Mag een kip watermeloen eten? Lekkernij of juist giftig?

watermeloen kip

Kippen in de tuin: het is een genot. Hoe leuk is het om je kippen rond te zien scharrelen? Af en toe pikken ze iets van de grond en eten ze het op. Natuurlijk is het extra leuk om je kippen soms eens iets anders te geven. Een extra lekkernij. Watermeloen bijvoorbeeld. Maar mag dit wel? Mag een kip watermeloen eten?

Kippen

Kippen zijn ontzettend leuke huisdieren. Er zijn verschillende soorten kippen die je in je tuin kunt houden. Zo zijn er sierkippen en legkippen. De legkippen leggen meer eieren dan de sierkip. Kippen hebben allemaal een eigen persoonlijkheid. Qua voeding zijn goede legkorrels de basis, maar af en toe verdient je kip ook wel iets extra’s. Bijvoorbeeld watermeloen?

Mag een kip watermeloen eten?

Kippen mogen zeker watermeloen eten. Sterker nog: het is heel goed voor je kip. Zeker wanneer je watermeloen in de zomermaanden geeft. Kippen hebben genoeg vocht nodig en in de zomer kun je dus gemakkelijk die vochtbehoefte aanvullen met wat meloen. Er zitten ook goede vitamines in. Zo zit er vrij veel vitamine A en C in de watermeloen. Dit past heel goed in een gezond dieet voor kippen. De meeste kippen zijn ook echt dol op watermeloen.

Lees ook:  Amrock - grote kip met een opvallend uiterlijk

Waar je echter wel op moet passen, is dat je niet te veel watermeloen aan je kippen voert. Te veel watermeloen betekent dat je kippen de legkorrels minder zullen eten. Hierdoor krijgt je kip veel minder proteïne binnen en dat heeft invloed op de algemene gezondheid en op de kwaliteit van de eieren. Geef ze dus af en toe watermeloen als lekkere traktatie.

Mag een kip watermeloen zaadjes eten?

Zaden van een watermeloen zijn voor veel dieren onveilig, maar voor kippen niet. Zij kunnen ze zonder problemen eten. Geef dus gerust het vruchtvlees met de zaadjes erin van de watermeloen. Dit kan dus helemaal geen kwaad.

Mag de schil worden gegeten?

Kippen mogen de schil van een watermeloen gewoon eten. De beste voedingsstoffen zitten direct onder en in de schil. Let er wel op dat je er zeker van bent dat er geen bestrijdingsmiddelen op de schil zitten Maak de schil dan ook altijd goed schoon of laat hem weg als je er niet zeker van bent of dit veilig is.

Pas op met rottend fruit

Meloen is heel goed voor je kippen, maar let altijd goed op dat het niet rot is. Je kippen kunnen hier behoorlijk ziek van worden. Geef geen rotte watermeloen, maar kijk ook goed of de watermeloen die bij je kippen ligt niet rot. Zeker wanneer de zon schijnt, kan het verrottingsproces behoorlijk versnellen.

Als het echt warm is

Je kunt watermeloen ook in blokjes invriezen en dan aan je kippen geven. Dit is een heerlijke verkoeling voor ze op warme dagen. Je kippen zullen dit zeker waarderen.

Lees ook:  Deze 7 vragen zijn belangrijk als je kippen in je tuin wil hebben

Wil je weten wat je je kip verder nog kunt geven? Bekijk dan de complete voedingsgids voor kippen

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl