Mag een hamster appel eten? Dieet en eetpatroon

hamster appel eten

Waarschijnlijk wil jij jouw lieve hamster graag wat fruit eten, zoals een stuk appel. Is dat wel verstandig? Wij mensen eten graag appels, maar is het voor een hamster veilig? Mag een hamster appel eten? En hoe zit het met appelpitjes?

Over de hamster

Een hamster is een klein knaagdier dat bij veel kinderen geliefd is. Er zijn verschillende soorten hamsters en de bekendste daarvan zijn wel de Goudhamster en de Dwerghamsters. Hamsters zijn vooral in de avonduren en nachten actief. Als het om voeding gaat, is het belangrijk om het gewicht van je hamster goed in de gaten te houden. Overgewicht is bij hamsters een serieus probleem, omdat hamsters in het wild echt moeten rennen en zoeken voor hun voeding.

Mag een hamster appels eten?

Een hamster mag appels eten, maar het is wel belangrijk dat je niet te veel geeft. Het maakt niet uit wat voor een soort appels je je hamster geeft. Granny Smith, Kenzi, Jonagolds of Pink Ladies, het is allemaal prima. Pas wel op met appelpitjes, omdat deze wel een gevaar vormen voor je hamster.

Voordelen van appel

Appels zitten bomvol vitamines en mineralen die goed zijn voor je hamster. Een stukje appel past dus ook prima in het dieet van je hamster. Zo zit er erg veel vitamine C in. Dit is heel goed voor het immuumsysteem van je hamster. Ook zit etten er veel vezels in. Vezels zijn goed voor de darmen en spijsvertering van je hamster. Heel handig wanneer hij al wat last heeft van overgewicht of verstoppingen. Bijkomend feit is dat er weinig calorieën in zitten en daardoor is een appel een prima snack voor een hamster die te zwaar is.

Lees ook:  Mag een hamster ananas eten?

Lees ook de complete voedingsgids voor hamsters

Nadelen

Hoe vervelend het ook is: appels hebben ook nadelen. Door de hoeveelheid vezels en suikers, kan je hamster last krijgen van diarree als hij er te veel van heeft gehad. De appelpitten in de appel zijn eveneens slecht. De kans is groot dat de hamster ze gaat hamsteren en ergens bewaren waar ze flink gaan rotten. En dat is heel slecht voor je hamster.

Geef je hamster dus nooit een klokhuis of pitjes, omdat dit helemaal niet goed is voor je hamster. Behalve dat het gaat rotten, kan je hamster er ook nog eens in stikken. Dat wil je natuurlijk niet.

Hoeveel appel geef je aan je hamster?

Veel mensen maken denkfouten als het gaat om het voeren van hamsters. Ze realiseren niet hoe weinig een hamster eigenlijk eet. Voor een Syrische hamster, ook wel de Goudhamster, is dat maar een paar theelepels eten, en dat slechts een paar keer per week. Een dwerhamster eet zelfs nog minder.

Als het gaat om appels geven, moet dit dus echt maar heel erg weinig zijn. Begin met bijvoorbeeld een stukje dat hetzelfde formaat heeft als zijn neus. Kijk goed hoe hij reageert.

Moeten appels worden geschild?

Het is niet perse nodig om appels te schillen voordat je ze aan je hamster geeft. Belangrijker is dat je de appels goed wast. Er kunnen allerlei giftige stoffen op zitten, zeker als de appels niet biologisch zijn. Het kleine lichaam van jouw knaagdier reageert daar mogelijk niet op.

Lees ook:  Mag een hamster aardbei eten? Aardbeien als lekkernij

Hoe bereiden?

Rauwe appels kunnen prima passen in een dieet van een hamster. Je zou er ook voor kunnen kiezen om de appel te bakken of stomen, maar dit wordt niet aangeraden.

Mag een hamster appelmoes?

Nee, een hamster mag geen appelmoes eten. Hier zit veel meer suiker in dan goed is voor je hamsters. Daarnaast zijn appels ook goed, omdat je hamster erop kan kauwen. Appelmoes is bijna vloeibaar en zal sowieso niet de voorkeur hebben voor jouw hamster.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl