Kun je een Mopshond makkelijk trainen? Tips voor de training

mopshond trainen

Overweeg je om een Mopshond aan te schaffen? Logisch! Deze leuke honden zijn heel geliefd. Een vraag die veel hondeneigenaren hebben is: is een Mopshond makkelijk te trainen? Hoe makkelijker een hond te trainen is, hoe sneller je bepaald gedrag aanleert bij je hond. Hoe zit dit met de Mopshond?

Over de Mopshond

De Mopshond is een kleine hond, die in de hele wereld geliefd is. In het Engels wordt hij ook wel Pug genoemd. Dat is niet gek: het zijn hele blije honden. Ze vinden veel goed en zijn niet snel boos. Als je een Mopshondje hebt, dan kun je er rekening mee houden dat hij altijd achter je aan gaat. Het maakt niet uit waar je bent, de Mopshond zal er ook zijn. Hij houdt graag contact met zijn eigenaar en houdt van gezelligheid.

Kun je een Mopshond makkelijk trainen?

Een Mopshond is niet gemakkelijk te trainen. Ze zijn heel erg snel afgeleid en houden er niet van om hetzelfde meerdere keren achter elkaar te doen. Daarbij zijn ze soms behoorlijk eigenwijs en gaan ze liever hun eigen gang. Het kan hierdoor heel lastig worden om ze iets te laten doen. Als je blijft volhouden en lekker enthousiast blijft, dan kun je ook een mopshond trainen. Maar dit kost tijd.

Meest ideale situatie

Het is natuurlijk wel heel fijn als je Mopshond naar je toe komt wanneer je hem roept en gaat zitten als dat nodig is. Ook commando’s zoals ‘los’ zijn natuurlijk ook heel gunstig. Je hond zou maar iets grijpen dat hij niet mag opeten. Voor veel mensen is het ook prettig als je hond netjes op zijn plek ligt, wanneer je bijvoorbeeld visite hebt of aan het eten bent.

Een slecht getrainde Mopshond

Train je je Mopshondje niet goed? Dan heeft dat flinke gevolgen. Door geen goede regels op te stellen, leer je je hond dat hij alles kan doen zonder dat het gevolgen heeft. Een hond ervaart ook veel stress als hij niet goed getraind wordt.

Blijf consequent en word een leider

Mopshondjes hebben veel behoefte aan een leider. Jij moet dus echt een leider worden als je hem iets wil leren. Blijf consequent als je je mopshond wat probeert te leren en blijf vooral volhouden. Het trainen van je Mopshond zal met momenten enorm frustrerend zijn. Zeker als je nog eerder een Mopshond hebt gehad, dan ga je echt merken dat dit nog behoorlijk lastig is. Een Mopshond trainen begint bij het worden van een leider – je moet een echte Alpha worden.

Hoe word je nou een leider?

Om een echte leider te worden voor een Mopshond, moet je zorgen dat jij belangrijker bent dan de hond. Dit doe je bijvoorbeeld door altijd als eerste naar buiten te gaan en dan pas je hond te laten gaan en door als eerste te eten. Als je ergens loopt en de Mophshond ligt in de weg op de grond, dan moet de hond aan de kant gaan voor jou. Ook hoort de Mopshond zijn eigen slaapplek te hebben. Laat hem dus niet in bed. Dit klinkt allemaal heel hard, maar hiermee laat je zien wat de plek en positie van de hond is. En daar heeft het dier juist behoefte aan. Het zal ook helpen met het trainen.

Wijk niet af

Echt belangrijk is dat je consequent moet blijven. Heb je een regel? Dan moet de mopshond zich daar ook echt altijd aan houden. Doe je dit niet, dan laat de mopshond al snel zijn eigenwijze kant zien en zal hij een volgende keer al minder goed luisteren.

Wat wordt de beloning?

Als je een Mopshond traint, zul je dus veel moeite moeten doen. Het is dus heel belangrijk om goed te bedenken welke beloning goed werkt voor je Mopshond. Dit kan enthousiasme en complimenten zijn, of een koekje, of een speeltje. In het algemeen zijn complimenten en enthousiasme iets dat heel goed werkt bij een Mopshond, eigenlijk nog beter dan koekjes of speeltjes. Een Mopshondje houdt van zijn eigenaar en vindt het geweldig als deze blij en enthousiast is. En daar kun je dus gebruik van maken wanneer je hem gaat trainen. Als je echt net begint met trainen, zijn beloningskoekjes wel een goed idee. Dit kan een goede motivatie zijn. Er zijn al hele kleine beloningskoekjes te krijgen en deze maken je hond dus niet meteen dik.

Leer je mopshond zijn eigen naam

Het klinkt misschien niet belangrijk, maar zorg ervoor dat je mopshond leert te reageren op zijn eigen naam. Dit doe je vooral door zijn naam altijd bij een commando te koppelen. Beloon hem – zeker in het begin – iedere keer als hij reageert op zijn naam.

Een Mopshond zindelijk maken

Een Mopshond is één van de moeilijkste hondenrassen om zindelijk te krijgen, omdat ze zo lastig te trainen zijn. Houd er rekening mee dat een veel herhaling en positieve training nodig heeft. Bedenk je ook goed dat een mopshond maar een kleine blaas heeft. Hierdoor moet hij vaak naar buiten. Soms wel elke een tot twee uur. Doe dit ook echt. Neem telkens je hond mee naar buiten en wees positief wanneer hij buiten zijn behoefte doet.

Je zou kunnen overwegen om een kattenbak aan te schaffen, die vooral gebruikt kan worden voor de momenten dat je thuis bent.

Puppytraining

Het kan verstandig zijn om met je Mopshond naar een puppytraining te gaan. Dit kan logischerwijze alleen als je hond nog jong is. Tijdens een hondencursus leer je precies hoe je je Mopshond kunt trainen. Daarnaast komt je hond in contact met andere honden en dit is ook altijd goed. Je hond wordt er een stuk socialer door.

Je Mopshond trainen

Het is moeilijk, maar het is absoluut mogelijk om je Mopshond te trainen. Wees consequent, zet duidelijke regels neer en blijf positief iedere keer als je hond goed luistert. Zorg dat je een leider bent, zodat je Mopshondje niet anders kan dan naar je luisteren.

Zie in deze video hoe lastig het is om een mopshond te trainen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl