Kan een Franse Bulldog goed met katten overweg?

franse bulldog kat

Katten en honden in één huis, kan dat wel? Vaak blijken de twee niet goed met elkaar overweg te kunnen. Als je dus een kat hebt, is het wel belangrijk dat de hond en de kat goed met elkaar op kunnen schieten. Hoe zit dat bij een Franse Bulldog? Kan een Franse Bulldog wel met katten overweg?

Over de Franse Bulldog

Schaf je een Franse Bulldog aan, dan haal je een lieve, vrolijke gezelschapshond in huis. Dankzij zijn aanhankelijke karakter is hij dol op aandacht. Hij vindt het niet leuk om gestraft te worden en kan er niet tegen als hij geen aandacht krijgt. Maar hij zet ook graag alles naar zijn hand, waardoor het soms lastig kan zijn om ze met katten te introduceren. Een Franse Bulldog past goed bij een baasje die veel tijd met zijn hond wil doorbrengen.

Kan een Franse Bulldog goed met katten overweg?

Een Franse Bulldog zal er over het algemeen niet moeilijk over doen om een vriendschap met een kat te sluiten. Ze kunnen prima met elkaar overweg, als je ze maar de tijd geeft om goed aan elkaar te leren wennen. Dat betekent dat het heel belangrijk is om ze op de juiste manier aan elkaar voor te stellen. Niet iedere hond of kat is hetzelfde, wat betekent dat je ook niet van tevoren kunt weten of het een goede match is. De persoonlijkheid van ieder dier is verschillend, maar je kunt wel een paar stappen zetten om het succes te vergroten.

Lees ook:  Wat is het verschil tussen een Franse Bulldog en een Amerikaanse Bulldog?

Katten die goed met een Franse Bulldog samen kunnen

Het is natuurlijk altijd goed om te weten welke kattenrassen goed met honden overweg kunnen. Niet ieder ras is even vriendelijk tegen de hond, maar er zijn een paar kattenrassen die altijd beter met je Frenchie samengaan. Dat komt doordat ze zo zijn gefokt, dat ze meestal wat ontspannener zijn en daardoor gemakkelijk leren omgaan met veranderingen.

Denk bijvoorbeeld maar eens aan:

Kat en hond: de eerste kennismaking

Wil je je Franse Buldog en je kat aan elkaar voorstellen? Dan is een eerste ontmoeting altijd belangrijk. Ze moeten het goed met elkaar weten te vinden. Daarom zijn er wat tips om te zorgen dat je twee vriendjes zelf ook vrienden voor het leven worden.

Het zal gemakkelijker gaan als de hond nog een puppy is. Een kat is niet snel bang voor een puppy. Al is een puppy vaak wel wat drukker en wil hij met iedereen – en dus ook met je kat – spelen. Het is ook niet onmogelijk om een oudere Frenchie met een kat samen te laten gaan.

Een goede omgeving

Zorg voor een goede omgeving tijdens de eerste ontmoeting. Kies daarom altijd voor een rustig deel in de woning. Er hoeven niet te veel mensen bij te zijn; laat de twee rustig hun gang gaan. Als het te druk is, worden beide dieren overprikkeld en zal de ontmoeting waarschijnlijk niet zo gaan zoals je gehoopt had. Eventueel kun je bij een Frenchie gebruikmaken van een hondenkooi. Franse Bulldog puppy’s kunnen namelijk best druk zijn.

Lees ook:  Kan een Franse Bulldog goed alleen zijn?

Laat daarom eerst de hond in de hondenkooi zitten en laat daarna de kat los. Zo kan de kat rustig even snuffelen. Laat de hond pas los als de dieren elkaar accepteren. Blijkt dat de kat nog aan het blazen is, dan heeft het dier meer tijd nodig.

Reactie van je Frenchie

Het is ook belangrijk om te letten op de reactie van je Frenchie. Qua reactie kan het alle kanten op. Bijvoorbeeld dat hij graag met de kat wil spelen en daarom uitdagend gedrag vertoont. Om deze reden is het altijd verstandig de Franse Bulldog eerst even in de kooi te laten zitten. Het kan ook zijn dat de hond achter de kat aanrent. Laat hem maar even zijn gang gaan. De kat zal dat niet altijd leuk vinden en vanzelf van zich afslaan. Dat is niet zielig voor de hond. Op die manier leert je Frenchie namelijk zijn grenzen kennen.

Wordt het toch slaande ruzie? Haal de twee dan even uit elkaar en probeer het op een later moment opnieuw. Gaan de twee goed met elkaar om? Beloon je Frenchie met een hondenkoekje en geef ook je kat iets lekkers. Is je hond te druk met de kat, verhef dan je stem. Straf je Franse Bulldog nooit met agressie, daar wordt het dier ongelukkig van.

Alleen laten bij vertrouwen

Later kun je je Frenchie en kat wel even alleen laten. Maar dat zal niet al binnen een paar dagen zijn. Elkaar leren kennen heeft altijd tijd nodig. Houd de dieren daarom altijd goed in de gaten en grijp in als de situatie uit de hand dreigt te lopen. Bijvoorbeeld als ze aan elkaar beginnen te krabben of te bijten. Geef het niet op. Geen van beide huisdieren hoeft weg; ze komen vanzelf weer bij elkaar. De dieren moeten alleen leren hun plaats in huis te kennen.

Lees ook:  Hoeveel beweging heeft een Franse Bulldog nodig?

Franse Bulldog en uitlaten

Als je de Franse Bulldog uitlaat, is het onvermijdelijk dat hij snel een kat zal tegenkomen. Ook dan is zijn reactie belangrijk. Hij zal er waarschijnlijk op af rennen als ij losloopt. Daarmee heeft hij geen kwaad in de zin, hij wil vooral graaf spelen. Ook bij andere dieren zoals bijvoorbeeld vogels zal hij dit gedrag vertonen.

Het kan wel gebeuren dat de kat daardoor zijn nagels laat zien en begint te krabben. Dat is niet fijn en het kan ook tot echt letsel leiden. Daarom doe je er verstandig aan je hond kort aangelijnd te houden met katten in de buurt.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl