11 dingen die je nog niet wist over de Sint Bernard

sint bernard

De Sint Bernard is een grote hond, die in veel films en tekenfilms een hoofdrol krijgt. Deze hond is een echte allemansvriend. Wil je meer leren over de Sint Bernard? Ontdek dan 11 dingen over dit prachtige ras die jij waarschijnlijk nog niet wist.

Over de Sint Bernard

De Sint Bernard is een grote hond, die door zijn omvang misschien wel wat mensen laat afschrikken. Maar eigenlijk is het een echte loebes. Het is een hele lieve hond, met een zachtaardig karakter. De meeste mensen linken de Sint Bernard aan een hond die mensen redt in de sneeuw. Maar dit lieve dier heeft nog veel meer in petto voor je. Wat precies?

1. Oorsprong van de Sint Bernard

Het is niet helemaal bekend wat de oorsprong van de Sint Bernard is. Er wordt gezegd dat ze gefokt zijn vanuit een mastif-achtige hond door de Romeinen en dat zij de Sint Bernard naar Zwitserland brachten. Of dit verhaal helemaal klopt is moeilijk te achterhalen. Wel bestaat het ras vermoedelijk al zeker 2000 jaar.

2. Deze hond had veel andere namen

De Sint Bernard werd niet altijd Sint Bernard genoemd. Hij werd later genoemd naar het klooster van monniken. Dit gebeurde in de negentiende eeuw. Voor die tijd heeft de Sint Bernard allerlei andere namen gehad. Waaronder Alpenmastif en Barry hond.

3. Tonnetje met drank

De Sint Bernard staat voor bekend om het tonnetje dat hij om zijn nek draagt met daarin sterke drank, om mensen in de sneeuw te helpen. Dit is waarschijnlijk een mythe en nooit gebeurd. Deze mythe is ontstaan vanwege een schilderij van Edwin Landseer. Hierop staat een Sint Bernard met een tonnetje bij een reiziger in nood. In werkelijkheid geeft drank je misschien een warm gevoel voor een korte periode, maar koelt het je lijf vooral af. Er zijn wel veel accessoires te koop voor je Sint Bernard, zodat je hem zelf een tonnetje om zijn nek kan doen.

4. Beschermers en hulphonden

De Sint Bernard werd door de monniken vooral gebruikt als een beschermer. Later werd de Sint Bernard een van de meest bekende hulphonden. Ze zijn er absoluut goed in om lichamen in de sneeuw te vinden. Sommige mensen zeggen dat de Sint Bernard zelfs in staat is een sneeuwlawine te voorspellen.

5. Barry de Sint Bernard

Eén van de bekendste Sint Bernards hulphonden is Barry. Deze hond zou meer dan honderd mensen gered hebben uit de sneeuw. Helaas is hij waarschijnlijk doodgeschoten door een jager, die dacht dat hij een wolf was.

6. De Sint Bernard groeit snel

De Sint Bernard groeit ontzettend snel. Als pup weegt hij maar een paar kilo, maar hij kan tot wel 80 kilo wegen in totaal. Om dit voor elkaar te krijgen moet de hond in een korte tijd veel groeien. Ze kunnen elke week wel 2 tot 3 kilo zwaarder worden.

7. Rustige hond

De Sint Bernard is een enorm grote hond en schrikt daardoor snel af, maar bang zijn hoeft meestal niet. Dit is een hele rustige hond, die daardoor ook zeer geschikt is voor bijvoorbeeld gezinnen met kinderen.

8. De hond kwijlt veel

De Sint Bernard is een hond die erg veel kwijlt. Dit komt omdat zijn lippen naar beneden hangen. Hij kan vooral gaan kwijlen als hij iets lekkers ziet of opgewonden raakt. Het is beter om deze hond te leren niet te schooien, om overmatig kwijlen te voorkomen.

9. Gezondheid van de Sint Bernard

Omdat de Sint Bernard zo’n grote hond is, is hij vatbaar voor meerdere gezondheidsproblemen. Zo kan hij bijvoorbeeld snel last hebben van zijn hart. Ook kan hij problemen met de botten krijgen, omdat hij zo snel groeit. Let ook op voor problemen met de heupen, huidproblemen en epilepsie.

10. Guiness book of world records

Er zijn meerdere Sint Bernardhonden die een wereldrecord hebben gebroken. Meerdere records van de grootste hond, werden door de Sint Bernard gebroken.

11. Beethoven

Toen in de jaren negentig de film Beethoven verscheen, groeide de populariteit van de Sint Bernard. Er zijn daarna nog meerdere delen geweest van deze filmreeks. En tot op de dag van vandaag noemen veel mensen de Sint Bernard nog steeds Beethoven. In de tweede film van Beethoven werden trouwens meer dan honderd puppy’s gebruikt. Omdat de honden zo snel groeien, waren er telkens vervangers nodig om de scenes te filmen die nodig waren met puppy’s er in.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl