Mag een konijn spruitjes eten?

konijn spruitjes

Wil jij jouw konijn iets lekkers geven? Dan vraag je je misschien of een konijn spruitjes mag eten. Deze bittere groente is voor mensen heel gezond en niet iedereen is er even dol op. Maar hoe zit dit met het konijn? Mogen konijnen spruitjes eten?

Over het konijn

Konijnen zijn erg populair als huisdier. Het is een zeer geschikt dier voor families en voor kinderen, omdat het een hoog knuffelgehalte heeft en makkelijk te houden is. Er zijn verschillende soorten konijnen, zoals de Vlaamse Reus of het Dwergkonijn. Er bestaat speciaal konijnenvoer dat eigenlijk alles bevat wat een konijn nodig heeft. Vul dit altijd aan met hooi, omdat je konijn dit eveneens nodig heeft. En toch wil je af en toe ook iets lekkers aan jouw konijn geven dat wat anders is. Een lekkere snack tussendoor, bijvoorbeeld.

Mag een konijn spruitjes eten?

Konijnen mogen spruitjes eten. Je moet er alleen wel op passen dat lang niet elk konijn even goed tegen spruitjes kan. Sommige konijnen krijgen bijvoorbeeld last van hun darmen. Het is daarom altijd belangrijk om goed te kijken hoe jouw konijn reageert op de spruitjes. En ga altijd voorzichtig om met het geven van spruitjes.

Lees ook:  Mag een konijn spinazie eten? Veilige groente of niet?

Wat is er goed aan de spruiten?

Spruitjes zijn familie van de kool. En zoals elke groente, bevatten ze veel goede voedingsstoffen voor konijnen. Zo zit er veel Vitamine A en Vitamine K in. En er zitten veel vezels in. Deze vezels zijn sowieso goed voor jouw konijntje.

Wat is er slecht aan?

Zoals aangegeven reageren konijnen lang niet altijd goed op spruitjes. Dit komt omdat spruitjes ervoor zorgen dat er veel gas ontstaat in een buik. Konijnen hebben er meer moeite mee om dit gas kwijt te raken. En als het ze niet lukt, kan dit fatale problemen hebben. Houd daarom altijd goed in de gaten hoe jouw konijn reageert als je spruitjes geeft.

Hoeveel spruitjes mag je aan je konijn geven?

Omdat konijnen slecht kunnen reageren op spruitjes, moet je er echt op letten dat je niet te veel aan ze geeft. Geef ze daarom heel geleidelijk aan de spruitjes. Begin met echt een paar kleine hapjes en als dit goed gaat, kun je iets meer geven. Houd je konijn heel goed in de gaten. Gaat het goed en ontstaan er geen problemen? Dan zou je elke dag wel een paar spruitjes kunnen geven als aanvulling op een gezond eetpatroon.

Nog beter is om dagelijks af te wisselen. Geef dus niet dagelijks spruitjes, maar wissel het af met andere groente en fruit, zodat je konijn nog meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Meer eten voor je konijn

Wil jij weten wat je je konijn allemaal mag geven? Welke voeding is veilig en welke niet? Bekijk onze complete voedingsgids voor konijnen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl