Orpington: Grote kip uit Engeland

orpington kip

De Orpington is een grote kip die van oorsprong uit Engeland komt. Het is een echte scharrelkip, die het heerlijk vindt om op jouw erf rond te lopen. Wat maakt de Orpington nou zo’n leuk dier om te houden? En waar moet je op letten als je deze kip als huisdier wilt hebben?

Over de Orpington kip

William Cook ontwikkelde in 1886 het ras Orpington. Hij kruiste drie verschillende kippen met elkaar: Minorca’s, Langshans en Plymouth Rocks. Het doel van deze kip, was om een kip te krijgen die goed voor de eieren, maar ook het vlees is. De naam Orpington is gegeven, omdat dit de woonplaats was van William Cook. Met drie tot vier kilo is dit een grote kip, die snel opvalt. Het lichaam heeft bijna de vorm van een hart

Kleuren

Orpingtons kunnen verschillende kleuren hebben, namelijk: zwart, buff, blauwgezoomd, wit, porseleinkleurig, rood, gespikkeld, gezoomd en berken. De meestvoorkomende kleurvariant is buff. Dit is een soort geelbruine kleur.

Wat voor een karakter heeft de Orpington?

De Orpington is een vriendelijke kip, die eigenlijk nooit agressief wordt. Het is een rustige kip, die tegelijkertijd ook erg levendig is. Zoek je een kip die gemakkelijk tam te krijgen is? Dan zit je met de Orpington helemaal goed. Het is zelfs een kip die graag met mensen omgaat en het prima vindt om bijvoorbeeld op schoot te zitten.

Lees ook:  Leghorn: kip die veel eieren legt

Legt de Orpington eieren?

De Orpington kip is gekweekt om eieren te kunnen leggen en dat doet ze dan ook veel. Hoeveel eieren ze precies leggen, ligt erg aan de kleurvariant. De buff kip kan wel drie tot vijf eieren per week leggen. Totaal legt ze tussen de 150 tot 250 eieren per jaar. De eieren hebben een lichtbruine kleur en een prima formaat.

Let wel op: de Orpington kan wat broeds zijn. Dit betekent dat ze niet of nauwelijks van het nest af wil komen. Je kunt dit voorkomen door elke dag de eieren weg te halen, zodat het nest grotendeels van de tijd leeg is.

Vliegt deze kip?

De Orpingon kan niet goed vliegen en omdat het sowieso geen kip is die erg beweeglijk is, zal ze dat ook niet veel doen. Kuikens fladderen wel wat meer. Je hebt een omheining nodig van ongeveer anderhalve meter hoog om er zeker van te zijn dat je kip veilig blijft.

Hoe kun je de Oprington kuikens seksen?

Als je een nestje kuikens hebt, kan het erg moeilijk zijn om deze te seksen. Bij dit kippenras kan het erg moeilijk zijn op een jonge leeftijd om te weten welk geslacht de kuikens zijn. De beste manier om er zeker van te zijn welk geslacht jouw kuikens hebben, is door een dierenarts het te laten testen. Wel zie je op een gegeven moment zeker wel wat verschillen. Zo hebben de hanen meestal wat dikkere poten. Ook zijn we wat hoger. Vanaf vier weken zullen de hanen ook al proberen te kukelen.

Lees ook:  Mag een kip ananas eten? En hoe zit het met de schil?

Tips voor het houden van deze kippen

  • Heb je nog geen kippen? Lees dan eerst ons artikel: Deze 7 vragen zijn belangrijk als je kippen in je tuin wil hebben
  • Elke kip heeft tenminste 5 vierkante meter ruimte nodig
  • Oprington kippen houden van scharrelen, zorg dat er dus ook echt lekker te scharrelen is
  • Omdat het een vrij rustige kip is, moet je alert zijn met welke andere raskippen je de Oprington houdt. Voorkom dat je ze samen houdt met kippen die dominanter en drukker zijn.
  • De Orpington is misschien een makkelijke kip om te houden. Vergeet echter niet dat ze wel degelijk veel aandacht van je nodig hebben. Wanneer je overweegt om Orpingtons aan te schaffen, is het echt belangrijk dat je dagelijks voor ze kunt zorgen.

Waar kun je de Orpington kip kopen?

Er zijn fokkers die regelmatig Orpington kippen te koop aanbieden. Je zou online kunnen zoeken naar fokkers die hun kippen aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld via Marktplaats. Let wel op dat je niet te maken hebt met een broodfokker. Tijdens een persoonlijk kennismakingsgesprek zou je van alles kunnen vragen over jouw toekomstige kippen, zodat je beter weet waar je mee te maken hebt.

Deel je ervaring

Heb jij Orpingtons? Deel je ervaring met andere lezen. Zo weten toekomstige eigenaren wat ze kunnen verwachten van dit bijzondere kippenras.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl