper iets te doen voor de vachtverzorging. Borstelen is eigenlijk niet nodig. Mocht je Teddy toch een keer erg smerig zijn, dan zou je hem eens voorzichtig kunnen wassen, maar in de meeste gevallen is dit niet nodig.

Lees ook: mogen cavia’s in bad?

Beweging voor deze cavia

Teddy’s zijn actieve cavia’s. Je zou dat niet helemaal verwachten als je ze ziet, omdat ze zo klein zijn. Maar kleine diertjes hebben ook echt veel beweging nodig. Zorg dus dat ze een kooi hebben die groot genoeg is voor ze, of dat ze dagelijks uit de kooi mogen om flink rond te lopen. Het is ook slim om voldoende speeltjes voor je cavia in huis te hebben.

Huisvesting voor de Teddy Cavia

Besef goed dat veel kooien voor cavia’s te klein zijn. Bij voorkeur kies je voor een kooi met tralies, maar let er dan wel op dat er geen tralies op de bodem van de kooi zitten, want dat is voor de cavia lastiger om over te lopen. Zorg er ook voor dat er genoeg speeltjes in de kooi zitten. Teddy cavia’s zijn best wel intelligent en moeten dus vooral bezig blijven.

Meerdere cavia’s samen?

Mag je meerdere cavia’s samenhouden? Ja! Sterker nog, graag zelfs. Teddy Cavia’s hebben gezelschap nodig. Als je ze alleen houdt, is de kans op eenzaamheid een stuk groter. Zorg ervoor dat je minstens twee cavia’s hebt. Wanneer je meerdere Teddy’s wilt, dan moet je natuurlijk ook een grotere kooi hebben. Alle cavia’s hebben genoeg ruimte nodig.

Lees ook:  Mag een cavia paprika eten? Veilig of niet?

Waar koop je deze cavia?

De Teddy Cavia komt veel voor. Je zult hem daarom gemakkelijk kunnen kopen bijvoorbeeld bij een dierenspeciaalzaak of bij een fokker. Pas op met het kopen van cavia’s via bijvoorbeeld Marktplaats. Het is zeker mogelijk om hier een leuk knaagdier te vinden, maar je weet nooit helemaal zeker of de cavia’s goed verzorgd zijn. Koop je je huisdier op deze manier, wees dan extra kritisch.

Welk eten?

Er is speciaal Caviavoer beschikbaar dat je aan je Teddy kunt geven. Ook kun je hem natuurlijk regelmatig iets lekkers geven, zoals een stukje wortel, appel of een speciale caviasnack die je bij de dierenspeciaalzaak koopt. Als je groente en fruit geeft aan je cavia, moet je dit wel eerst rustig opbouwen, zodat de darmen eraan kunnen wennen. Doe je dit niet, dan kan er diarree ontstaan, met alle gevolgen van dien. Daarnaast heb je een goede bodembedekker nodig, en iets zoals hooi, waar je cavia onder kan schuilen. Het hooi zal hij waarschijnlijk ook eten.

Conclusie

De Teddy Cavia is een ontzettend leuke cavia om te hebben. Het is een diertje dat veel van gezelligheid en aandacht houdt en dat tegelijkertijd heel lief is. Wil jij al een lief, nieuw huisdier? Dan is de Teddy zeker het overwegen waard!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl