Duitse Staande Hond Draadhaar: informatie, karakter, uiterlijk en verzorging

Duitse Staande Hond Draadhaar

De Duitse Staande Hond Draadhaar is een hond die al het beste van de Pointer, de Poedel en de Foxhound bij elkaar brengt in één ras. Wat maakt deze hond zo speciaal en wat kun je er precies van verwachten?

Over de Duitse Staande Hond Draadhaar

De Duitse Staande Hond Draadhaar komt van oorsprong uit Duitsland en is een echte jachthond. Behalve de Duitse Staande Hond Draadhaar, heb je ook nog de Duitse Staande Hond Korthaar. Deze twee rassen verschillen niet alleen qua vacht, maar hebben ook een wat andere bouw. Dit ras wordt ook nog wel eens Wirehair genoemd.

Geschiedenis van het ras

De Duitse Staande Hond Draadhaar is rond 1900 gefokt in Duitsland. Het idee was om een allround jachthond te creëren. Om deze hond te fokken werd onder anderen de Poedel, de Pointer en de Foxhound gebruikt. Tot de hond uiteindelijk werd zoals we hem nu kennen.

Uiterlijk van de Duitse Staande Hond Draadhaar

De Duitse Staande hond Draadhaar is een vrij grote hond, die sterk is. Gemiddeld heeft hij een schofthoogte van 55 tot 70 centimeter en hij kan gemiddeld zo’n 30 kilo. Vooral opvallend is zijn baard en zijn borstelige wenkbrauwen.

Zijn vacht is ruw en hard, en hij heeft ook een ondervacht. Zijn vacht is waterafstondend, waardoor het voor hem eenvoudig is om bijvoorbeeld te zwemmen. De Duitse Staande hond Draadhaar kan verschillende kleuren hebben, namelijk:

  • Bruinschimmel
  • Zwartschimmel
  • Helschmmel
  • Bruin

Karakter van de Duitse Wirehair

De Duitse Staande Draadhaar is een intelligente, actieve jachthond. Als hij mensen kent, is hij er erg vriendelijk naar. Bij onbekenden kan hij een stuk gereserveerder reageren. Hierdoor zou hij dus ook als waakhond ingezet kunnen worden, al zijn daar andere – betere – honden voor. De Duitse Staande Hond Draadhaar gaat graag een connectie aan met zijn eigenaar.

Een echte jachthond

Aangezien de Duitse Staande Hond Draadhaar een echte jachthond is, is het een ideale hond voor de jacht. Hij zou geschikt zijn voor een jachtvereniging of een speciale jachtcursus.

Training

De Duitse Staande Hond Draadhaar is intelligent en heeft veel beweging nodig. Daarnaast kan hij gereserveerd reageren naar onbekenden. Het is daarom verstandig om regelmatig met hem te trainen. Doe bijvoorbeeld een hondensport met hem en zorg dat hij goed gesocialiseerd wordt.

Kan hij in huis blijven?

Bij een jachthond verwacht je misschien dat je hem het beste op het erf kunt houden, maar dit is niet het geval met de Duitse Staande Hond Draadhaar. Deze hond houdt van zijn familie en hij kan dus goed in huis worden gehouden. Hij is dol op aandacht. Overweeg je toch om hem op het erf te houden? Zorg dat je dan alsnog een echte connectie met hem opbouwt.

Houd je hem in je huis? Let er dan op dat je wel echt regelmatig naar buiten met je hond. Hij heeft de beweging echt nodig.

Kan de Duitse Staande Hond Draadhaar met kinderen overweg?

Een Duitse Staande Hond Draadhaar is een hond die goed met kinderen overweg kan, mits hij ze goed kent. Hij moet kleine kinderen dus wel zijn gewend. Laat daarom je puppy al op jonge leeftijd kennismaken met kinderen van alle leeftijden. Dit helpt voor zijn socialisatie.

Kan hij goed met andere dieren overweg?

Instinctief zal de Duitse Staande Hond Draadhaar achter kleinere dieren aan willen rennen. Het is niet voor niets een jachthond. Heb jij dieren zoals knaagdieren, vogels of katten? Dan is dit waarschijnlijk niet de beste keuze voor je.

Kan de Duitse Wirehair lang alleen zijn?

Honden mogen nooit heel lang alleen blijven. Het zijn sociale dieren en dat geldt ook voor de Duitse Staande Hond Draadhaar. Hij is dol op zijn familie. Als hij zich verveelt, kan hij daarnaast destructief gedrag vertonen. Moet je toch een tijdje van huis weg? Let er dan echt op dat je hem van tevoren genoeg uitput en dat je hem ook als je weer thuiskomt veel aandacht geeft.

Verzorging

De vachtverzorging van de Duitse Staande Hond Draadhaar is niet heel ingewikkeld. Je moet hem af en toe borstelen, maar het meeste vuil zal al vanzelf uit de vacht vallen. Hij verhaart niet ontzettend veel, al zul je tijdens de rui zeker wel wat haren tegenkomen.

Gezondheid

In het algemeen heeft de Duitse Staande Hond Draadhaar een goede gezondheid. Hij is wel gevoelig voor heupdysplasie. Ook kan hij oogproblemen hebben.

Leeftijd

Gemiddeld gezien wordt een Duitse Staande Hond draadhaar tussen de 12 en de 14 jaar oud.

Waar vind je pups?

Zoek jij een lieve Duitse Staande Hond Draadhaar pup? Er zijn verschillende fokkers waar je dan terecht kunt. Controleer altijd of je niet te maken hebt met een broodfokker. Eventueel kun je ook kijken in een asiel, om daar een herplaatser te zoeken.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl