Blauwvoorhoofdamazone complete verzorgingsgids

blauwvoorhoofdamazone verzorging

De Blauwvoorhoofdamazone is een gezellige, extraverte papegaai die voor vrolijkheid in huis zorgt. Waar moet je op letten wanneer je een Blauwvoorhoofdamazone aanschaft? Hoeveel aandacht heeft deze vogel nodig?

Over de Blauwvoorhoofdamazone

De Blauwvoorhoofdamazone is een van de Amazonesoorten die er zijn. Van oorsprong komt deze vogel uit het Amazonegebied in Brazilië, maar ook in landen zoals Bolivia en Argentinië zien we hem veelvuldig terug. Het zijn prima huisdieren. Je kunt er eentje houden, maar doe dit echt alleen als je genoeg sociale interacties met hem hebt. Twee of meer vogels is in veel gevallen beter, omdat ze elkaar dan ook wat gezelschap kunnen houden.

Hoe oud wordt de Blauwvoorhoofdamazone?

Papegaaien staan er om bekend dat ze erg oud kunnen worden. Dit geldt ook voor de Blauwvoorhoofdamazone. Ze kunnen een leeftijd bereiken tot wel tachtig jaar. De meeste papegaaien van deze soort worden gemiddeld rond de vijftig jaar.

Uiterlijk

De meeste Amazones hebben een naam die past bij het uiterlijk. Het zal je dan ook niet verbazen dat de Blauwvoorhoofdamazone een blauw voorhoofd heeft. Verder is hij grotendeels groen, maar zie je ook kleuren zoals geel, rood en oranje in de veren terugkomen. De Blauwvoorhoofdamazone bereikt een hoogte van zo’n 37 centimeter en hij heeft een gewicht van gemiddeld 400 gram.

Karakter van de Blauwvoorhoofdamazone

Blauwvoorhoofdamazone
Rebel mijn Blauwvoorhoofdamazone

De Blauwvoorhoofdamazone is een papegaai die je aan het lachen maakt. Het zijn hele grappige dieren die zeer actief zijn. Het zijn ook erg sociale dieren, en wanneer je ze goed opvoedt worden ze een vriend voor het leven. Ze hebben meestal wel een favoriet, maar kunnen doorgaans met het hele gezin overweg. Het is wel belangrijk dat je deze vogel lekker veel aandacht geeft.

Lees ook:  11 groene papegaaien (inclusief foto’s)

De Blauwvoorhoofdamazone is ook een zeer inteliggente papegaai. Je moet hem dus mentaal blijven uitdagen. Doe oefeningen met hem, zoals aandachtsoefeningen of puzzels. Hiermee versterk je jouw band met de vogel alleen maar meer.

Is deze papegaai agressief?

Papegaaien kunnen best hard bijten en hier moet je ook altijd rekening mee houden. Bijtgedrag komt nou eenmaal voor. In bepaalde periodes kan de Blauwvoorhoofdamazone wat agressiever zijn. Denk aan de puberteit, wanneer hij in de rui is of wanneer het paringseizoen er is. Jaloezie kan ook een serieus probleem zijn, maar dit is per vogel verschillend. In het algemeen geldt wel: als jij je vogel goed socialiseert, zal hij minder snel agressie tonen.

Een Blauwvoorhoofdamazone leren praten

Blauwvoorhoofdamazones zijn goede praters en het is ook echt mogelijk om ze te leren praten. Pas op wat je zegt in de buurt van deze vogel, want ze pakken soms dingen op die je niet verwacht. Wat een Amazone uiteindelijk zal zeggen, is van tevoren nooit precies te voorspellen, al kun je bepaalde uitspraken met veel herhalingen wel leren. Let op dat je wisselt in wat je zegt. Ga niet eindeloos hetzelfde blijven herhalen: houd het leuk voor je vogel. Als je een Blauwvoorhoofdamazone leert praten, is het goed mogelijk dat net geleerde woordjes of zinnen de hele dag worden uitgesproken.

Lees ook: 9 bijzondere vogels die kunnen praten

Andere geluiden

Een Blauwvoorhoofdamazone maakt veel geluiden. Deze vogel is daardoor minder geschikt om bijvoorbeeld in een flat of appartement te hebben. Er zijn momenten op de dag waarop deze vogel erg hard en veel schreeuwt. Meestal is dat tijdens zonsopkomst en zonsondergang, maar ook op andere momenten van de dag kan hij veel herrie maken. Houd rekening met veel geluid.

Lees ook:  Waarom is mijn papegaai bang voor me?

Kooi voor de Blauwvoorhoofdamazone

Eén van de belangrijkste zaken waar je op moet letten, is dat je een geschikte papegaaienkooi voor je Blauwvoorhoofdamazone hebt. Het is belangrijk dat jouw vogel zijn vleugels sowieso moet kunnen spreiden. Hoe groter de kooi, hoe beter. Maar zelfs met een grote kooi is het van groot belang dat je Amazone regelmatig uit de kooi komt, zodat hij echt kan vliegen en een band met jou kan ontwikkelen. Kies ook voor een kooi met horizontale spijlen, zodat je vogel goed kan klimmen en klauteren.

De meeste papegaaienkooien beschikken over een aantal standaard zitstokken. Het is beter om deze te vervangen voor zitstokken die natuurlijker zijn. Bij voorkeur stokken met verschillende diktes. Zo hoeft jouw Amazonepapegaai niet de hele tijd zijn klauwen in dezelfde stand te houden.

De kooi moet voorzien zijn van voldoende speelgoed. Houd er rekening mee dat je Amazone het speelgoed kapot zal maken. Hout en touw wordt gesloopt: dit is goed en past bij het gedrag van papegaaien in de natuur.

Lees ook:  Hoe lang kan een papegaai alleen zijn?

Jouw papegaai trainen


Je papegaai wil deel uitmaken van jouw gezinsleven. Betrek hem er ook bij. Neem je papegaai bijvoorbeeld mee naar andere ruimtes, of zorg voor een eigen speelplekje buiten de kooi. Een Javaboom is hier bijvoorbeeld zeer geschikt voor. Zorg dat je elke dag veel tijd voor je huisdier hebt en echt samen doorbrengt. Doe spelletjes, aai hem en en daag hem mentaal uit. Een Blauwvoorhoofdamazone papegaai is eenvoudig te trainen, maar je moet er wel de tijd en energie in stoppen.

Voeding

Amazonepapegaaien eten zaadjes, groente, fruit en noten. Geef regelmatig verse groente en fruit en wissel daar in af. Ook speciale pellets zijn heel goed, omdat deze alle benodigde voedingsstoffen bevatten. Voorkom dat je je Amazone papegaai de hele dag door zaadjes geeft. Dit is niet de meest gezonde keuze. Vergeet overigens ook niet dat de Blauwvoorhoofdamazone een vogel is die gráág eet en daardoor gemakkelijk te zwaar wordt. Je vogel regelmatig wegen om te zien of hij niet te veel heeft gegeten is dan ook verstandig.

Waar kun je een Blauwvoorhoofdamazone kopen?

Wil jij graag een Blauwvoorhoofdamazone hebben? Dan zijn er verschillende fokkers en kwekers die je hiermee kunnen helpen. Houd er rekening mee dat de Blouwvoorhoofdamazone een dure vogel is en dat prijzen tussen van 800 tot 2000 euro kunnen kosten. Wanneer de ouders prijswinnaars zijn in vogelshows of mooie kleurencombinaties hebben, zal de prijs zelfs nog meer stijgen.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl