Mag een hamster wortel eten? Voedingsadvies

hamster wortel

Mensen denken vaak dat hamsters graag wortels eten. Het zijn immers knaagdieren. Je wilt ze graag af en toe iets lekkers geven en wortel lijkt dan een logische keuze. Maar is dat ook zo? Mag een hamster wortel eten of is het toch beter om iets anders te geven?

Over de hamster

Hamsters zijn knaagdieren die in verschillende gebieden voorkomen. Het zijn huisdieren die in veel gezinnen zeer geliefd zijn. Ze leven vooral in de avonden en nachten. Er zijn twee soorten hamsters. De Syrische hamster en de Dwerghamster. Hamsters zijn redelijk snel tevreden en zijn daardoor geschikte huisdieren voor iedereen.

Mag een hamster wortel?

Hamsters kunnen wortels eten. Ze reageren niet verkeerd op deze voeding, tenzij ze er echt te veel van gegeten hebben. Het is voor hamsters goed om regelmatig groente te eten en valt in een gezond voedingspatroon van ze. En wortels vallen natuurlijk onder groente. De wortel mag een paar keer per week worden gegeten. Voor zowel de Syrische hamster en de Dwerghamster zijn wortels veilig om te eten.

Voordelen van wortels

Wortels bevatten veel goede vitamines, mineralen en antioxidanten die jouw hamster nodig heeft. Zo zit er bijvoorbeeld vitamine A in, dat ervoor zorgt dat de vacht van de hamster wordt verbeterd. Ook zit er magnesium in, dat goed is voor het zenuwstelsel en Calcium die de botten en tanden van een hamster versterken.

Lees ook:  Mag een hamster aardbei eten? Aardbeien als lekkernij

Hoe zit het met wortelloof?

Wortelloof zijn de groene delen van een wortel. Dit kun je beter niet geven aan je hamster. Het zal niet meteen kwaad als je hamster er een beetje van eet, maar het is wel vaak bespoten en bevat dus veel gifstoffen. Als je wortels uit eigen tuin hebt of kiest voor biologische wortels, is het al minder snel gevaarlijk.

Mogen hamsters gekookte wortel?

Gekookte wortels kun je beter niet geven aan je hamster. Hier zit doorgaans veel meer vocht in en zorgt sneller voor overgewicht. Daarnaast kiezen veel mensen ervoor om wortels te koken met een beetje suiker of zout en dit is sowieso al heel slecht voor je hamster. Gekookte wortel past dus niet in het dieet van je knaagdier. Kies bij voorkeur voor rauwe wortel als lekkere snack tussendoor.

Te veel

Als een hamster te veel wortels heeft, zal hij last kunnen hebben van overgewicht. Ook kunnen ze last hebben van diarree. Dit kan ook gebeuren wanneer je hamster de wortels bewaart en later in één keer opeet. Ook dan kunnen er gevaren ontstaan. Let dus altijd goed op wat je hamster precies met de wortels doet die je hem geeft.

Hoe veel wortel mag je je hamster geven?

Let er goed op dat hamsters al snel te veel eten en daar overgewicht door ontwikkelen. Hamsters zijn hier erg gevoelig voor. Groente is heel goed voor je hamster, maar het moet wel worden afgewisseld met andere groente. Als je nagaat dat je hamster per dag maar een halve eetlepel tot een eetlepel eet, dan snap je wel dat je absoluut niet veel wortel moet geven. Blijf hier erg alert op en kijk ook altijd goed naar de reacties van je hamster. Houd het bij kleine blokjes die je een paar keer per week aan je hamster voert.

Lees ook:  Mag een hamster sperziebonen eten?

Meer voedingstips voor hamsters? Bekijk de complete voedingsgids voor hamsters

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl