Mag een kip banaan eten? Is het gezond fruit?

kip banaan

Kippen staan er om bekend dat ze echte alleseters zijn. Maar hoe zit dit met banaan? Mag de kip banaan eten? Is het veilig voor ze om te eten en zo ja, hoeveel mogen ze er van hebben?

Over kippen

Kippen zijn fantastische huisdieren. Als je een beetje een grote tuin hebt, is het al snel mogelijk om wat kippen te houden. Met kippen heb je meteen een berg levendigheid in je tuin. Er zijn verschillende kippenrassen. De ene kippensoort ziet er prachtig uit, en een ander staat er vooral om bekend dat ze veel eieren leggen. Heb jij kippen in je tuin? Dan wil jij je pluimvee het beste eten geven. De basis zijn de legkorrels, maar af en toe iets extra’s is natuurlijk altijd fijn voor je kippen. Kan dit bijvoorbeeld met banaan.

Mag een kip banaan eten?

Banaan zit vol met kalium, magnesium en vitamine B6. Dit is allemaal heel goed voor je kip. Banaan is dan ook een prima traktatie voor jouw kippen. Je moet er wel op letten dat je niet te veel geeft. Dit heeft vooral te maken met de suikers die ook in bananen zitten. Te veel suiker is erg schadelijk voor jouw kippen. Ook hebben sommige kippen moeite met het eten van banaan, omdat het te zacht is.

Lees ook:  Noord Hollandse Blauwe Hoen: zeldzame kip uit Nederland

En bananenschil?

De meningen verschillen nogal over bananenschillen. Mag een kip bananenschil eten? In principe is het niet direct schadelijk en zitten er ook veel goede voedingsstoffen direct onder de schil. Wel is het zo dat veel bananen bespoten zijn en daardoor ook gif bevatten.

Als je bananenschil geeft aan je kippen, dan moet je het niet zo ‘hop’ in de tuin gooien. Je kippen krijgen dit niet opgegeten. Je moet de bananenschil eerst koken en daarna in kleine stukjes hakken. Wil je dit allemaal niet, omdat het te veel tijd kost? Geef je kippen dan alleen de banaan zelf, zonder de schil erbij.

Gezondheidsproblemen met te veel banaan

Geef je je kip te veel banaan, dan zijn er allerlei risico’s aan verbonden. Zo is het mogelijk dat je kippen veel minder eieren leggen dan normaal, of dat de eieren er vreemd uitzien. Let ook goed op het gedrag van de kip. Plukt ze bijvoorbeeld haar eigen veren eruit? Dan betekent dit vaak niet veel goeds voor de gezondheid van je kip.

Hoeveel bananen mogen kippen eten?

In het algemeen is een banaan per week voor een kip een prima hoeveelheid. Zo geef je je kip toch iets lekkers, maar wordt het niet te veel. Het is natuurlijk ook altijd een leuk idee om banaan te mixen met wat ander fruit, zoals watermeloen.

Bekijk onze hele voedingsgids voor kippen, zodat jij precies weet wat je kip mag eten.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl