Noord Hollandse Blauwe Hoen: zeldzame kip uit Nederland

Noord Hollandse Blauwe Hoen kip

De Noord Hollandse Blauwe Hoen is een zeldzame kip die in het verleden veel meer voorkwam. Wat maakt dit kippenras zo bijzonder en waar moet je rekening mee houden als je de Noord Hollandse Blauwe Hoen wilt houden?

Over de Noord Hollandse Blauwe Hoen

De Noord Hollandse Blauwe Hoen is een kippenras dat oorspronkelijk uit Nederland komt. Hij wordt ook vaak gewoon de Noord Hollandse Hoen genoemd. Ook wordt hij vaak Noord Hollandse Blauwen genoemd. Hij komt uit de Zaanstreek en is vermoedelijk rond 1900 ontstaan. Het is een vrij zeldzaam ras, dat tegenwoordig maar moeilijk te verkrijgen is. Het is een vrij grote kip, die 4 kilo zwaar kan worden. Behalve de hoen, is er ook nog een krielvariant van de Noord Hollandse Blauwe Hoen. De Noord Hollandse Blauwe Hoen is een vleeskip, maar kan ondanks dat ook goed gehouden worden voor de eieren.

Kleur

De Noord Hollandse Blauwe Hoen kan slechts één kleur hebben, namelijk de kleur koekoek. Dit zijn lichte strepen op de veren.

Wat voor een karakter heeft de Noord Hollandse Blauwe?

De Noord Hollandse Blauwe Hoen is een erg rustige kip. Je kunt deze kippen eenvoudig tam krijgen en ze zullen niet voor te veel problemen zorgen. Ook de hanen zijn niet snel agressief. Wel hebben ze veel behoefte aan scharrelen, dus het helpt wel als ze echt de ruimte hebben.

Lees ook:  Alle kippenrassen op een rij - meer dan 200

Lees ook: Deze 7 vragen zijn belangrijk als je kippen in je tuin wil hebben

Leg de Noord Hollandse Hoen eieren?

De Noord Hollandse Blauwe Hoen legt per jaar tussen de 140 en de 180 eieren. De eieren zijn lichtbruin van kleur.

Kan hij vliegen?

De Noord Hollandse Blauwe Hoen is vrij zwaar en zal daardoor niet snel vliegen. Dit betekent echter niet dat hij helemaal niet kan vliegen. Zorg er daarom voor dat er voldoende omheining is bij jouw erf en vergeet ook niet dat de Noord Hollandse Hoen natuurlijke vijanden kan hebben, zoals katten.

Hoeveel kippen houden?

Neem nooit slechts twee of drie kippen. De dieren zullen daar niet gelukkiger door worden. De Noord Hollandse Blauwe Hoen functioneert het beste wanneer je er een stuk of zes hebt. Meer kan natuurlijk ook. De Noord Hollandse Hoen kan ook prima gehouden worden met andere kippenrassen.

Verschil tussen hen en een haan

Het verschil tussen een hen en een haan is bij de Noord Hollandse Blauwe goed te zien. De hanen zijn namelijk lichter van kleur dan de hennen.

Waar kopen?

Het is niet eenvoudig om de Noord Hollandse Blauwe Hoen te kopen. De kip is namelijk vrij zeldzaam. Wanneer je in contact wil komen met een fokker van de Noord Hollandse Blauwe Hoen, dan kun je terecht bij de Assendelfter en Noord-Hollandse Blauwen Club. Zij kunnen je meer informatie geven.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl