Waarom is mijn papegaai bang voor me?

papegaai bang

Als je een papegaai hebt, dan wil je natuurlijk niet dat hij bang is voor je. En toch zijn er nog wel aardig wat papegaaien die angstig zijn bij hun eigenaar. Waarom is je papegaai bang voor je en wat kun je hier eventueel aan doen?

Over de papegaai

Er zijn verschillende soorten papegaaien. Van de hele kleine dwergpapegaai tot de grote Ara en alles ertussenin. Papegaaien zijn intelligente vogels, die in allerlei kleuren voorkomen. Het zijn intelligente vogels, die aardig oud kunnen worden – in sommige gevallen wel tachtig jaar. Er zijn papegaaien die kunnen leren om te praten en als ze tam zijn, heb je er echt een fantastisch dier aan.

Waarom is mijn papegaai bang?

Een angstige papegaai blijft bij je uit de buurt, laat zich niet aanraken of reageert heel schrikkerig. In sommige gevallen kan de papegaai zelfs agressief reageren en proberen te bijten. Een bange papegaai is voor jou niet leuk, maar ook zeker niet voor de vogel zelf.

Je papegaai vertrouwt je niet

Het is heel belangrijk dat je papegaai je kan vertrouwen. Die band is er niet zomaar. Papegaaien kunnen hier veel tijd voor nodig hebben. Je moet dus geduld hebben om je papegaai vertrouwen in je te krijgen. Dit doe je door het heel rustig op te bouwen. Laat je papegaai niet onnodig schrikken – vergeet niet dat papegaaien nooit zomaar iets vergeten en er jarenlang last van kunnen hebben. Ga dus ook niet schreeuwen, want daarmee verpest je zeker het vertrouwen, ook op de lange termijn. Vertrouwen kun je opbouwen door:

  • Je papegaai langzaam aan je laten wennen
  • Geef regelmatig iets lekkers
  • Laat hem regelmatig uit zijn kooi
  • Laat hem wennen aan de omgeving
  • Socialiseer met je papegaai
Lees ook:  Douchen met een papegaai - hoe doe je dat?

Onthoud goed dat het helpt om tegen je papegaai te praten, hem soms voorzichtig aan te raken en goed op zijn gedrag te letten. Dit soort dingen helpen om meer vertrouwen met je op te bouwen.

Jouw gemoedstoestand

Een andere reden waarom je papegaai bang voor je is, heeft te maken met jouw gemoedstoestand. Ben jij gestrest of zit je niet lekker in je vel? Dan is het goed mogelijk dat je papegaai dit opmerkt. Hierdoor kan een papegaai anders op je reageren, wanneer je naar hem toegaat. Heb je last van stress? Pak de oorzaak dan aan, of zorg voor voldoende vormen van ontspanning bij jou in huis. De kans is groot dat je papegaai dan ook anders op je reageert.

Ben je zelf iemand die snel boos of agressief wordt? Dan kan ook dat een reden zijn waarom je papegaai bang voor je is. Zelfs als je niet naar je vogel toe agressief bent, kan je gemoedstoestand worden opgemerkt. Bijvoorbeeld wanneer je boos op andere gezinsleden bent, of zelfs geïrriteerd raakt tijdens een telefoongesprek. Dit gedrag kan je papegaai zeker angstig maken.

Een verandering in de omgeving maakt bang

Als je de omgeving van je papegaai hebt veranderd, dan zal dit meteen worden opgemerkt. Papegaaien letten heel goed op kleine details, en zelfs een kleine aanpassing kan voor problemen zorgen. Geef je papegaai de ruimte om te wennen aan de verandering in de omgeving. Dit kan ook een kleine verandering zijn.
Let ook goed op waar je de papegaai neerzet: langs een drukke weg of op een plek waar veel gebeurt, is niet altijd de beste plaats. Je papegaai heeft namelijk ook voldoende rust nodig.

Lees ook:  Hoe lang kan een papegaai alleen zijn?

Hoe vrij is je papegaai?

Papegaaien zitten liever niet een hele dag in een kooi opgesloten, maar hebben ook wat vrijheid nodig. Laat ze af en toe uit de kooi. Hierdoor gaan ze de omgeving en jou ook meer zien als iets dat bij hen hoort.

Andere papegaaien

Als je meerdere vogels hebt, is het moeilijker om ze tam te krijgen. Ze trekken dan doorgaans meer naar elkaar toe, en voelen minder binding met jou. Ze kunnen dan een stuk angstiger zijn als jij in de buurt komt. Hier moet je dus eigenlijk van tevoren al rekening mee houden, want je kunt niet later de vogels opeens uit elkaar halen in de hoop dat ze minder bang worden. Dat zorgt juist voor meer stress en angst.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl