Kan een Jack Russel goed met kinderen omgaan? Kindvriendelijke hond?

jack russell kinderen

De Jack Russell Terriër is een kleine hond, met lekker veel pit. Veel mensen kiezen speciaal voor de Jack Russell, vanwege deze combinatie. Hoe goed kan deze hond samen met kinderen? En waar moet je op letten?

Kan de Jack Russell omgaan met kinderen?

Iedere hond is natuurlijk verschillend. Veel heeft met de persoonlijkheid te maken. In het algemeen geldt dat honden kinderen niet goed begrijpen. Dit is voor de Jack Russell een extra uitdaging. Daarom is het doorgaans voor de Jack Russell moeilijk om met kinderen om te gaan. Het is echter niet onmogelijk, maar er is wel veel training en tijd voor nodig.

Over de Jack Russell

De Jack Russell Terriër is een eigenlijk een grote hond in een klein lichaam. De Jack Russell is niet snel bang en heeft veel pit in zich zitten. De hond heeft een behoorlijk jachtinstinct en kan erg waaks zijn. Ook heeft hij veel energie.

Honden begrijpen kinderen niet

Het is best lastig om de lichaamstaal van een andere soort te begrijpen. Ook mensen hebben daar vaak moeite mee en zien angstig of agressief gedrag soms als speels gedrag. Voor honden is het dus ook moeilijk om ons te begrijpen. Vaak lukt het wel goed, omdat honden opgroeien in onze omgeving. Bij een kind is het ingewikkelder. Een kind is speels en bedoelt de dingen niet verkeerd, maar dat speelse gedrag kan door een hond wel worden gezien als agressie. Het gedrag van kinderen is heel anders dan volwassenen, en dat is voor honden dus ingewikkeld.

Lees ook:  Kan een Jack Russell zwemmen? Met de hond het water in!

Extra lastig voor de Jack Russell

Jack Russells zijn geen gemakkelijke honden om op te voeden. Ze hebben veel energie en vervelen zichzelf ook snel. Een Jack Russell kan daarbij snel in de problemen komen als hij niet in de gaten wordt gehouden. Een Jack Russell goed opvoeden is een lang proces. Ze zijn doorgaans koppig en gaan graag hun eigen zin. Een volwassen persoon heeft hier vaak wel het geduld voor, maar bij een kind is dit niet altijd het geval. Een aanval of agressief gedrag naar een kind kan dus ook voorkomen, puur uit onbegrip vanuit zowel het kind als de Jack Russell.

Leer je kinderen met de hond omgaan

Het is heel belangrijk dat je kind leert om op een juiste manier met een hond om te gaan. Je Jack Russell heeft dit echt nodig. Leer je kinderen dat Jack Russell’s niet geslagen mogen worden en dat trekken aan de oren of staart echt niet kunnen. Ook het zomaar oppakken van de hond kan voor grote problemen komen. Een Jack Russell voelt zich dan mogelijk erg onveilig. Leer de lichaamstaal van je hond zelf te begrijpen en leer dit ook aan je kinderen. Denk aan de staart, de ogen of de hele lichaamshouding. Je kind moet begrijpen wat je hond bedoelt.

Daarnaast wordt vaak aangeraden om de hond sowieso een plek te gunnen waar hij kan liggen zonder lastig gevallen te worden. Leg uit aan een kind dat als de hond in de mand ligt, hij niet geaaid mag worden. Ook vanaf een afstandje aandacht van de hond proberen te krijgen mag dan niet. Dit is een regel waar je vervolgens echt op moet hameren. Een veilige plek is voor iedere hond belangrijk en dat geldt ook zeker voor een Jack Russell.

Lees ook:  Jack Russell pup kopen? overzicht betrouwbare fokkers

Wat als het misgaat?

Reageert je Jack Russell toch agressief? Leg je kinderen dan uit wat er precies mis ging en waarom. Je wilt natuurlijk dat je kind niet bang wordt voor de hond, maar andersom mag dat ook niet gebeuren. Een bange Jack Russell is onvoorspelbaar en kan opnieuw uitvallen naar je kind toe.

Laat de Jack Russell wennen aan kinderen

Hoe jonger de Jack Russell is wanneer hij in contact komt met een kind, hoe beter. Een oude Jack Russell is misschien te weinig in contact geweest met kinderen en weet daardoor niet hoe hij met de energie van een kind om moet gaan. Jonge Jack Russell’s kun je gemakkelijker laten wennen aan het hele idee. Dit doe je vooral door de hond goed te laten socialiseren. Zorg dat je puppy met zo veel mogelijk verschillende mensen in aanraking komt. Jong, oud, donker, licht, groot en klein. Hiermee leert de hond dat er veel verschillende soorten mensen zijn. In blije verwachting van een kind? Dan kun je ook alvast de hond laten wennen aan geuren van babyolie en babydoekjes. Ook dit is natuurlijk allemaal nieuw voor je Jack Russell. Je kunt ook alvast geluiden laten horen van een huilende baby, zodat de Jack Russell langzaam went aan het idee van een kind in huis.

Laat je kind nooit alleen

Een Jack Russell kan erg onvoorspelbaar zijn en dat geldt ook voor jonge kinderen. Laat daarom je kind en je hond nooit zomaar alleen. Dit geldt vooral voor kinderen tot acht jaar. Realiseer goed dat zelfs de liefste Jack Russell geïrriteerd kan raken door het liefste kind. Daar wil je niet te laat achterkomen.

Lees ook:  Wat zijn de nadelen van een Jack Russell?

Toch een lieve hond

Nu lijkt deze tekst in het algemeen erg negatief, maar de Jack Russell kan een ontzettend lieve hond zijn. In de meeste gevallen gaat het het ook gewoon goed als hij bij een kind is, maar het is wel belangrijk om alert te blijven, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl