Brahma – Elegante en veelzijdige kip

brahma kip

Wil jij een kip als huisdier? Dan kan de Brahma een goede keuze zijn. Deze grote, elegante kip is een bijzondere verschijning. Wat is dit voor een kippenras? Wat kun je ervan verwachten? We geven je meer informatie over de Brahma kip.

Over de Brahma

De Brahma is een grote kip. Hij is zelfs zo groot dat sommigen hem ook wel de Koning onder de kippen noemt. Sommigen noemen hem ook wel de Shanghai kip. Van oorsprong komt dit ras uit India. Het is een kip die gebruikt kan worden voor het vlees, maar ook voor de eieren. En dankzij de prachtige veren, is het een mooie verschijning om te zien. Dankzij hun flinke verenpak, kunnen ze ook in wintermaanden goed warm blijven.

Kleur

Er zijn verschillende kleurvariaties van de Brahma. Er is een lichte, een donkere en een buff variant. Andere kleuren zijn ook mogelijk, maar komen wat minder vaak voor.

Lees ook:  Mag een kip watermeloen eten? Lekkernij of juist giftig?

Wat voor een karakter heeft de Brahma?

De Brahma is een relaxte en makkelijke kip. Deze kip is niet snel bang, maar zal ook niet snel agressief worden. Hierdoor is het best een geschikt kippenras voor beginners. Kinderen zullen misschien nog wat afschrikken door zijn grote formaat, maar ontdekken al snel dat dit een kip is die ze niet kwaad zal doen.

Geluiden

De Brahma maakt niet veel geluid. Het zijn geen kippen die voor overlast zorgen.

Legt de Brahma eieren?

In de eerste zeven maanden zullen Brahma’s nog geen eieren leggen, maar daarna leggen ze zo’n drie tot vier eieren per week. Bijzonder is dat deze kip ook in de wintermaanden eieren kan leggen. Alleen als het echt heel koud is zal de Brahma geen eieren leggen. Ook wanneer het heel warm is, leggen ze meestal geen eieren.

Vliegt deze kip?

De Brahma heeft grote en sterke vleugels, maar zal nauwelijks vliegen. Hij kan wel wat omhoog fladderen, maar zal dat weinig doen. Dat hij niet goed kan vliegen, heeft vooral te maken met zijn gewicht.

Gezondheid

In het algemeen is de Brahma kip een heel gezonde kip. Let wel goed op parasieten, zoals teken. Die kunnen zich gemakkelijk tussen de veren nestelen.

Hoe kun je een kuiken seksen?

Als je een Brahma kuiken hebt, is het best moeilijk om ze te seksen. Vaak is dit pas vanaf vijf maanden te zien. Meestal hebben de hanen een wat grotere kam en een dikker verenpak. Weet je het echt niet zeker? Dan zou er ook inwendig onderzoek of een DNA onderzoek gedaan kunnen worden, maar dit is wel kostbaar.

Lees ook:  Mag een kip ananas eten? En hoe zit het met de schil?

Tips voor het houden van deze kippen

  • Heb je nog geen kippen? Lees dan eerst ons artikel: Deze 7 vragen zijn belangrijk als je kippen in je tuin wil hebben
  • Brahma’s doen het heel goed als ze vrij rond kunnen lopen en het eten moeten scharrelen. Plaats dus geen voerbakjes op je erf.
  • Houd nooit een enkele Brahma kip. Deze kippen zijn zeer sociaal en hebben soortgenoten nodig.

Waar kun je Brahma kippen kopen?

Er zijn genoeg kwekers die regelmatig Brahma’s aanbieden. Ga eens naar een dierenmarkt, zodat je kennis kunt maken met de kwekers. Online kun je ook wel wat aanbiedingen vinden. Zorg dat je altijd vragen stelt aan de kweker, zodat je een goed gevoel krijgt bij de betrouwbaarheid van de kweker.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl