Kan een Jack Russell zwemmen? Met de hond het water in!

jack russell zwemmen

Jack Russells zijn kleine, pittige hondjes met een berg aan energie. Zwemmen zou perfect kunnen zijn voor je Jack Russell om die energie kwijt te raken. Maar kunnen Jack Russells zwemmen?

Jack Russell

De Jack Russell is een kleine hond met heel veel pit. De terrier is gefokt om te jagen en heeft daardoor veel energie en is niet snel bang. Sommige mensen zeggen dat de Jack Russell een grote hond is, gevangen in een klein lichaampje. Zo gedraagt hij zich doorgaans ook wel. De grote hoeveelheid energie is leuk, maar kan soms ook een uitdaging bieden. Je Jack Russell moet namelijk genoeg beweging krijgen om die energie kwijt te raken. Dat kan bijvoorbeeld met zwemmen.

Houden Jack Russells van water?

Je kunt er doorgaans vanuit gaan dat een Jack Russell erg van water houden. Ze houden enorm van zwemmen en vinden het heerlijk om iets uit het water te apporteren. Zoals bij iedere hond echter, zijn er natuurlijk ook Jack Russells die een hekel hebben aan water en liever niet gaan zwemmen. Dit kun je ze wel aanleren en dat heeft zelfs nog meerdere voordelen.

Voordelen van zwemmen

Voor honden is zwemmen ontzettend goed. Voor je Jack Russell ook. Aangezien Jack Russells enorm veel energie hebben, is het heel lastig om ze genoeg beweging te geven. Tien minuten zwemmen staat gelijk aan minstens een halfuur lopen. Er zijn meerdere voordelen van het zwemmen voor honden. Zo is het goed voor het hart en de longen en worden de gewrichten niet nadelig belast. Het is een ultieme manier van kracht en conditie en daarom voor een Jack Russell geweldig.

Lees ook:  Kan een Jack Russel goed met kinderen omgaan? Kindvriendelijke hond?

Kan een Jack Russell meteen zwemmen?

De meeste honden kunnen meteen zwemmen. Toch is het slim om je Jack Russell niet meteen het diepe in te gooien. Het zwemmen kun je beter rustig opbouwen. Begin in ondiep water, waar je hond de bodem kan raken en breid het vanuit daar verder uit. Je zou zelfs kunnen beginnen in de badkuip. Jack Russells zijn immers niet heel groot, dus dit is gemakkelijk te realiseren. Als je hond daar aan gewend is, kun je hem meenemen naar een dieper meer. Let dan altijd goed op je hond. Gedraagt hij zich gespannen? Neem dan een stap terug en praat met een geruststellende toon tegen hem. Het kan soms ook helpen als je samen met je hond het water in gaat. Zo heeft je Jack Russell iets vertrouwds bij zich en merkt hij dat het niet eng is.

Spelenderwijs het water in

Sommige honden hebben meer aansporing nodig. Zij reageren bijvoorbeeld sneller op het spelen van een spel. Gooi bijvoorbeeld eerst een balletje wat minder ver het water in. Er zijn voldoende speeltjes voor honden te krijgen die je speciaal in het water kunt gebruiken. De kans is groot dat je Jack Russell het heel leuk vindt om actief met jou te zijn en daarvoor graag het water in duikt.

Zomermaanden

In de zomermaanden kan de temperatuur behoorlijk hoog oplopen. Juist in deze maanden is het erg fijn voor je hond om even af te koelen in een meertje of riviertje. Let er daarna wel op dat je de hond niet te veel over tegels laat lopen die vol in de zon liggen. Deze zijn namelijk gloedheet en je Jack Russell kan zich daar makkelijk aan verbranden.

Lees ook:  20 mooiste Jack Russell Terrier Kruisingen (inclusief foto’s)

Niet al het water is geschikt

Let goed op dat niet al het water geschikt is voor jouw viervoeter. Als je wilt gaan zwemmen met je Jack Russell, dan is het goed om te weten dat stilstaand water – zeker tijdens warme dagen – veel bacteriën bevat en daardoor voor ziektes kan zorgen. Daarnaast zijn er bepaalde gebieden waar het sowieso al verboden is om met je hond te komen, laat staan te zwemmen. Let hier dus altijd even goed op.

Kan een Jack Russell zwemmen?

Een Jack Russell kan zeker zwemmen, maar heeft soms wel wat aanmoediging nodig. Laat hem langzaam wennen, en je hebt een hond die graag het water induikt met mooi weer.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl