Hoeveel beweging heeft een Jack Russell nodig?

jack russell beweging

Wie kent de Jack Russell nou niet? Deze kleine jachthond brengt bijna bij iedereen wel een glimlach om de mond. Dit vanwege het stevige karakter, dat verstopt zit in een klein, maar stoer lichaam. Jack Russelbaasjes omschrijven hun hond niet voor niets vaak als een ‘grote hond in een klein lijf’. Intelligent en onvermoeibaar als ze zijn, rijst al snel de vraag: hoeveel beweging heeft een Jack Russel terriër nou eigenlijk nodig?

Over de Jack Russell

Om deze vraag te kunnen beantwoorden, is het van belang het karakter van deze vrolijke terriër te kennen. De Jack Russell heet eigenlijk Jack Russell Terriër, maar dit wordt meestal gewoonweg Jack Russell genoemd. Van oorsprong gefokt als jachthondjes zijn het energiebommetjes: het zijn honden die veel uitdaging nodig hebben en heel instinctief kunnen reageren. Hij staat ondanks zijn kleine formaat zijn mannetje; hij zal zich niet gauw laten afschrikken door grote honden. Ook is deze hond gek op mensen; hij zal voor zijn mens rennen, letterlijk en figuurlijk. Het zijn intelligente dieren, dus het is belangrijk hem naast veel fysieke training, ook de nodige mentale uitdaging te geven.

Hoeveel beweging heeft de Jack Russell nodig?

Hoewel de Jack Russell oogt als een schattig huishondje, is het een hond die erg temperamentvol is en een sterke eigen wil heeft. Met een blokje om ben je er niet; een hond als deze heeft veel beweging nodig. Wees dus voorbereid op energieke trainingen en flinke wandelingen. Als je daar geen mogelijkheid toe hebt, dan is de Jack Russell helaas niet de meest geschikte hond voor jou. De Jack Russell moet niet alleen lichamelijk uitgedaagd worden: hij heeft ook veel geestelijke stimulans nodig. Kun je hem niet genoeg beweging bieden? Dan is de kans aanwezig dat hij gedragsproblemen zal tonen.

Lees ook:  Kan een Jack Russel goed met kinderen omgaan? Kindvriendelijke hond?

Tijdens de wandeling

Natuurlijk kun je een Russeltje ‘s avonds even snel uitlaten, maar waak ervoor dit elke keer te doen. Je hond heeft behoefte aan stevige wandelingen! Neem je hond lekker mee het bos in, ga naar het strand of kies een park van formaat, maar ga elke dag minimaal een keer een flink stuk wandelen. Hou er tijdens het wandelen, zeker in natuurgebieden, rekening mee dat je hond een jachthond is en bij het ruiken van wild nogal eens zijn instinct wil volgen. Het liefst graven ze klein wild uit hun holen en je brengt ze niet snel van dat idee af, wanneer ze daar eenmaal mee begonnen zijn! Gebruik de wandelingen dus ook als trainingsmoment voor je kleine stuiterbal en blijf ook dan positief gedrag belonen.

Ook leuk: laat je Jack Russell zwemmen

Vergeet de training niet

Daar is hij dan; je Jack Russell. Natuurlijk laat je je hond wennen aan zijn nieuwe omgeving, maar al snel is het zaak hem op te voeden en te trainen. Dit is voor zowel hond als baas van groot belang. Natuurlijk wil jij een goed luisterende hond, maar de hond zelf heeft het simpelweg nodig om te trainen en zal dit ook leuk vinden. Je kunt hem er mentaal mee uitdagen en uitputten. Heb je een pup? Dan is een puppycursus een echte must en voor een oudere hond is een gehoorzaamheidstraining of een vorm van hondensport een absolute aanrader! Je doet er jezelf en je hond een groot plezier mee én je Jack Russell komt lekker in beweging.

Lees ook:  20 mooiste Jack Russell Terrier Kruisingen (inclusief foto’s)

Wees consequent

Een Jack Russell terriër is een hond die wil werken, maar heel goed kan doen alsof hij je niet begrijpt. Jij zult dus ook aan de slag moeten! Het allerbelangrijkste bij het trainen van een actieve hond als dit is: wees consequent. Laat je niet foppen door die schattige blik of dat lieve koppie dat hij zo mooi scheef kan houden: belonen doe je alleen als hij er iets voor gedaan heeft. Blijf je daarnaast focussen op positief gedrag. Een terriër zal het gedrag dat het meeste aandacht krijgt herhalen, dus het is van belang dat je positief gedrag beloont en negatief gedrag ombuigt naar gedrag dat je wel graag wilt zien. Onthoud daarbij dit: bestraffen is ook aandacht, dus kijk uit voor die valkuil!

Tophond

Heb je het in je om op een vriendelijke manier consequent te zijn? Hou je van lange wandelingen en heb je een actief leven met voldoende tijd? Dan heb je met de Jack Russell jouw perfecte hond gevonden. Met de juiste opvoeding en voldoende beweging, heb je er een geweldige kameraad aan!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl