Syrische Goudhamster of Russische dwerghamster – welke past bij jou?

Goudhamster of dwerghamster

Wil je een nieuwe hamster, dan zijn er verschillende soorten hamsters waar je uit kunt kiezen. De populairste zijn de Syrische Goudhamster en de Russische dwerghamster. Maar welke van de twee moet je kiezen? Wat zijn de verschillen en welke hamster past bij jou?

Goudhamster of dwerghamster?

Zowel de Goudhamster als de dwerghamster zijn prima knaagdieren om als huisdier te hebben. Ze zijn beide tam te maken en bieden lange tijd plezier. Het karakter is per diertje verschillend. Toch zijn er wel degelijk enkele verschillen tussen de hamstersoorten die mee kunnen tellen voor je keuze.

DwerghamsterGoudhamster
Lichaamslengte10 – 11 centimeter13 – 18 centimeter
Gewicht44 – 55 gram110 – 170 gram
Levensverwachting1 – 3 jaar1 – 3 jaar
Kleur vachtZilverkleurig/WitMeerdere kleuren mogelijk

Syrische Goudhamster

In Nederland komt de Syrische Goudhamster, die ook wel vaak gewoon Goudhamster of Syrische hamster wordt genoemd, erg veel voor in gezinnen en families. Wanneer je naar een dierenspeciaalzaak gaat, zul je deze hamster vooral zien. De hamster is in verschillende kleuren te vinden, al is hij van oorsprong vooral bekend vanwege zijn goudkleurige vacht. De Syrische Goudhamster kan in de wintermaanden in winterslaap gaan. Dit duurt dan zo’n tien dagen.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Goudhamster
Een goudhamster

Russische Dwerghamster

De Russische Dwerghamster wordt ook vaak Rus of dwerghamster genoemd. Het bijzondere aan deze hamster, is dat hij in de zomermaanden een zilverkleurige vacht met een donkere lijn heeft en in de wintermaanden een sneeuwwitte. Het is een kleinere hamster dan de Syrische Goudhamster en hij kan zich heel snel bewegen. De Russische Dwerghamster heeft geen winterslaap, maar zal in de winter wel iets moeilijker wakker worden.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Dwerghamster
Een Dwerghamster

Karakter

In het algemeen is het wel zo dat de Goudhamster net iets gemakkelijker tam te krijgen is dan de Dwerghamster. Beide hamsters zijn erg actief, maar de Dwerghamster zal meestal net wat meer in zijn kooi rondlopen en de Goudhamster is doorgaans rustiger. Dit kan echter per individueel dier flink verschillen.

Welke hamster is het beste voor een beginner?

De meeste mensen zullen zeggen dat de Goudhamster de beste hamster is voor beginners, omdat ze de grootste zijn en daardoor gemakkelijker tam te krijgen. Houd echter goed in je achterhoofd dat iedere hamster een eigen persoonlijkheid heeft. Sommige hamsters kunnen wat agressiever zijn of veel energie hebben.

Kunnen de hamsters samen?

Zowel de Goudhamster als de Dwerghamster moeten alleen gehouden worden. Ze kunnen dus niet samen met soortgenoten. Bij de Dwerghamster is het net iets gemakkelijker om hem samen met een ander te voegen, maar het wordt wel afgeraden. Wanneer hamsters volwassen zijn, is de kans namelijk zeer groot dat ze met elkaar gaan vechten. Hamsters zijn dus liever alleen.

Je moet ook nooit een mannetje en een vrouwtje samenvoegen. Veel mensen denken dat een broertje en zusje bijvoorbeeld niet met elkaar zullen paren, maar dat is niet het geval. Als je hamsters van een ander geslacht bij elkaar zet, weet je zeker dat je uiteindelijk babyhamsters krijgt.

Wat voor een kooi moet je hebben?

Misschien heb je thuis al een kooi staan. Kijk dan altijd goed naar de afstand tussen de tralies. Een Dwerghamster is een stuk kleiner dan de Goudhamster en deze kan zich heel gemakkelijk door de tralies heenpersen als ze te ver uit elkaar staan. De kooi is dan misschien beter geschikt voor een Goudhamster. Heb je nog geen kooi? Dan moet je hier bij de aanschaf van de kooi op letten.

Zorg er altijd voor dat de hamster voldoende bewegingsruimte heeft in de kooi. Een ruimte van tenminste één vierkante meter wordt vaak aangeraden, maar meer is altijd beter. Veel hamsterkooien in dierenspeciaalzaken zijn echt te klein en worden vooral ontwikkeld om er schattig uit te zien, met leuke kleurtjes. Het lijkt Dat verkoopt immers, maar is niet meteen het beste voor jouw huisdier. Jouw knaagdier heeft echt ruimte worden om te kunnen rennen en bewegen. Een rad neerhangen in een kleine kooi kan wel helpen, maar is niet de beste oplossing. Uiteindelijk wil je dat je hamster gelukkig is.

Tekst gaat verder na de afbeelding

hamster koo
Deze kooi is echt te klein voor een hamster

Voor een dwerghamster heb je een kooi van minimaal 70 x 50 (3500 vierkante centimeter) nodig. Voor een Goudhamster heb je minimaal 100 x 50 (5000 vierkante centimeter) nodig. Dat lijkt enorm veel voor een kleine hamster, maar realiseer je goed dat hamsters aanleg hebben voor obesitas en de bijbehorende gezondheidsrisico’s. In het wild kunnen hamsters in één nacht acht tot tien kilometer afleggen. Krijgen ze die beweging niet, dan is dat schadelijk voor hun gezondheid.

Kies er bijvoorbeeld voor om meerdere verblijfruimtes met elkaar te verbinden met speciale tunnels. Of kies voor toffe, hoge kooien waarin je hamster alle ruimte heeft, maar die niet meteen heel veel ruimte in huis in beslag neemt. Of kies voor een kooi die eigenlijk bedoeld is voor fretten of Chinchilla’s. Zolang de tralies niet te ver uit elkaar staan, is dit een hele goede optie voor jouw hamster.

Tekst gaat verder na de afbeelding

Goudhamster ruimte
Veel ruimte voor deze Goudhamster

Accessoires

Goudhamsters en Dwerghamsters hebben allebei behoefte aan voldoende beschutting. Zorg dat ze zich ergens kunnen verstoppen, zoals in een huisje. Het moet er donker en vooral ook rustig zijn. Een rad of wiel is ook altijd een goed idee, want je hamster kan dan lekker rennen. Voor Dwerghamsters moet het wiel minimaal 20 centimeter zijn en voor Goudhamsters 28 centimeter.

Waar koop je hamsters?

Hamsters kun je kopen in dierenspeciaalzaken. Je kunt ze ook kopen bij een speciale fokker. Als je zelf wilt gaan fokken met hamsters, is het slim om het dier bij een fokker te kopen. Bij een dierenwinkel is het belangrijk om goed te kijken naar het verblijf van de hamsters. Zijn ze bijvoorbeeld wel per geslacht van elkaar gescheiden en wordt het verblijf goed schoongehouden?

Wat kosten ze?

Hamsters – zowel de Goudhamster als de Dwerghamster – kosten bij de meeste verkooppunten tussen de tien en de vijftien euro. Daarnaast moet je natuurlijk ook altijd nog bodembedekkers, eten, accessoires en snacks voor ze kopen. Gemiddeld zullen de kosten per maand rond de twintig euro liggen.

Bekijk ook de complete voedingsgids voor hamsters

Welke hamster kies je?

Het zal uiteindelijk om je persoonlijke voorkeuren gaan. Wil je een wat kleinere hamster, of juist een grotere? Welke hamster vind je qua kleuren mooier? Spreekt de Dwerghamster je meer aan, of juist de Goudhamster? Wat spreekt jou persoonlijk meer aan? Je kunt eigenlijk geen fout maken in je keuze: beide soorten zijn hartstikke leuke huisdieren en brengen je ontzettend veel plezier.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl