Mag een hamster spruitjes eten?

hamster spruitjes

Wij houden vaak niet zo van de bittere smaak van spruitjes. Maar het is misschien wel een goede optie om te geven aan jouw hamster. Hoe zit dit? Mag een hamster spruitjes eten?

Over de hamster

Hamsters zijn gewilde huisdieren. Het zijn leuke beestjes met een hoge aaibaarheidsfactor die gemakkelijk zijn tam te maken. Ze hechten zich gemakkelijk aan hun baasje, waardoor je er veel plezier aan kunt beleven. Daarnaast zijn ze, in vergelijking met een hond of kat, goedkoop om te houden en te verzorgen.

Mag een hamster spruitjes eten?

Een hamster is een echte omnivoor. Dat betekent dat hij zowel vlees (insecten) als groente en fruit eet. Veel mensen lusten niet zo graag spruitjes vanwege hun bittere smaak, maar hamsters zijn er dol op. Het kan dan ook helemaal geen kwaad om je hamster te trakteren op een lekker spruitje. Je zult merken dat hij er graag van eet. Een spruitje is een soort mini- kooltje die voor heel veel zaken in het lichaam erg goed is.

Wat is er goed aan spruitjes?

Spruitjes zitten vol met goede voedingsstoffen als vezels, vitaminen en mineralen. Een belangrijke stof voor hamsters in spruitjes is vitamine C. Deze zorgt ervoor dat je hamster gezond en in goede conditie blijft. De vezels in de spruitjes zijn zeer goed voor de spijsvertering. Daarnaast leveren mineralen als kalium, ijzer en foliumzuur een flinke bijdrage aan onder andere een goede bloedsomloop. Ook bevatten spruitjes maar weinig koolhydraten en vet. Je hamster zal er dus niet snel dik van worden.

Lees ook:  Mag een hamster watermeloen eten?

Hoeveel voer je?

Een belangrijke richtlijn voor voeding is dat je een hamster nooit te veel geeft. Om te beginnen kun je je kleine vriend een paar blaadjes van een spruitje geven. Zo zie je meteen of hij het lekker vindt. Is dit het geval dan kun je overschakelen naar een heel spruitje. Geef deze niet in een keer, maar snijdt hem in tweeën of in vieren. Voer de hamster geleidelijk een stukje gesneden spruitje. Zo kun je direct zien of hij er geen last van heeft. Een volwassen hamster mag twee tot drie keer per week een heel spruitje.

Mag een hamster gekookte spruitjes?

Het is geen goed idee om je hamster gekookte spruitjes te geven. Door het koken verliezen spruitjes een deel van hun voedingswaarde. Daarnaast blijft er weinig meer over om te knabbelen voor de hamster. Ook kunnen spruitjes, net als andere koolsoorten, gas veroorzaken. Hier kan een hamster veel last van hebben.

Mag een hamster spruitjes uit blik?

Spruitjes uit een blik of een pot kun je ook niet aan je hamster geven. Deze zijn ook gekookt wat de voedingswaarde niet ten goede komt. Daarnaast bevatten spruitjes uit blik conserveringsmiddelen (zout) en kunstmatig toegevoegde stoffen. Het zijn allemaal slechte zaken voor een hamster, houd het gewoon bij rauwe spruiten.

Hoe zit het met ingevroren spruiten?


In principe mag een hamster ingevroren spruitjes, mits deze niet vooraf gekookt zijn. Ook dien je ze voordat je ze geeft even te ontdooien door ze minstens een half uur in koud water te leggen. Deze spruitjes zijn vaak wel zacht en papperig, waardoor rauwe spruitjes echt het allerbeste zijn om je hamster voor te schotelen.

Lees ook:  Mag een hamster knoflook eten?

Pas op met schimmel

Schimmel is altijd slecht voor je hamster. Geef dus nooit spruitjes waar al een beetje schimmel op zit. De kans op diarree of ziekte is zeer groot. Let ook goed op: je hamster eet misschien de spruitjes die je geeft niet meteen. Houd daarom in de gaten of deze niet beschimmeld raken.

Meer voedingstips

Geef je hamster niet alleen spruitjes, maar wissel lekker af. Wil je inspiratie of weten wat je precies mag geven? Bekijk dan onze volledige voedingsgids voor hamsters. Zo leer je alles over het eetpatroon van jouw knaagdier.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl