De Serama is de kleinste kip ter wereld. Het is een bijzondere vogel om te houden. Wat kun je verwachten als je een Serama in huis haalt? Wat maakt dit kippenras zo speciaal en waar moet je op letten?
Over de Serama kip
De Serama is de kleinste kip ter wereld. Oorspronkelijk komt deze kip uit Maleisië. Hij is ontstaan door een Japanse kriel en een Maleisische Kriel. Pas in 2004 kwam de Serana kip ook naar Europa, dus het is hier nog een relatief nieuw ras. Serama’s wegen slechts 200 tot 225 gram. Ze dragen een gen dat voor dwerggroei zorgt. Inmiddels is het wel zo dat er steeds meer en meer wordt gefokt om een zo’n klein mogelijke kip te krijgen. En dat is niet altijd even goed voor de gezondheid van de Serama.
Opvallend uiterlijk
Serama’s wegen slechts 200 tot 225 gram en is daarmee het kleinste kippenras ter wereld. Een kleine kip, maar wel eentje met een trotse houding. Ze staan rechtop met de borst vooruit. Deze kip heeft een lichaam in de vorm van de letter V. Wat verder erg opvallend is aan de Serama, is dat hij zo enorm klein is.
Kleur
Qua kleur kan de Serama vrijwel elke kleur hebben. Helemaal leuk is dat je nooit weet wat voor een Serama’s je krijgt. Je kunt twee zwarte Serama’s met elkaar kruisen, maar dit betekent niet dat er zwarte Serama kuikens komen. In totaal zijn er meer dan 2500 gedocumenteerde kleurvariaties van de Serama. Je kunt dus een grote diversiteit aan Serama’s in je tuin hebben lopen.
Wat voor een karakter heeft de Serama kip?
Serama’s zijn hele vriendelijke kippen, die erg van knuffel en interactie houden. Deze kip wordt zelden agressief wanneer hij wordt opgepakt. Sterker nog: deze kip wil graag bij jou zijn. Hierdoor is het ook een zeer kindvriendelijk kippenras. Wil jij dus jouw kinderen een stukje verantwoordelijkheid leren door middel van een huisdier? Dan is de Serama een prima keuze.
Het is natuurlijk wel belangrijk dat ze al op jonge leeftijd worden vastgepakt en aangeraakt. Als dit niet genoeg wordt gedaan, kan de kip schuw zijn.
Legt de Serama eieren?
De Serama staat niet bekend als een kippenras voor eieren. Toch legt deze kip zo’n vier tot vijf eieren per week. Dat zijn er toch al makkelijk rond de tweehonderd per jaar. Maar let op: de eieren zijn erg klein. Je hebt zo’n vier tot vijf eieren nodig van de Serama om ongeveer dezelfde hoeveelheid ei te hebben dan de kippeneieren uit de winkel. De Serama zal al eieren gaan leggen wanneer ze ongeveer vijf maanden oud is.
Vliegt deze kip?
Een Serama kan zeker vliegen en zal dat af en toe ook doen. Toch zal hij vooral veel fladderen en niet al te hoog komen. Ook zal hij nooit heel ver vliegen.
Hoe kun je een Serama kuiken seksen?
Een Serama kuiken kan lastig zijn te seksen. Je ziet niet aan de kleuren van de veren of het een haan of een hen wordt. Wel kun je kijken naar de kam op het hoofd. Vanaf ongeveer vier weken kun je hier mogelijk een rode kleur in zien. De kans is heel groot dat het dan een haan wordt. Maar: let op, je kunt hier niet volledig op vertrouwen. Soms lijkt een kam wat rood te zijn en blijkt het toch een kip te zijn. Wanneer de Serama twee maanden is, weet je meestal zeker welk geslacht ze hebben. Bij twijfel kan een DNA-test meer duidelijkheid bieden.
Huisvestiging voor Serama’s
In het algemeen heeft een Serama niet veel ruimte nodig om te leven. Vanwege hun kleine formaat. Je hebt dus geen groot erf of grote tuin nodig. Met een paar vierkante meter kun je je kip al genoeg geven.
De Serama komt oorspronkelijk uit Maleisië, wat betekent dat ze het doorgaans ook beter doen in tropische temperaturen. Ze reageren minder goed op kou. In Nederland is het lang niet zo tropisch warm als in Maleisië. Hierdoor heb je een binnenverblijf nodig met een goede verwarming. Het is ook belangrijk dat de Serama kippen genoeg mogelijkheid hebben om lekker tegen elkaar aan te liggen.
Kun je ze ook in huis houden?
Sommige mensen kiezen er ook voor om hun Serama’s (deels) binnen te houden. Dit kan, maar zorg er alsnog voor dat ze regelmatig buiten lekker kunnen scharrelen. Ze hebben zon nodig om gezond te blijven.
Je kunt ze dus niet voor altijd binnenshuis houden en hebt ook echt een buitenruimte voor ze nodig. Wanneer je ze in huis houdt, moet je er ook goed op letten dat je last kunt krijgen van verschillende geurtjes in huis. Wanneer ze los in huis lopen, bedenk je dan dat ze overal poepen en dit kan al snel gaan stinken. Ook moet je de boel goed schoonhouden.
Ze zijn niet zindelijk te krijgen en ze poepen echt heel veel. Soms kunnen ze wel elke dertig minuten poepen. Ook maken ze geluiden. Soms hele zachte, schattige geluiden, maar het kan ook behoorlijk hard gaan. Dit doen ze ook wanneer je bijvoorbeeld wilt bellen of iets op televisie wilt kijken.
Wil je toch een Serama kip binnen houden? Bijvoorbeeld om de winters te overbruggen? Dan zou een grote kooi voor een knaagdier kunnen kiezen om je Serama kippen in te houden. Maar ze kunnen daar dus niet non-stop in gehouden worden. Zorg dat je dus ook echt een goed buitenverblijf hebt.
Tips voor het houden van deze kippen
- Heb je nog geen kippen? Lees dan eerst ons artikel: Deze 7 vragen zijn belangrijk als je kippen in je tuin wil hebben
- Serama’s zijn heel klein en daardoor veel gemakkelijker dan andere kippen prooi van roofdieren. Zorg dat ze echt veilig kunnen leven en dat roofdieren niet bij ze kunnen komen.
- Serama kippen knuffelen graag en hebben dagelijks aandacht nodig van hun eigenaar
- Houd een Serama kip nooit alleen
Voeding
Serama’s hebben minder eiwit nodig dan de meeste andere kippen. Let hier goed op, wanneer je bijvoorbeeld kippenvoer koopt. Het meeste kippenvoer is namelijk niet geschikt voor de Serama. Kijk of je speciaal kippenvoer kunt vinden dat geschikt is voor Serama’s en geef aanvullend groente en fruit. Laat je kippen ook lekker scharrelen.
Wil je weten wat je allemaal kunt voeren aan jouw Serama’s? Bekijk dan ons artikel: Wat mag een kip eten? Een complete voedingsgids
Gezondheid
Een Serama is zo klein, omdat hij bewust wordt gefokt met dwerggroei. Hierdoor is hij heel gevoelig voor allerlei gezondheidsproblemen. Een kwart van deze kippen is gedoemd om te sterven in het ei, vanwege het gen cornish lethal. Dit is geen prettige dood, en je kunt hier eigenlijk niet omheen.
Let er ook goed op dat bloedluis bij deze kip voor grote problemen kunnen zorgen. Je Serama kan erg ziek worden. Ook andere parasieten, zoals wormen, kunnen fataal zijn bij een Serama. Controleer het verblijf van je kip dus altijd goed op ongedierte en houd alles goed schoon.
Wil je weten of je kippen gezond zijn? Kijk dan naar hun kam. Wanneer deze van kleur verandert, en minder fel wordt, dan is dat een teken voor een verslechterde gezondheid.
Waar kun je Serama’s kopen?
Wanneer je Serama’s wilt hebben, zul je al snel merken dat ze op veel plaatsen worden aangeboden. Let er goed op dat de fokker waar je ze koopt betrouwbaar is. Wanneer deze kippen te veel worden doorgefokt, kunnen gezondheidsproblemen de overhand nemen. Als je naar een fokker of kweker gaat, stel dan goede vragen en kijk of je een goede klik met ze hebt.
Deel je ervaringen
Heb jij Serama kippen? Deel jouw ervaring hier, zodat andere potentiële eigenaren daar weer van kunnen leren. Zo helpen we elkaar!