Kakariki als huisdier – karakter, leeftijd en verzorging

kakariki

De Kakariki is een parkiet die de laatste jaren steeds meer bekendheid krijgt. Niet gek, want deze vogel zal je ongetwijfeld erg veel plezier brengen. Wat kun je precies verwachten als je deze vogel als huisdier houdt?

Over de Kakariki

De Kakariki is een parkiet die van oorsprong uit Nieuw Zeeland komt. Een andere manier om dit te schrijven is Kākāriki en hij wordt ook nog wel eens de Nieuw Zeelandse parkiet genoemd. Kākāriki betekent ook wel ‘kleine parkiet’. Hij heeft een grootte van ongeveer 30 centimeter hoog. In Nederland wordt hij regelmatig als huisdier gehouden. Er zijn verschillende kleurvariaties en soorten van deze vogel, namelijk:

  • Geelvoorhoofdkakariki
  • Groene kakariki
  • Oranjevoorhoofdkakariki
  • Raiateakakariki
  • Roodvoorhoofdkakariki

Deze soorten zijn bedreigd in het wild, omdat het gebied waar ze in leven afneemt. Ze leven vooral in bossen en struiken, maar door ontbossing raken ze steeds meer leefgebied. Daarnaast zorgen natuurlijke vijanden voor problemen. Denk aan ratten, katten, roofvogels en andere jagers. Er zijn ook enkele soorten die helaas zijn uitgestorven. In Nederland kun je alleen de rooodvoorhoofdkakariki en geelvoorhoofdkakariki als huisdier houden. Er zijn in Nederland ook nog wel eens hybriden en verschillende kleurmutanten van de Kakariki te vinden. Maar je moet dan erg goed letten op gezondheidsproblemen, zoals hartafwijkingen.

Hoe oud wordt de Kakariki?

Een Kakariki kan tussen de 15 en de 20 jaar oud worden. Besef goed dat dit dus geen vogeltje is dat slechts een paar jaar meegaat en vraag je voordat je er eentje koopt af of je hem alle liefde kunt geven die hij nodig heeft.

Verschil tussen mannetje en vrouwtje

Bij Kakari’s kun je het verschil tussen de mannetjes en de popjes goed zien. Dit verschil is voornamelijk goed zichtbaar wanneer je meerdere vogels hebt. De man is namelijk duidelijk groter dan de pop. Ook zijn hoofd is groter en hij heeft een bredere snavel.

Gezondheid

Kakariki’s zijn zeer gevoelig voor hartproblemen. Het komt regelmatig voor dat een Kakariki last heeft van zijn hart en daardoor op jonge leeftijd sterft. Ook zijn ze erg gevoelig voor stress en kan een stressvolle situatie ze zelfs doden. Ze zouden bijvoorbeeld kunnen sterven wanneer je ze medicatie wil geven. Stress kan ook voor spasmes zorgen.

Huivestiging

De Kakariki kan wel tegen wat meer kou, dus hij kan zowel binnen als in een buiten voilere worden gehouden. Het is wel belangrijk dat de Kakariki genoeg ruimte heeft. Hoe groter de kooi, hoe beter. Hij moet op een zitstok kunnen zitten, zonder dat zijn staart beschadigd raakt. Ook moet je vogel genoeg ruimte hebben om te kunnen fladderen en klimmen. Kies voor een kooi die zo horizontaal mogelijk is. Zo hebben ze genoeg ruimte om te vliegen. Maar bij Kakakiri’s geldt wel dat je de vogel zo veel mogelijk uit de kooi moet laten. Ze hebben echt genoeg lichaamsbeweging nodig.

Als je een voilere buiten hebt, dan is het belangrijk om goed te kijken naar het materiaal van de tralies. Kakariki’s zijn erg sterk en kunnen veel gaas eenvoudig slopen. Onderschat dit niet. Kakakiri’s staan er echt om bekend veel kapot te maken en het zijn meesters in ontsnappen. Let ook goed op de deurtjes van de kooi. Zitten er bijvoorbeeld deurtjes in die omhoog geduwd kunnen worden? Dan is de kans groot dat jouw Kakariki weet te ontsnappen.

Welke speeltjes?

Kakariki’s zijn de hele dag bezig en hebben dus ook speelgoed nodig om bezig te blijven. Kies voor speelgoed dat ze kunnen scheuren, zoals shredding toys. Er zijn allerlei leuke papegaaienspeeltjes die ook voor de Kakariki zeer geschikt zijn.

Zitstokken

De meeste vogelkooien worden geleverd met standaard zitstokken. Het is beter om te kiezen voor zitstokken met verschillende diktes of zelfs voor natuurlijke zitstokken. Wanneer je alleen maar dezelfde stokjes hebt, zorgt dit voor problemen met de voeten en tenen van je Kakariki.

Uit de kooi laten

Zoals gezegd: het is bij de Kakariki erg belangrijk dat hij regelmatig de kooi uitkomt. Dit is een hyperactieve vogel met een berg aan energie. Houd er goed rekening mee dat als je hem uit de kooi haalt, dat het huis vogelvriendelijk is. De Kakariki is namelijk ook erg nieuwsgierig en zal alles willen verkennen. Hierdoor kan hij eenvoudig gewond raken. Houd je vogel altijd in de gaten als hij buiten de kooi komt en voorkom dat er gevaarlijke objecten overal staan. Hij zal je meubels niet snel kapot maken, omdat de snavel daar niet scherp genoeg voor is.

Kun je een Kakakiri alleen houden?

Parkieten zijn zeer sociale vogels en kunnen mentale problemen ontwikkelen wanneer ze niet genoeg aandacht krijgen van hun eigenaar. Het is in de meeste gevallen beter om meerdere vogels te nemen. Wil je echt maar één vogel? Zorg dan dat je het diertje dagelijks aandacht geeft. Interactie is belangrijk en mag niet worden onderschat.

Een Kakariki kan goed overweg met vogels van hetzelfde formaat. Denk aan valkparkieten. Let wel op: wanneer een Kakariki broeds is, kan er meer agressie zijn naar andere vogels toe.

Kan een Kakariki praten?

Een Kakariki kan praten, maar het is niet altijd net zo duidelijk als bij andere pratende vogels. Toch is het dus wel degelijk mogelijk dat hij wat woordjes en zelfs zinnetjes leert. Het is hierbij vooral belangrijk om geduld te hebben. Oefen regelmatig en gebruik dezelfde woorden. Het is niet nodig om elke dag duizend keer hetzelfde te herhalen, maar wanneer je dagelijks een aantal keer woordjes of zinnen herhaalt, is het mogelijk dat je Kakariki dit overneemt.

Let wel op: niet alle Kakariki’s zullen praten. Dit is echt per vogel verschillend.

Lees ook: 9 bijzondere vogels die kunnen praten

Welk geluid maakt een Kakariki?

Kakariki’s maken een grote verscheidenheid aan geluiden. Dit is geen stille vogel, maar eentje die je absoluut zal horen wanneer je hem in je huis of tuin hebt. Toch is het geen vogel die luid is. De geluiden zijn vaak heel schattig en liefelijk en overheersen niet, zoals bij een kaketoe of dwergpapegaai wel het geval is. Het is goed mogelijk dat hij het geluid van andere vogeltjes na zal doen. Heb je meer vogels, of komen er veel vogels bij je in de tuin? Dan kan het maar zo zijn dat je Kakariki dat geluid overneemt.

Het is een zeer actieve vogel

De Kakariki is een zeer actieve vogel. Het is geen vogel die veel stil zit. Hij moet echt in beweging komen. Het is dus niet een vogel die gezellig de hele dag op je schouder zit, of die rustmomenten op zoekt. Houd rekening met veel beweging én geluid. Je moet niet zijn vleugels kortwieken. Dit wordt sowieso al afgeraden bij vogels, maar bij de Kakariki neem je echt iets weg dat voor hem heel belangrijk is. Deze vogel wordt ongelukkig als hij niet kan vliegen.

Wat eet een Kakari?

Geef Kakariki’s een zadenmengsel voor grote parkieten. Daarnaast is het goed om geregeld fruit en groente te geven. Zaadjes zijn namelijk niet altijd de meest gezonde keuze. Je zou ook kunnen kiezen voor speciale pellets voor parkieten. Hier zit alles in wat een parkiet nodig heeft. Toch is het ook dan slim om regelmatig groente en fruit te geven, omdat dit je vogel echt gezond maakt en de afwisseling in eten is juist goed voor je vogel. Geef hem ook genoeg fruit. Dit hebben ze nodig omdat ze zo veel bewegen, helpt fruit ze om aan voldoende energie te komen. Let wel op dat de Kakariki wel kieskeurig kan zijn.

Een Kakariki houdt het eten vast in zijn pootje als hij eet. Dit ziet er heel schattig uit.

Lees ook: Complete voedingsgids voor parkieten

Pas op met hitte

Van nature komt de Kakariki voor op wat meer koelere plaatsen. Wanneer het warm is, is het goed om je vogel extra in de gaten te houden. Hij kan namelijk snel oververhit raken. Dit komt vooral door zijn dichte verenpak.

Minder stoffig dan andere vogels

Veel vogelsoorten zijn erg stoffig, waardoor mensen er erg allergisch voor zijn. Kakariki’s hebben dit een stuk minder dan bijvoorbeeld een valkparkiet of een papegaai. Dit betekent echter niet dat dit een vogel is om te nemen wanneer je allergisch bent voor vogels. Check eerst hoe je op de Kakariki reageert, bijvoorbeeld door iemand te bezoeken die er eentje heeft. Voorkom dat je een vogel in huis haalt waar je eigenlijk niet goed tegen kunt.

Maken Kakariki’s veel rotzooi?

De Kakari is een vogel die wel veel rotzooi maakt, vooral als hij eet. Hij schraapt vaak met zijn voeten door het eten heen, waardoor het alle kanten op vliegt. Ook laten ze eten regelmatig vallen. Daarnaast zijn ze niet zindelijk te krijgen, dus als ze buiten de kooi vliegen, zul je op veel plaatsen vogelpoep tegenkomen. Dit is echter gemakkelijk schoon te krijgen.

Kakariki’s houden ook echt van badderen. Zorg dat je een vogelbadje hebt, zodat de vogel zich schoon kan maken.

Heb jij een Kakariki?

Deel je ervaringen over deze bijzondere vogel in de reacties. We horen graag van je!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  1. Hoe kun je zien of je een oude of je een oude of jonge kakariki heeft want ikheb een week geleden een kakariki gekocht ze zeiden dat het een jonge was maar hij maakt ook helemaal geen geluid hij komt er wel uit de hele dag maar blijft gewoon boven op zijn stok boven op de kooi zitten hij eet wel maar verder doet hij niks

  2. Hallo, ik ga binnenkort een kakariki opvangen die aan 1 oogje blind is, omdat ikzelf geen ervaring heb met vogels is uiteraard elke tip meer dan welkom. dit vogeltje is nog zeer jong en zit nog bij zijn ouders. omdat het half blind is komt ze dus naar mij. Waar ik me vooral zorgen om maak is dat als ik hem uit de kooi laat dat ze dan misschien tegen de raam gaat vliegen? de bedoeling is dat ze in een kooi gaat zitten als er niemand thuis is. vanaf er iemand thuis is wil ik haar gewoon de ruimte geven om vrij rond te kunnen bewegen. Vleugel knippen vind ik persoonlijk not done maar tegen de raam vliegen is ook niet echt zo gezond. Dus zit ik wat te twijfelen. Haar veiligheid vind ik zeer belangrijk. Kan jij me zeggen of dit een optie is, of denk je dat ze wel veilig kan rond vliegen zonder tegen de raam of ander obstakels te vliegen? mvg Patricia

    1. Hallo Patrica,

      Wat leuk, je Kakariki! Ik raad je sowieso aan om er eerst mee naar een vogeldokter te gaan. Een dierenarts gespecialiseerd in vogels. Dit is namelijk best een specifiek geval. Wat je vogel precies kan zien en wat niet, durf ik niet te zeggen. Bij een nieuwe vogel zou ik sowieso altijd een controle laten uitvoeren bij een gespecialiseerde dierenarts.

      Tegen ramen aanvliegen moet je inderdaad zien te voorkomen. Dat is nooit goed. Wat ik altijd doe met mijn vogel, is in de avond uit de kooi laten en de gordijnen dicht houden. Je zou ook folie op de ramen kunnen plakken, zodat je Kakariki in ieder geval ziet dat er ‘iets’ zit. Nadat je bij de dierenarts bent geweest, zou je dit soort dingen kunnen aanpassen in je woning.

      Veel plezier met jouw nieuwe Kakariki!

  3. Onze Kakariki heet Timmy, hij is een levendige en mooie vogel. Als hij iemand hoort op staan in de morgen begint hij al met “roepen” ook als een gezinslid thuiskomt begroet hij die.
    Dat is altijd gezellig.
    Hij is redelijk tam, hij komt op je hand als je deze aanbied. Hij heeft een ruime kooi en een “boom”, een gevonden grote tak met verschillende zijtakken, waarin ik speeltjes heb gehangen. Hier zit hij graag in.
    Als ik ah werk ben zit hij op mijn handen(handig met typen😉) wat hij dan graag doet is met zijn onderlijf over mn hand schuren. Is dit een soort van sexueel gedrag? Moet ik dit niet toelaten?

  4. Hallo,wij hebben een gele kakariki en een valkparkiet,vliegen los door het huis,en gaan alleen om te eten of te badderen naar hun groot kot,alletwee 2jaar oud en zelf grootgebracht.maar nu begint onze wannes,de kakarikki ineens onze Willem de valkparkiet aan te vallen tot zelfs vechten. Hoe komt dit is het paringstijd ofzo want we hebben 2 mannetjes mvg Carla

    1. Hallo Carla,

      Heel lastig om op afstand te zeggen wat er precies aan de hand is. Misschien kun je eens naar een vogelarts of een specialist in vogelgedrag gaan om te kijken of zij weten wat er aan de hand is!

      Succes!

  5. Hi,

    Ik had 2 kakiriki M/V 1 is gestorven..
    Nu heb ik al enkele maanden 1 pop.
    Soms lijkt ze wat eenzaam..
    Ik heb een grote tuin van 100 m diepte die uitmondt in een bos. Ik laat ze vrij vliegen buiten meestal gaat ze hoog in de bomen zitten in het bos.

    Op commando komen doet ze niet altijd maar wel regelmatig.

    Als ik thuis kom als ze mijn stem hoort begroet ze me altijd.

    Ik twijfel om een 2de te halen want 2 vrij laten rondvliegen buiten is meer risico en er vliegen soms buizerds in het bos.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl