8 honden die op een wolf lijken (inclusief foto’s)

hond lijkt op wolf

Honden die op wolven lijken hebben iets mystieks. Veel mensen vinden het idee van zo’n wolfshond fantastisch. Het heeft iets wilds en krachtigs, maar anderzijds is het een vriend voor het leven. Welke honden lijken op een hond? We geven 8 rassen.

De wolf

De wolf is een prachtig roofdier, die je lange tijd niet meer in Nederland kon tegenkomen, maar tegenwoordig loopt hij weer rond in de Veluwe. Het is de voorvader van de hond. De wolf is doorgaans een stuk sterker dan de hond en heeft vooral meer bijtkracht. Wolven leven vaak in roedels en welpen blijven tot ongeveer twee jaar bij hun moeder wonen. Wolven zelf zijn geen geschikte huisdieren. Ze kunnen eigenwijs en koppig zijn en gaan te graag jagen. Zie hier een foto van een wolf, zodat je een goed gevoel krijgt bij het uiterlijk van dit prachtige dier.

wolf hond

Honden die op wolven lijken

Er zijn aardig wat hondenrassen die op wolven lijken. Dit komt omdat in het verleden honden nog wel eens werden gekruist met wolven. Hier zijn rassen uit ontstaan die we tegenwoordig nog kennen.

Deze honden lijken vaak niet alleen op wolven als het gaat om uiterlijk, maar ook om temperament. Dit betekent dat niet alle honden in deze lijst gemakkelijk te trainen zijn. Sommige honden lijken namelijk nog erg op hun voorouders en kunnen koppig zijn en en moeilijk luisteren. Let er ook op dat niet alle honden in deze lijst met andere huisdieren overweg kunnen.

Waar je in het algemeen rekening mee moet houden

  • De honden in deze lijst verharen veel. De meeste hebben een dubbele vacht en verharen zeker twee keer per jaar
  • Deze honden hebben doorgaans erg veel energie. Je moet dus regelmatig met ze wandelen
  • Het is belangrijk deze honden goed te socialiseren. Het liefst al vanaf een jonge leeftijd, zodat ze niet agressief worden naar andere mensen of honden
Lees ook:  Beste honden om mee te hardlopen of rennen

1. Saarlooswolfhond

De Saarlooswolfhond is een Nederlandse rashond, die is ontstaan door een kruising tussen een Duitse Herder en een Europese wolf. Deze hond ligt qua karakter heel dichtbij de hond. Houd er rekening mee dat dit dus meestal geen pluizige vriend wordt, maar eigenzinnig en opstandig zijn. Trainen zal moeizaam gaan, al is het niet onmogelijk. Dit is geen hond om bijvoorbeeld te hebben wanneer je kinderen of andere huisdieren hebt. Het is geen agressieve hond, maar een sterke, dominant baasje is van groot belang.

De Saarlooswolfhond heeft veel beweging nodig en zal minder goed reageren wanneer je hem veel in een bench of hok houdt.

Oost-Siberische Laika wolf

2. Tsjecho-Slowaakse wolfhond

De Tsjecho-Slowaakse Wolfshond werd gefokt met het idee dat de hond het temperament van de Duitse Herder moest hebben en de fysieke kracht van de Europese wolf. Het moest een hond worden met meer uithoudingsvermogen dan de honden die er op dat moment waren. Deze hond werd gefokt om langs de grenzen te kunnen patrouilleren van het voormalig Tsjechoslowakije.

Het is een moedige hond, die veel beweging nodig heeft. Hij kan als familiehond worden gehouden, maar het is wel belangrijk dat zijn eigenaar hem duidelijk de baas kan zijn.

Tsjecho-Slowaakse wolfhond

3. Shikoku Inu

De Shikoku Inu is een hond die van oorsprong uit Japan komt. Het is een hond die erg lijkt op het bekendere ras de Shiba Inu, alleen dan heeft hij een vacht. Ook lijkt hij veel meer op een wolf. Deze hond is van oorsprong een jachthond, maar kan een prima familiehond zijn. Ook is het een hele intelligente hond.

Omdat de Shikoku Inu zo intelligent is, is het van belang dat je hem goed mentaal stimuleert. Je moet hem echt goed bezig houden. Daarnaast is het erg belangrijk dat je regelmatig met hem gaat wandelen. Pas op met hem los laten, want deze hond heeft de neiging om prooidieren te grijpen.

Lees ook:  Waarom hebben sommige honden twee verschillende kleuren ogen?

4. Tamaskan

De Tamaskan is een relatief nieuw ras dat is ontstaan uit een mix van een Husky, een Duitse Herdder en de Tsjecho-Slowaakse wolfhond. Het doel was om een hond te creëren die erg op de wolf lijkt. Dat is zeker gelukt!

Dit is een zeer loyale hond die goed functioneert als een gezinshond. Deze hond wordt namelijk graag erg betrokken bij het hele gezin. Let wel op dat de Tamaskan wat angstig naar onbekenden kan zijn. Ook heeft hij veel energie en jaagt hij graag achter kleinere prooidieren. Houd dit goed in het achterhoofd.

5. Swedish Vallhund

De Swedish Vallhund, ook wel de Västgötaspets heeft niet het formaat van een wolf, maar wel de uitstraling. Wil je een kleine hond die op een wolf lijkt, dan is de Swedish Vallhund een zeer geschikte keuze! Vallhund betekent herdershond. En dat is het. De Swedisch Vallhund is een herder, die is gefokt om koeien bij elkaar te drijven.

Dit is een gezellige hond, die veel energie heeft, maar tegelijkertijd ontzettend loyaal is. Houd er wel rekening mee dat de Swedish Vallhund niet heel geschikt is voor in een flat. Dit komt omdat de hond best vocaal is en regelmatig blaft. Ook heeft hij heel veel beweging nodig. Denk aan lange wandelingen.

6. Siberische Husky

De Siberische Husky is een actieve poolhond die qua uiterlijk erg veel op een wolf lijkt. Van oorsprong komt de Siberische Husky uit Siberië, maar het is niet precies bekend hoe dit ras precies is ontstaan. De Siberische Husky wordt ook vaak ingezet als sledehond.

Lees ook:  Hoe laat je je hond wennen aan een hondenzwembad?

Deze honden zijn erg populair en functioneren goed in gezinnen. Houd er wel rekening mee dat dit een zeer actieve hond. Hij houdt van rennen en moet echt bezig worden gehouden. Het is ook goed om te beseffen dat deze honden van sneeuw en kou houden. Dus zodra het sneeuwt wil deze hond maar wat graag naar buiten.

Lees ook: Kan een Siberische Husky goed tegen warmte?

husky wolven

7. Alaskan Malamute

De Alaskan Malamute wordt vaak verward met de Siberische Husky. De Alaskan Malamute is echter een stuk groter. Ze hebben een bredere kop. Maar de kleuren, tekeningen en ook het karakter komen erg overeen met elkaar. Deze hond heeft veel weg van een wolf.

De Alaskan Malamute is een actieve, vriendelijke hond. Het is een echte gezelschapshond. Deze intelligente hond heeft wel voldoende beweging nodig en moet ook mentaal goed worden uitgedaagd.

Lees ook: Wat is het verschil tussen een Siberische Husky en een Alaskan Malamute?

malamute wolf

8. Oost-Siberische Laika

Deze grote hond komt van oorsprong uit Siberië. Het is de grootste van de Laika-honden en hij lijkt qua uiterlijk erg op een wolf. Het is een wat minder bekend ras, maar wel eentje die dus erg opvalt wanneer je op zoek bent naar een hond die op een wolf lijkt. Hoe erg hij op een wolf lijkt, is afhankelijk van de kleuren die hij heeft.

De Oost-Siberische Laika is een intelligente hond die redelijk gemakkelijk te trainen is. Let op: een harde aanpak past niet goed bij deze hond. Van oorsprong is het een echte jachthond, dus houd hier rekening mee wanneer je hem mee de natuur in neemt.

Oost-Siberische Laika wolf

Nog meer honden

Er zijn nog meer honden die lijken op wolven. Denk aan bepaalde kruisingen. Is er nog een ras dat ontbreekt, of wil je graag iets vertellen over jouw favoriete wolfshond? Laat dit dan weten in de reacties.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl