Mag een kip aardbei eten? Tips voor jouw kippen

kip aardbei

Het is goed om je kippen veel gevarieerd eten te geven. Fruit en groente bovenop het normale eten is daarom juist slim. Zo krijgt jouw kip alle belangrijke voedingsstoffen binnen. Maar hoe zit het met aardbei? Mag een kip aardbei eten? Is dit gezonde voeding of kun je het beter laten in het dieet voor jouw vogels?

Over de kip

Kippen zijn fantastische huisdieren. Deze vogels hebben zo hun eigen persoonlijkheden en bezorgen iedereen veel plezier. Er zijn veel verschillende soorten kippen. De ene kip legt veel eieren en een ander is vooral een sierkip die er mooi uitziet. Kippen scharrelen graag en zijn altijd op zoek naar iets te eten. Het is dan natuurlijk leuk om ook echt iets te geven dat ze kunnen vinden, buiten het gewone kippenvoer om. Het is zelfs fijn voor ze als ze afwisseling krijgen in wat ze eten.

Mag een kip aardbei eten?

Een kip kan veilig aardbei eten. Sterker nog: aardbei is hartstikke goed voor je kip. Het zit bomvol vitamines en mineralen en fruit past daarom binnen een gezond voedingspatroon. De kans is zeer groot dat jouw kippen dol zijn op de zoete smaak van de aardbei. Pas echter goed op dat je niet te veel geeft.

Lees ook:  Mag een kip courgette eten?

Waar moet je op letten?

Kippen zijn dus dol op aardbei en dus is de kans groot dat je er al snel veel te veel van zult voeren aan jouw kippen. Aardbei bevat erg veel suiker en te veel hiervan kan voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen bij jouw kip. Zo kunnen ze bijvoorbeeld te dik worden of zelfs last krijgen van hun hart.

Pas ook op voor de groene topjes op de aardbei, zeker wanneer het gaat om aardbeien die je in de winkel koopt, die niet biologisch zijn. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat daar de meeste pesticiden op zijn blijven zitten. Deze pesticiden kunnen voor diarree en uitdroging zorgen bij jouw kippen. Goed schoonmaken is dus belangrijk, of neem het zekere voor het onzekere: groei je eigen aardbeien of koop biologische.

Ook gevaarlijk is schimmel. Controleer alle aardbeien goed voordat je deze aan je kippen voert en haal eventuele aardbei weg die jouw kippen niet eten en die zijn gaan rotten.

Mogen kippen aardbeienplanten eten?

Hoewel het groene deel van de aardbei van niet-biologische aardbeien niet goed is, kan een aardbeienplant juist wel heel goed voor kippen. Je kunt deze planten op de plek waar je kippen scharrelen, zodat zij op een natuurlijke manier het lekkere eten kunnen vinden. Dit vinden ze vaak heel erg leuk om te doen. Wanneer je je plantjes zelf groeit en geen bestrijdingsmiddelen gebruikt, zijn de groene toppen compleet veilig.

Combineer dit eventueel met andere groente en fruit. Groei bijvoorbeeld ook sla.

Mag een kip gedroogde aardbei?

Het is verstandig om je kip geen gedroogde aardbeien te geven. Deze bevatten meestal nog veel meer suiker dan normale aardbeien. Het beste is dus om altijd verse aardbeien aan je kippen te voeren.

Lees ook:  Alle kippenrassen op een rij - meer dan 200

Andere gezonde voeding

Wil jij jouw kippen nog meer lekkers geven en flink afwisselen? Geef hem dan bijvoorbeeld ook paprika of watermeloen. Of bekijk onze complete voedingsgids voor nog meer handige tips.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl