Hotspot is een vervelende huidaandoening waar honden – en andere dieren – last van kunnen hebben. Het wordt door de hond zelf veroorzaakt en kan talloze oorzaken hebben. Wat kun je doen wanneer jouw hond hotspot heeft? Waar komt de hotspot vandaan en welke stappen moet je zoal nemen om dit te kunnen behandelen?
Wat is hotspot?
Honden (maar ook katten, fretten, cavia’s en andere dieren met een vecht) kunnen last hebben van hotspot. Dit wordt ook wel pyotraumatische dermatitis genoemd. Het is een huidontsteking die doorgaans wordt veroorzaakt door een irritatie. De irritatie zorgt ervoor dat de hond gaat likken en krabben, waardoor de plek nog geïrriteerder raakt. Dit kan zo ver gaan dat er flinke ontstekingen ontstaan. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter dit doorgaans is. Hotspot kan zich ontzettend snel ontwikkelen en het is dus goed mogelijk dat je hond op het ene moment nergens last van heeft en een volgend moment een enorme plek heeft.
Waar kan hotspot door ontstaan?
Hotspot kan werkelijk overal door ontstaan. Bijvoorbeeld:
- Vlooien
- Natte of klamme vacht
- Allergie
- Verveling (uit verveling gaan likken)
- Verstopte anaalklieren
- Droge huid
Hoe herken je hotspot bij de hond?
Hotspot begint altijd als een geïrriteerde plek. Dit kan heel klein zijn en bij honden met veel haar kan het lastig zijn om dit te ontdekken. Vaak gaat het om een kaal plekje en de huid is dan wat aan de rode kant. De kleine rode plek kan al snel uitbreiden tot een echte ontsteking. De hond heeft dan niet langer meer jeuk, maar vooral pijn. Er kan etter en pus uit de wond komen en de huid is verkleurd.
Waar zit het?
Hotspot kan werkelijk overal voorkomen. Let vooral extra op bij:
- De liezen
- Staart
- Rug
- Poten
Bij welke rassen komt hotspot voor?
Eigenlijk kan elk hondenras last hebben van hotspot. Doorgaans zijn het wel honden die een dikke ondervacht hebben die er extra gevoelig voor kunnen zijn. Het is echter per hond verschillend. De ene hond kan er zijn hele leven met regelmaat last van hebben, terwijl de andere hond nooit last van hotspot heeft.
Kun je hotspot zelf behandelen?
Wanneer de hotspot bij je hond bestaat uit enkel een klein rood vlekje, dan kun je het eventueel zelf behandelen. Zorg er sowieso voor dat de hond niet bij de plek kan komen. Wanneer hij er een tijdje niet aan kan komen, worden de plekken een stuk minder heftig. Doe dit bijvoorbeeld met hulp van:
- Een kap
- Een rompertje
- Een T-shirt
- Een sok
Ook kan het raadzaam zijn de haren weg te scheren bij de plek, zodat je het makkelijker in de gaten kunt houden en de haren ook niet voor extra irritatie zorgen. Je kunt de plek dagelijks goed schoonhouden. Bij de dierenarts kun je eventueel ook een ontstekingsremmend middel krijgen dat je hiervoor kunt gebruiken.
Wanneer naar de dierenarts?
De hotspot kun je dus enigszins zelf behandelen, maar toch moet je goed blijven opletten. Ga naar de dierenarts wanneer:
- De hotspot flink ontstoken is en er pus uitkomt
- Je eigen behandeling geen verschil maakt
- De hotspot terug blijft komen
- De hond zich erg lusteloos gedraagt of misschien zelfs koorts heeft
- Je gevoel zegt dat het niet goed is
- Je hond duidelijk er heel veel last van heeft
Behandeling hotspot bij een dierenarts
Bij een dierenarts zijn er verschillende mogelijkheden van behandeling en dit is geheel afhankelijk van de gradatie van de hotspot. De dierenarts zal sowieso de haren wegsmeren. Ook is de kans aanwezig dat er een algemene controle plaatsvindt, waarbij wordt gekeken hoe het bijvoorbeeld met de anaalklieren zit, of de hond vlooien heeft of dat er tekens zijn van een droge huid. Enkele dingen die een dierenarts kan doen voor de behandeling zelf zijn:
- Injectie geven tegen de jeuk
- Antibioticakuur voorschrijven voor de hond
- Zalf voorschrijven
Het is goed mogelijk dat meerdere behandelingen gecombineerd worden. Dit is echt geheel afhankelijk van de hotspot zelf en de eventuele eerdere behandelingen.
Help! De hotspot bij mijn hond komt terug
Sommige honden hebben helaas de pech dat de hotspot terug blijft keren. Het kan telkens op dezelfde plek komen of iedere keer ergens anders. Elke hond kan een keer last hebben van hotspot, maar wanneer het vaker voorkomt, is het van groot belang om de onderliggende oorzaak te vinden. Deze oorzaak kan soms heel moeilijk te achterhalen zijn en het kan daardoor een vervelende situatie worden voor zowel de hond als de eigenaar. Probeer bijvoorbeeld eens te switchen met het voer dat hij krijgt en stap eventueel over op vers voer in plaats van brokken. Ook kun je kijken of er langs je wandelroute misschien bepaalde planten staan waar de hond verkeerd op reageert. Eventueel kun je een allergietest laten doen bij de dierenarts op veelvoorkomende allergieën. Het kan even duren tot je de juiste oorzaak hebt gevonden, maar als je die eenmaal weet, is het gemakkelijker om hotspot in de toekomst te voorkomen.