Mag een konijn Courgette eten?

konijn courgette

Als jij jouw konijn iets lekkers wilt geven, denk je misschien meteen aan een stukje courgette. Maar is dit wel veilig te eten voor jouw konijn? Hoeveel mag je konijn?

Over het konijn

Officieel is een konijn geen knaagdier. Toch wordt hij wel vaak zo gezien door de meeste mensen. Eigenlijk valt hij onder de haasachtigen. Een konijn kun je zowel binnen houden als in een buitenverblijf. Er zijn verschillende soorten konijnen: met hangende oren, of juist oren die rechtop staan. Grote konijnen, of juist kleinere. Er is natuurlijk ook altijd speciaal konijnenvoer beschikbaar.

Mag een konijn courgette eten?

Courgette is veilig voor jouw konijn om te eten. Er zit niet veel suiker in, maar het zit wel bomvol goede vitamines, waaronder vitamine A en C. Ook zitten er relatief veel vezels in een courgette. Dit helpt je konijn met een gezond darmstelsel. Was de courgette altijd van tevoren en kies zo veel mogelijk voor biologische courgettes.

Hoeveel courgette geven?

Konijnen hebben veel verschillende formaten. Hoeveel courgette je aan jouw konijn kunt geven is afhankelijk van je konijn. Je kunt daarom het volgende aanhouden: voor elke halve kilo, mag je ongeveer een eetlepel aan courgette geven. Zorg dat deze in kleinere stukjes is gesneden, zodat het makkelijker eten is. Eventueel kun je de courgette mengen met ander voer.

Laat langzaam wennen

Als jouw konijn nog niet bekend is met courgette, dan kan het zo zijn dat hij eerst moet wennen aan het eten. In sommige gevallen kunnen zijn darmen er op reageren. Geef daarom in het begin echt maar hele kleine beetjes en bouw dit langzaam op naar meer.

Mag gebakken of gekookt ook?

Als wij een maaltijd maken, gooien we er regelmatig courgette doorheen. Maar wanneer je nog een restje courgette hebt van jouw gebakken of gekookte maaltijd, kun je dit beter niet geven aan jouw konijn. Vaak is het niet puur courgette, maar is het bijvoorbeeld gebakken in olie of boter, of zijn er kruiden aan toegevoegd. Rauwe courgette is altijd het beste om te geven.

Pas op voor schimmel

Heb je nog een stukje courgette over en is het inmiddels een beetje beschimmeld? Geef het dan niet aan je konijn. Schimmels zijn nooit goed en kunnen jouw diertje erg ziek maken. Kijk ook altijd of je konijn de courgette snel opeet. Als hij het laat liggen, heeft hij er waarschijnlijk weinig interesse in en kun je het beter weghalen voordat het begint te schimmelen.

Wat mag je nog meer voeren aan je konijn?

Geef je konijn natuurlijk altijd speciaal konijnenvoer. Wil je verder weten wat je aan je konijn mag geven? Bekijk dan ons artikel: Wat mag een konijn eten? Een complete voedingsgids.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl