Hoe laat je je hond wennen aan een hondenzwembad?

hondenzwembad wennen

Je kent de beelden vast wel van honden die dol op water zijn. Maar dit is lang niet altijd het geval. Honden kunnen ook bang zijn voor water of er niet heel blij van worden. Toch kun je een hond leren om te wennen aan water en er zelfs van te genieten. Hoe doe je dit?

Honden en warmte

Wanneer het erg warm is, is het voor een hond niet gemakkelijk om de hitte kwijt te raken. Honden zweten niet, zoals een mens dit wel doet. In plaats daarvan raken ze warmte kwijt via hun ademhaling en via hun poten. Als het erg warm is, kunnen honden daar nog best wat problemen mee ondervinden. Een vorm van afkoeling vinden, kan water zijn. Denk aan een hondenzwembad. Maar, dan moet je hond daar natuurlijk wel in willen.

Wist je dat we meerdere hondenzwembaden hebben beoordeeld? Bekijk welke het beste is!

Hoe jonger hoe beter

Hoe jonger een hond is, hoe makkelijker het is om hem te trainen het hondenzwembad leuk te vinden. Als een hond ouder is, kan het zijn dat hij bepaalde negatieve ervaringen heeft. Deze ervaringen hoeven niet eens perse met een zwembad te maken te hebben. Ze kunnen ook samenhangen met bijvoorbeeld water, of de kleur van het zwembad. Het kan dan lastiger zijn om je hond enthousiast te maken over een zwembad. Al is het ook dan niet onmogelijk.

Lees ook:  15 bijzondere witte honden - zo wit als sneeuw

Maak water leuk

Hoe leuker je water maakt, hoe groter de kans is dat je hond het ook echt leuk vindt. Doe zelf blij en enthousiast. Ga desnoods zelf het water in en roep je hond enthousiast bij je. Het maakt niet uit of je belachelijk doet, zolang jouw hond maar denkt: ‘he, dit is niet eng. Misschien is het juist wel heel erg leuk’.

Laat je hond wennen

Misschien is het vooral de kleur of de geur van het hondenzwembad die jouw hond niet kan waarderen. In dat geval kun je vooral je hond daar aan laten wennen. Zet het alvast in de buurt, loop er eventueel samen met je hond heen en forceer het vooral niet. Stapje voor stapje went je hond langzaam aan het idee om het hondenzwembad in te gaan.

Lees ook: Mag je chloor toevoegen aan een hondenzwembad?

Clickertraining

Wanneer je bekend bent met clickertraining, kun je dit natuurlijk ook toepassen op een hondenzwembad. Elke keer wanneer je hond iets doet dat goed is, zoals snuffelen aan het zwembad, of misschien één poot er in doen, klik je met je clicker en geef je een beloning. Het is dan wel belangrijk dat je hond al bekend is met de clicker. Dit is natuurlijk sowieso iets dat je kunt trainen. Zie hier een video met uitleg:

Een andere hond

Het kan ook helpen om eens een andere hond, bijvoorbeeld eentje waar jouw hond het goed mee kan vinden, mee te nemen. De kans is aanwezig dat die hond het hondenzwembad wel heel erg leuk vindt. En als jouw hond dit ziet, wordt hij gemotiveerd ook het water in te springen.

Lees ook:  Beste honden om mee te hardlopen of rennen

Niet elke hond houdt van water

Vergeet niet dat elke hond verschillend is. Sommige houden houden nou eenmaal echt niet van water en zij zullen dan ook niet graag een hondenzwembad in gaan. Zelfs een Labrador Retriever kan een hekel hebben aan water. En dat terwijl het ras er om bekend staat van water te houden. Kijk daarom ook altijd heel goed naar de persoonlijkheid van je hond. Vinden ze een hondenzwembad niet leuk? Helaas. Misschien zijn er dan andere mogelijkheden die er wel voor zorgen dat jouw hond voldoende afkoeling krijgt in de zomer.

Heb jij nog tips?

Heb jij tips om je hond in een hondenzwembad te krijgen? Deel deze gerust in de reacties. Je helpt hier andere hondeneigenaren mee.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl