Mag je chloor toevoegen aan een hondenzwembad?

hondenzwembad chloor

Er is niets zo mooi dan jouw hond zien genieten in een hondenzwembad. Het verkoelende water brengt hem, en dus ook jou, veel plezier. En wanneer je zo veel van je hond houdt, wil je natuurlijk de beste verzorging bieden. Mag je bijvoorbeeld chloor toevoegen aan een hondenzwembad? Is dit veilig?

Warmte en water voor jouw hond

In Nederland kan het soms plots heel erg warm worden. Dan hebben we dagen waarop de temperatuur zelfs boven de dertig graden uitkomt. En vaak komt zo’n hittegolf volledig uit het niet. Juist omdat je hond niet goed heeft kunnen wennen aan dat plotselinge temperatuurverschil, is water een fijne verfrissing. Eigenlijk is water altijd een fijne verfrissing voor je hond. Tijd dus om het hondenzwembad op te zetten.

Wist je dat we meerdere hondenzwembaden hebben beschreven? Bekijk welke het beste is!

Mag je chloor toevoegen aan een hondenzwembad?

Het is vrij gebruikelijk om chloor toe te voegen aan een zwembad voor mensen. Zo houd je het water schoon. De hoeveelheden van het chloor zijn vaak verwaarloosbaar voor mensen en is daardoor niet schadelijk. Wanneer een mens met te veel chloor in aanraking komt, kan het echter wel voor gezondheidsproblemen zorgen. Het is daarom onverstandig om chloor toe te voegen aan een hondenzwembad.

Lees ook:  8 honden die op een wolf lijken (inclusief foto's)

Lees ook: Hoe laat je je hond wennen aan een hondenzwembad?

Wat is het gevaar van chloor?

Een hond is veel gevoeliger voor chloor dan zijn eigenaar. Zijn neus is bijvoorbeeld al veel sterker, waardoor hij de dampen eerder ruikt. Zijn ogen zijn ook veel gevoeliger dan die van een mens, waardoor de ogen beschadigd kunnen raken als ze te veel in aanmerking komen met chloorwater.

Honden met hangende oren zijn in het algemeen extra gevoelig voor oorontstekingen. Voor hen kan het chloorwater zorgen voor een flinke oorontsteking, bijvoorbeeld wanneer er water in het oor terecht komt en er niet goed meer uit kan komen.

Wat moet je doen als je hond toch in chloorwater is geweest?

Houd je hond altijd goed in de gaten als hij in chloorwater is geweest. Merk je dat hij zich anders gedraagt? Neem dan contact met de dierenarts.

Diervriendelijke oplossingen

Behalve chloor, kunnen er ook andere toevoegingen in het water worden gedaan. Zo kun je bijvoorbeeld voor een middel kiezen met broom er in. Dit is veel diervriendelijker. Maar eigenlijk hoef je dit bij een hondenzwembad ook niet te doen. Gewoon water uit de kraan is al voldoende.

Het hondenzwembad schoonhouden

Het water van een hondenzwembad kan snel smerig worden, bijvoorbeeld omdat er insecten invliegen of blaadjes uit bomen in waaien. Ook kan de hond zand aan zijn poten hebben, waardoor het water ook snel vies is. Een afdekhoes voor een hondenzwembad helpt al enorm, zo kun je het water toch wel een paar dagen gebruiken. Verder is het vooral verstandig om het water toch ook echt regelmatig te verversen. Maakt het ook meteen een stuk koeler weer voor jouw trouwe viervoeter.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl