Wat zijn de nadelen van een Mechelse Herder?

Mechelse Herder nadelen

Aan de Mechelse Herder heb je een trouwe hond. Toch is het goed om te weten hoe je met zijn karakter om moet gaan. Het is nooit leuk om de nadelen van een bepaald ras te lezen, maar het is slim om dit van tevoren te weten. Kijk dus ook goed naar de eigenschappen van een Mechelse Herder die wat minder aantrekkelijk zijn. Wat zijn de nadelen van een Mechelse Herder?

Over de Mechelse Herder

Als je een Mechelse Herder in huis haalt, haal je een echte werkhond in huis. Bij werkhonden komt veel training kijken en de opvoeding is dus best een uitdaging. Hij past prima in een gezin, maar blijft er wel voor gefokt om te werken. Niet voor niets zie je ze vaak terug als politiehond. Hij kan namelijk allerlei taken uitvoeren. Hij is intelligent, aanwezig en heeft een sterke drang om het goed te doen bij de baas. Maar de Mechelse Herder heeft ook nadelen en is daarmee zeker niet voor iedereen even geschikt.

De Mechelaar is zeer dominant

De Mechelse Herder wil zijn omgeving en zijn baas bescherming. Dat is dan ook meteen de reden dat hij zeer dominant is. Hij is de baas in huis over alle andere honden en zal de dienst uitmaken. Dat is logisch, want het is een werkhond die gezag hebben wil. Daarom zie je ze vaak terug als politiehond. Die dominantie kun je uiteraard met de juiste opvoeding en oefening wel inperken, maar het zal nooit helemaal weggaan.

Lees ook:  17 Betrouwbare Mechelse Herder fokkers voor een lieve pup

Grote drang om te werken

Dit ras heeft een zeer grote drank om te werken. Hij is erg slim en moedig. Hij vindt het belangrijk dat de baas tevreden over hem is. Dit noemen we ‘will to please’. Het beest doet precies wat je van hem vraagt. Daarvoor heb je wel een goede band nodig. Dat is belangrijk, want het kan een erg gevoelig ras zijn.

Eigenwijs

Houd er ook rekening mee dat de Mechelse Herder graag zijn eigen plan trekt. Als hij het nut er niet van inziet, zal hij het niet doen. Hij is namelijk erg eigenwijs. Hij weet precies wat hij wel of niet wil. Daarmee kun je ermee te maken krijgen dat hij zijn zin doordrijft. Als baasje moet je dus sterk in je schoenen staan en ‘nee’ zeggen. Anders maakt hij straks de dienst over jou uit. Daarmee is dit ras zeker niet voor iedereen even geschikt.

De Mechelse herder heeft mentale uitdaging nodig

Een Mechelse Herder is erg beschermend en moedig. Juist om die reden worden ze ingezet als waak- of politiehond. De hond is zeer intelligent en moet je daarom regelmatig uitdagen. Bijvoorbeeld met balspelletjes of een zoekopdracht. Dankzij zijn extreem goede neus kun je hem bijvoorbeeld laten speuren naar koekjes. Goede en regelmatige training is belangrijk, anders kan hij vervelend worden.

Gevoelig

De Mechelaar ziet er imposant uit. Veel mensen zijn toch wel wat bang voor hem. Dat is eigenlijk onterecht, want hij is zelden agressief en heeft juist een heel gevoelig karakter. Als de baas wordt bedreigd, zal hij voor hem opkomen en wat feller reageren. Maar hij zal zeker niet bijten, want hij is beschermend, maar niet agressief. Je kunt om die reden deze hond ook prima zetten in een gezin met kleine kinderen of andere honden. Als je de hond aanleert wat ‘van hem’ is (zoals zijn gezin), zal hij deze zeker beschermen.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Mechelse Herder nodig?

Zorg ervoor dat je de controle over de hond hebt, maar niet te boos wordt of uit je slof schiet. Daarmee kun je de relatie met de hond op het spel zetten. Als de Mechelse Herder eenmaal gekwetst is, zal hij een stuk afstandelijker zijn. Daarom is het belangrijk rekening te houden met zijn gevoeligheid.

Alleen zijn in de puppyfase is een probleem

Mechelse Herders zijn over het algemeen heel zelfstandig. Dat leren ze al vanaf de puppyfase. Regelmatig kortdurend alleen laten is goed om verlatingsangst tegen te gaan. Heb je een Mechelse Herder als herplaatser? Dan kan het weleens heel lastig worden om die verlatingsangst weer weg te poetsen, zeker als hij nog een puppy is. Blaffen en jammeren bij het alleen zijn is zeker niet uitgesloten.

Kijk niet alleen naar de nadelen!

Denk erover na of een Mechelse Herder goed bij je past. Kijk niet alleen naar dat lieve koppie als puppy, maar houd er ook rekening mee dat je hem behoorlijk wat moet kunnen bieden en stevig in je schoenen moet staan. Toch betekent dat niet dat je door sommige nadelen de hoop in dit ras maar moet opgeven. Deze hond heeft je heel wat te bieden en het kan met een beetje training echt een fijne hond zijn die goed opkomt voor zijn baas, zijn gezin en zijn eigendommen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl