Hoe lang kan een papegaai alleen zijn?

papegaai alleen

Papegaaien zijn sociale dieren en daarom kun je ze niet te veel alleen laten. Maar hoe lang kan een papegaai precies alleen zijn? En hoe zorg je ervoor dat je vogel zich vermaakt als jij er even niet bent?

Papegaaien

Er zijn verschillende soorten papegaaien. Zo heb je de kleine dwergpapegaaien. Maar ook grotere soorten, zoals de Grijze Roodstaart, de Amazone Papegaai, de Kaketoe en de Ara. Als je geluk hebt, gaat je papegaai praten. Deze kleurrijke vogels zijn intelligent en sociaal. Krijgen ze niet genoeg aandacht? Dan kunnen ze depressief worden en hun eigen veren uittrekken. De meeste papegaaien kunnen behoorlijk oud worden en ons zelfs overleven.

Hoe lang kan een papegaai alleen zijn?

Papegaaien zijn ontzettend sociale dieren en hebben veel behoefte aan menselijke interactie. Daarom kun je ze beter niet langer dan zes tot acht uur per dag alleen laten. En dit kan alleen wanneer je minimaal twee uur per dag aandacht aan je vogel kunt geven. Heb je twee papegaaien? Dan is er al iets meer flexibiliteit mogelijk. Af en toe een dagje alleen laten kan doorgaans geen kwaad, zolang je er maar voor zorgt dat je vogel genoeg aandacht krijgt.

Wat gebeurt er als je papegaai te lang alleen is?

Onderschat niet hoe erg het voor een papegaai is om alleen te zijn. Deze vogels hebben behoefte aan veel gezelschap en interactie. Bied je dit niet voldoende, dan kan je papegaai depressief worden. Ook agressief gedrag, zoals bijten en sissen, komt veelvuldig voor wanneer papegaaien niet genoeg aandacht krijgt of te veel alleen is. Sommige papegaaien eten niet wanneer je er niet bent. Dit is dus ook iets dat je niet moet vergeten.

Lees ook:  Waarom is mijn papegaai bang voor me?

Voorkom dat je papegaai zich verveelt

Er wordt al snel gedacht dat je wat muziek aan kunt zetten, en dat dit genoeg is voor je papegaai om de dag door te komen. Onthoud heel goed dat dit zeker niet het geval is. Papegaaien zijn in de natuur hele dagen bezig, bijvoorbeeld met zoeken naar voer. Daarom is het van groot belang dat je papegaai ook wanneer jij weg bent iets te doen hebt. Dit doe je bijvoorbeeld door speciale papegaaienspeeltjes in de kooi te hangen.

Je papegaai heeft minimaal twee tot drie soorten speelgoed nodig en je moet deze ook constant afwisselen. Zorg dat er foerageer speelgoed is, en dat er puzzels zijn. Kijk altijd goed naar het gedrag van je vogel. De ene papegaai heeft wekelijks nieuw speelgoed nodig, terwijl de ander er dan al lang op uitgekeken heeft en juist dagelijkse afwisseling nodig heeft.

Geef van tevoren en na afloop genoeg aandacht

Wanneer je even weg bent van huis en daarna terugkomt, is het belangrijk dat je papegaai genoeg aandacht krijgt. Train met je papegaai, praat ertegen en wees in zijn gezelschap. Het is verstandig om de papegaai ergens in huis te hebben waar je veel komt. Wanneer je je papegaai daar al lekker veel contact heeft, zal het iets gemakkelijker zijn als je even van huis weg bent.

Lees ook:  7 nadelen van een papegaai als huisdier

Toch weg? Regel een papegaaien-oppas

Ga je toch weg van huis? Dan is het verstandig om een papegaaien-oppas te regelen. Misschien is er iemand in je omgeving die even op kan letten. Kijk wel goed of je papegaai het met die persoon kan vinden. De meeste papegaaien vinden niet iedereen even aardig. Er zijn ook speciale pensions waar je je papegaai naartoe kunt brengen.

Een tweede papegaai helpt

Papegaaien hebben gezelschap nodig. En dus is een andere soortgenoot vaak een hele slimme keuze. Dit betekent overigens niet dat je de vogels dan opeens vaker alleen kunt laten.

Neem je vogel mee

Je zou ook kunnen overwegen om je papegaai mee te nemen. Er zijn veel speciale reisbakjes en rugzakken beschikbaar die je kunt gebruiken om de vogel in te vervoeren. Dit zal niet in alle gevallen een goede optie zijn, maar het is het overwegen waard.

Is jouw huis wel de beste plek?

Wanneer je echt regelmatig lang van werk weg bent, dan is slim om te bedenken of jouw huis wel een goede plaats is voor een papegaai. Wanneer je niet de tijd en aandacht aan je huisdier kunt geven die hij nodig heeft, dan zal hij daar alleen maar last van hebben.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl