Beste honden om mee te hardlopen of rennen

hardlopen hond

Hardlopen is een populaire sport. Logisch, want het is goed voor je lichaam én geest. Wat nog veel leuker is, is om samen met je hond te gaan hardlopen. Je wilt dan natuurlijk een hond hebben die het ook echt aankan om te hardlopen. Wat zijn de beste honden om mee te hardlopen of rennen?

Hardlopen

Hardlopen is een perfecte vorm van beweging. Je verbrandt er behoorlijk wat calorieën mee en het is zeer goed voor je uithoudingsvermogen. Daarnaast helpt hardlopen om je geest gezond te houden. Het werkt ontspannend en geeft je een goed gevoel. Logisch dus dat steeds meer mensen ervoor kiezen om te gaan hardlopen of rennen.

Hardlopen met de hond

Hardlopen is niet alleen voor jou goed, maar ook voor je hond. Veel honden krijgen momenteel te weinig beweging. Daarnaast is de ideale snelheid voor een hond in draf. Op de fiets ga je al snel te hard, maar met hardlopen heb je precies de snelheid te pakken die goed is voor jouw hond. Dus een stukje lopen samen is zeker een goed idee. Het is wel belangrijk om te realiseren dat een hond geen halve marathon met je mee kan rennen, maar een ronde van twee tot vijf kilometer is zeker wel mogelijk. Hoe ver je met je hond kunt rennen, is geheel afhankelijk van je dier en het ras. Nog een paar andere tips:

  • Ren niet met puppy’s jonger dan tien maanden;
  • Ga niet hardlopen met je hond als het warmer is dan 20 graden;
  • Is je hond al op leeftijd? Kijk dan goed of hij het wel volhoudt en of zijn gewrichten het nog wel aankunnen;
  • Houd je hond goed in de gaten. Heeft hij het zwaar? Stop dan;
  • Zorg altijd voor voldoende water.
Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Australian Shepherd nodig?

Kies het juiste moment voor het rennen

Welke hond je ook meeneemt tijdens het hardlopen, zorg ervoor dat je het juiste moment kiest. Honden kunnen alleen maar warmte verliezen door te hijgen en kan hierdoor al snel oververhit raken. Pas dus op dat je niet gaat hardlopen als het te warm weer is en kies er ook voor een ondergrond zoals gras. Een oververhitte hond kan een beroerte krijgen, dus dat wil je altijd zien te voorkomen.

Heupriem voor de hond

Om de hond te laten hardlopen met je, is een heupriem een goede optie. Je hoeft dan geen riem vast te houden en houdt je handen vrij. Een gewone riem kan natuurlijk ook, maar is wel wat onpraktisch tijdens het hardlopen.

Wat zijn de beste honden voor hardlopers?

Als je wilt gaan hardlopen met je hond, dan is het slim om te kiezen voor een ras dat erom bekend staat actief te zijn en die veel energie hebben. Dit zijn namelijk honden die je er echt veel plezier mee doet om flink in beweging te komen.

Siberische Husky

De Husky is een hond die niet voor niets wordt ingezet als sledehond. Dit dier is er dol op om te rennen, het liefst zelfs als het buiten koel is. Als het warm is, kun je beter niet gaan lopen met deze hond.

hysky rennen

Jack Russell Terrier

Ze zijn klein en dus verwacht je het niet meteen, maar de Jack Russell is een ideale hond om mee te nemen met het hardlopen. Ze hebben veel energie en vinden het heerlijk om lekker te rennen. Jack Russells hebben genoeg pit om lang met je op pad te gaan.

Border Collie

De Border Collie is een hond met enorm veel energie. Ze houden van rennen en bewegen en ze moeten echt bezig worden gehouden, anders worden ze vervelend. Een Border Collie is hierdoor ideaal voor het hardlopen. Let er wel op dat je de route constant afwisselt. De hond is namelijk zeer intelligent en dezelfde routine daagt hem niet genoeg uit.

Lees ook:  8 Hondenrassen geschikt voor senioren

Lees ook: Kan een Border Collie goed alleen zijn?

Australian Shepherd

De Australian Shepherd is een ideale hond om mee te rennen. Dit ras lijkt wat op de Border Collie en heeft evenveel energie en intelligentie. Het hardlopen met je Australian Shepherd is een te gekke manier om jezelf en je hond bezig te houden. Afwisseling in je route is net als bij de Border Collie belangrijk, maar de Aussie heeft net wat minder behoefte aan afwisseling dan de Border Collie.

Windhond

De windhond is gemaakt om te rennen. Hij kan vooral heel hard rennen en misschien net wat minder geschikt voor echte duurlopen, maar ook dit kan hij gemakkelijk leren. Het is in ieder geval een hond die het erg leuk vindt om te rennen.

Labrador Retriever

De Labrador is een actieve hond, die het leuk vindt om dingen samen te doen met zijn eigenaar. Aandacht is voor deze hond vaak al genoeg om tevreden te zijn. De Labrador is daarnaast gemakkelijk te trainen, waardoor het hardlopen ook goed gaat.

Golden Retriever

Net zoals de Labrador, is de Golden Retriever een slimme hond, die graag werkt voor zijn eigenaar. Door het vriendelijke en slimme karakter, is de Golden Retriever echt een fijne hond om mee te gaan hardlopen. Geef hem voldoende aandacht, en hij zal graag met je mee gaan.

Vizsla

De Vizsla is niet voor iedereen een bekend ras, maar het is absoluut de moeite waard om deze toch eens te bekijken. Het is een vriendelijke hond, die veel energie heeft. Hij heeft ook erg veel uithoudingsvermogen en kan dus vooral flinke afstanden rennen.

viszla hardlopen

Dobermann Pinscher

Bij de Dobermann Pinshcher denken we vooral aan agressieve waakhonden, maar ze zijn veel meer dan dat. Het zijn actieve honden, die graag in beweging zijn. Ook worden ze graag geestelijk uitgedaagd. Wissel je route dus regelmatig af.

Lees ook:  15 bijzondere witte honden - zo wit als sneeuw

Friese Stabij

De Friese Stabij is een echt Nederlands ras. De hond heeft veel energie en werkt graag voor zijn eigenaar. Hardlopen met een Friese Stabij is dus absoluut een mogelijkheid.

Kruisingen

Veel kruisingen of vuilnisbakkenrassen zijn ook prima in staat om mee te gaan hardlopen. Dit zal echter per hond erg verschillend zijn, omdat het nooit zeker is welke eigenschappen hij in zich heeft. Probeer dus vooral goed in te schatten of de hond graag met je meerent of niet. Kijk niet alleen of de hond meerent, maar ook hoe zijn ademhaling is. Kan hij het bijhouden? Raakt hij niet te veel afgeleid van alles wat er om hem heen gebeurt? Controleer dit regelmatig. Niet alleen tijdens de eerste keren dat je gaat hardlopen, maar ook in de weken en maanden erna.

Welke honden zijn ongeschikt voor het hardlopen?

Als je wilt hardlopen met je hond, dan is het vooral belangrijk dat je dit niet met een hond doet die daar niet geschikt voor is. Veel bull terriers kunnen bijvoorbeeld prima rennen, maar zullen er op de lange termijn meer last van hebben. Zij zijn meer geschikt voor bijvoorbeeld een kortere ronde. Ook warmte is voor hen niet echt de ideale situatie. Dat zou betekenen dat je alleen in de wintermaanden met ze kunt hardlopen.

Ook honden met een korte snuit, zoals bijvoorbeeld de mopshond, zijn niet geschikt om mee te hardlopen. Zij hebben al snel last van ademhalingsproblemen, zeker wanneer ze lange stukken moeten rennen. Als laatste zijn de meeste kleine honden niet geschikt om te hardlopen. Zij kunnen er moeite mee hebben om het bij te houden. De grote uitzondering hierop is de Jack Russell, omdat die barst van de energie.

Natuurlijk is ook te zeggen dat de genoemde rashonden in het algemeen erg van hardlopen houden, maar dat er altijd uitzonderingen zijn. Let altijd goed op het gedrag van je hond en probeer te begrijpen waar zijn behoeftes liggen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl