Hoeveel beweging heeft een Mechelse Herder nodig?

Mechelse herder beweging

Wil je graag aan de slag met een Mechelse Herder? Realiseer je dan dat je een dominante, werklustige hond in huis haalt. Dit ras is bijna niet moe te krijgen. Zonder beweging wordt hij erg vervelend. Het is dus goed om te weten wat je moet doen. Hoeveel beweging heeft een Mechelse Herder precies nodig? En wat als hij straks op leeftijd is?

Over de Mechelse Herder

De Mechelse Herder kan in een gezin passen als je hem dit aanleert, maar het is eigenlijk een hechte werkhond. Hij was heel handig voor het bewaken van de kudde en het erf. Tegenwoordig kan hij nog steeds allerlei taken uitvoeren, dankzij zijn hoge intelligente en levendigheid. Bovendien is de Mechelse Herder enorm gebrand op zijn baas. Met andere woorden: hij wil dat zijn baas blij met hem is. Maar daarnaast is hij ook heel eigenwijs en dominant.

Daardoor is de Mechelaar zeker niet voor iedereen geschikt. De baas moet stevig in zijn schoenen staan en zich niet door de hond onder de voeten laten lopen. Als je de hond eenmaal goed hebt afgericht, heb je er een loyale vriend bij. Hij kan tussen de 12 en 14 jaar oud worden en is bovendien erg beschermend en trouw. De Mechelse Herder herken je aan zijn bruin-roodbruine vacht. Hij heeft een korte vacht die je niet vaak hoeft te knippen.

Hoeveel beweging heeft een Mechelse Herder nodig?

Deze hond zit altijd hoog in zijn energie en wil graag activiteiten ondernemen. Het is een echte werkhond die je niet voor niets ook bij de politie tegenkomt. Maar dat betekent tegelijkertijd ook dat een Mechelse Herder veel beweging nodig heeft. Even tien minuutjes uitlaten in rondjes van twee of drie is echt onvoldoende voor deze hond. Hij kan dan zijn energie niet kwijt en zal verveeld raken. Flink uitdagen is daarom noodzakelijk.

Lees ook:  17 Betrouwbare Mechelse Herder fokkers voor een lieve pup

Met de Mechelse Herder loop je geen meters, maar echt kilometers per dag. Het is belangrijk dat je mentale uitdaging en fysieke uitdaging met elkaar afwisselt. Alleen wat puzzelspelletjes is niet voldoende. Hij heeft veel kilometers onder zijn poten nodig. Ga daarom minimaal een uur per dag met hem activiteiten ondernemen. Dat mag van alles zijn, of het fietsen of zwemmen is. De Mechelaar kan het allemaal. Hij vindt het fijn als je regelmatig iets nieuws voor hem verzint.

Hoeveel beweging heeft een Mechelse herder puppy nodig?

Het lichaam van de Mechelse Herder is ontworpen voor actie. Hij heeft niet voor niets stevige botten en een atletische bouw. Al vanaf puppy aan wil deze hond graag trainen en bewegen. Dat betekent dat je meteen aan de slag kunt zodra je deze hond in huis haalt. Je hoeft bij een puppy nog niet elke dag uren te gaan bewegen. Eén of twee keer per week is voor hem eerst voldoende. Ga zeker met hem naar puppytraining. Dat is voor hem een geweldige manier om te bewegen en te trainen, maar ook om te leren om te gaan met andere honden en mensen.

In de avond of in de ochtend kun je elke dag een kwartiertje tot twintig minuten de hond uit laten razen in de tuin. Hij zal zichzelf prima vermaken. Vanaf vier tot zes maanden is een dagelijkse wandeling van ongeveer een kilometer, in combinatie met wat spelen in de tuin voldoende. Tussen zes maanden en een jaar kun je met de hond gaan spelen met een tennisbal. Doe dit ongeveer een half uurtje per dag. Als de puppy een jaar is geworden, kun je met hem gaan hardlopen. Doe dit maximaal een kilometer lang en houd regelmatige pauzes.

Hoeveel moet een oude Mechelaar bewegen?

Naar mater de Mechelaar na de puppyfase ouder wordt, zit hij in de bloei van zijn leven. Hij zal dan intensiever kunnen bewegen en ook langere afstanden afleggen. Let er wel op dat je nooit train op hard wegoppervlak zoals asfalt. Dat kan zijn poten beschadigen. Je merkt wel dat als de Mechelse Herder ouder wordt, hij minder zin zal hebben om nog activiteiten uit te voeren. Zijn gewrichten en botten kunnen bij ouderdom meer pijn gaan doen, waardoor hij het minder lang volhoudt.

Lees ook:  Blaft een Mechelse Herder veel?

Dit is volledig normaal gedrag en geen reden tot zorg. Mocht hij het niet meer leuk vinden om lange afstanden te rennen, neem hem dan mee voor een regelmatige wandeling. Houd hem ook mentaal tot zijn laatste dag actief door regelmatig zoekspelletjes te doen.

Vormen van bewegen

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je zo’n slimme hond de hele week geboeid houdt en zorgt dat hij niet verveeld raakt. Deze hond is ervoor gemaakt om te fietsen, zwemmen, wandelen, speuren en apporteren. Door zijn enorme drang om de baas tevreden te stellen, zal ook gehoorzaamheidstraining bij de hond in de smaak vallen. De Mechelse Herder blinkt erin uit en vindt het geweldig om samen met zijn baas tijd door te brengen. Hij is altijd in voor een nieuwe uitdaging.

Verder is de Mechelse Herder een extreem intelligente en behendige hond. Door sporten zoals flyball te spelen kan hij zijn energie kwijt. En zelfs dan is hij nog niet helemaal moe. Dit ras is niet moe te krijgen en is erg wendbaar.

Wissel af met sporten bij een Mechelse Herder

Bij een Mechelse Herder is het belangrijk dat je hem elke dag opnieuw uitdaagt. Ga dus niet elke dag 30 minuten met de bal spelen. Dat heeft hij na een weekje wel gezien en dan is hij zijn interesse kwijt. Kies daarom voor een goede afwisseling. Ga de ene dag fietsen, de andere dag met de tennisbal gooien, de andere dag flyball spelen, in het weekend zwemmen in de plas en dergelijke. Door elke dag wat anders te doen houd je hem tevreden.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Duitse Herder en een Mechelse Herder?

Wat gebeurt er als je Mechelse Herder te weinig beweegt?

Krijgt de Mechelse Herder beweging? Dan zal je dit snel genoeg merken. Hij is erg eigenwijs en intelligent en verzint dan zelf wel een manier om zichzelf bezig te houden. Dat gaat dan wel ten koste van je eigendommen. Hij zal het niet schuwen om in de gordijnen te gaan hangen, deze compleet kapot te scheuren of om iets anders in huis te slopen. Laat je hem in de tuin, dan zal hij deze volledig omploegen totdat hij zijn energie kwijt is. Dat is niet leuk voor de baas, maar ook zeker niet voor de hond. Zorg daarom zeker voor voldoende beweging!

Mechelaar mentaal stimuleren

Om dit vervelende gedrag tegen te gaan, is het slim om de Mechelaar mentaal te stimuleren. Dat kan op allerlei manieren. Dit ras krijg je een stuk sneller moe door zijn hersenen aan het werk te zetten, dan door hem een uur te laten rennen. Bovendien is mentale stimulatie ook goed voor de band tussen de baas en zijn hond. Laat hem nieuwe trucjes leren. Bijvoorbeeld door hem een pootje te laten geven, hem om te laten rollen of een high five te geven. Dat vinden vooral de pups erg leuk.

Bij een volwassen hond kun je het een stuk lastiger maken. Kies voor een zoekspelletje. Als hij zijn speeltje vindt, geef je hem een beloning. Hij weet dan wat je van hem verwacht en hij zal steeds vaker zoekspelletjes willen spelen. Laat de hond in het bos naar de kinderen zoeken. Verstoppertje spelen is voor de Mechelse Herder het ultieme spelletje. Andere manieren om de Mechelse Herder tevreden te houden is door hem zijn neus te laten gebruiken met speurspelletjes. Herdershonden houden van graven. Dus een schat zoeken is voor hem een goede manier om zijn hersenen aan het werk te zetten, in combinatie met fysiek werk.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl