Deze 7 vragen zijn belangrijk als je kippen in je tuin wil hebben

kip houden

Kippen in je eigen tuin. Voor veel mensen is het een droom. Hoe fijn is het om ‘s ochtends de eieren te rapen van je eigen kippen, om daarvan een heerlijk ontbijt te bereiden? Voordat je kippen aanschaft, zijn er wel enkele vragen waarvan je het antwoord helder moet krijgen. Welke zijn dit?

Over kippen

Kippen worden vaak gezien als boerderijdier, maar steeds meer mensen willen ze graag als huisdier. Bijvoorbeeld omdat ze meer eigen producten willen hebben en minder afhankelijk willen zijn van bijvoorbeeld winkels. Andere mensen willen graag kippen, omdat ze het leuke dieren vinden. Logisch. Kippen zijn eigenzinnige vogels met een echte eigen persoonlijkheid. Ze brengen een stuk gezelligheid met zich mee. Kippen houden hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar er zijn alsnog wel enkele zaken waar je op moet letten.

1. Waarom wil je kippen?

Het is heel belangrijk om goed te bedenken waarom je kippen wilt. Omdat je af en toe wat eieren wilt eten is niet de beste reden. Realiseer je goed dat je niet maar één kip kunt hebben, want een kip is erg sociaal. Je hebt er dus minstens twee, en liever nog een paar nodig. Dat kippen sociaal zijn, merk je ook in de verzorging en band die jij met het dier moet ontwikkelen. Je kunt niet hele dagen weg zijn, en ook vakanties zijn lastiger te organiseren. Kippen hebben aandacht en liefde nodig. Kippen zijn intelligent, en voelen zich minder fijn wanneer jij ze niet voldoende aandacht geeft.

Lees ook:  Noord Hollandse Blauwe Hoen: zeldzame kip uit Nederland

2. Mag je wel kippen houden?

Dit geldt vooral voor mensen met huurhuizen. Een verhuurder kan er moeite mee hebben als jij kippen aanschaft. Controleer altijd goed of je dit wel mag. Check ook altijd bij je buren hoe zij erover denken. Kippen kunnen voor enig geluidsoverlast zorgen en het laatste wat je wil, is dat er ruzies en problemen ontstaan. Leg je buren uit dat ze echt niet wakker worden gemaakt in de vroege ochtend door een kraaiende haan.

Er is echter ook een ander probleem dat kan ontstaan, waar je buren last van kunnen hebben. Dat is ongedierte. Muizen, ratten en andere beestjes komen af op het voer van de kippen. Het is dus belangrijk om een goed plan van aanpak te hebben.

3. Hoeveel ruimte heb je ter beschikking?

Voor kippen is ruimte natuurlijk altijd prettig, zodat ze lekker kunnen scharrelen. Hoe zorg je ervoor dat de kippen niet terechtkomen in de tuin van de buren? Uiteraard heb je ook een kippenhok nodig en een plek waar ze zich terug kunnen trekken, bijvoorbeeld wanneer het buiten te koud is.

Eventueel kun je zelf een hok bouwen, wanneer je handig bent. Dit maakt het allemaal een heel stuk gemakkelijker om echt een plek te creëren voor je kippen.

4. Welk ras wil je?

Er zijn allerlei verschillende soorten kippenrassen, allemaal met hun eigen bijzonderheden. Verdiep je goed in de soorten rassen en de voor- en nadelen hiervan. Zo weet je beter welke bij jou past. Bezoek eventueel iemand die de kippen al heeft, zodat je een goed beeld bij de vogels krijgt en een keuze maakt die echt bij jou past. Bekijk ook goed wat voor een verzorging er bij dit ras past en hoeveel eieren ze eventueel leggen. Het ene kippenras legt bijvoorbeeld al meer eieren dan de ander.

Lees ook:  Wat mag een kip eten? Een complete voedingsgids

5. Heb je voldoende tijd?

Je denkt dat het houden van kippen misschien niet veel tijd kost. Deels klopt dat wel. Op z’n minst moet je iedere ochtend eventjes kijken hoe het met de kippen gaat en ze schoon water en nieuw voer geven. Ook in de avond moet je altijd even kijken en de kippen voor de nacht binnen opsluiten, zodat ze tot rust kunnen komen en geen gevaar hebben.

Het kippenhok zal regelmatig schoongemaakt moeten worden en je moet natuurlijk controleren of ze al eieren hebben gelegd. Kippen poepen veel en als je er meerdere hebt, merk je dit wel echt. Het moet goed opgeruimd blijven, omdat er anders vliegen en andere insecten op afkomen. Bedenk dus ook heel goed wat je hiermee doet en besef hoeveel tijd dit je kost.

In de meeste gevallen zul je echter veel meer tijd besteden aan je kippen dan hierboven wordt aangegeven. En hoe meer je bij ze bent, hoe meer je ieders persoonlijkheid gaan zijn. Realiseer dus goed dat het houden van kippen tijd kost. Zorg dat je ook bereid bent deze tijd te geven.

6. Wat doe je als je opeens ziek wordt of op vakantie gaat?

Kippen houden is een hele verantwoordelijkheid en de kippen zullen zich ook echt aan je gaan binden. Maar wat gebeurt er als je ziek bent, en daardoor tijdelijk niet voor je kippen kunt zorgen? Wie neemt dit dan van je over? Heb je dit goed geregeld? Dit zijn dingen die je al van tevoren moet regelen.

Lees ook:  Mag een kip banaan eten? Is het gezond fruit?

Ook met vakanties moet je weten wat je met de verzorging van je kippen moet. Regel dit tijdig en zorg ervoor dat alles vooraf goed geregeld is. Is er genoeg voedsel aanwezig voor de kippen? Krijgen ze voldoende aandacht?

Keuze gemaakt?

Heb jij aan de hand van deze vragen besloten om kippen aan te schaffen, dan ben je al meteen een stuk beter voorbereid. Als je de vogels eenmaal hebt, ontdek je al vrij snel hoeveel liefde ze teruggeven. Genieten dus!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl