7 nadelen van een papegaai als huisdier

papegaai nadelen

Papegaaien zijn geweldige dieren. We kennen allemaal wel de grappige filmpjes van papegaaien die praten of leuke dingen uithalen. Maar voordat je overweegt om een papegaai als huisdier te nemen, is het verstandig om ook eens goed te kijken naar de nadelen. Welke nadelen hebben papegaaien?

Over papegaaien

Er zijn meer dan 400 soorten papegaaien. Bekend zijn bijvoorbeeld de Grijze Roodstaart, de Amazone en de Kaketoe. Officieel gezien vallen ook parkietachtigen, zoals de grasparkiet en de valkparkiet ook onder de papegaaien. Papegaaien zijn er dus in allerlei soorten en het is een ontzettend populair en geliefd huisdier. Deze kleurrijke vogels staan bekend om hun eigenaardige karakters, vol humor. Ook zijn er meerdere papegaaiensoorten die je kunt leren praten. Papegaaien kunnen een vriend voor het leven worden, maar het is altijd wel belangrijk dat je weet wat je in huis haalt. Dit zijn namelijk niet de gemakkelijkste huisdieren en er loeren enkele nadelen.

Wist je dat papegaaien vaak in opvangcentra terechtkomen? Dit heeft vooral te maken met het feit dat mensen niet goed hebben stilgestaan bij de nadelen van een papegaai als huisdier.

Lees ook: 9 bijzondere vogels die kunnen praten

Papegaaien maken lawaai

Het praten van een papegaai lijkt heel leuk, maar vergis je niet: papegaaien maken veel lawaai. Ze praten niet alleen, maar schreeuwen ook. Het geschreeuw kan erg hard of schel zijn en met een beetje pech houden ze niet op. Wanneer jij met iemand belt, televisie probeert te kijken of gewoon eventjes rust wil, zal jouw papegaai waarschijnlijk flink schreeuwen. En vergis je niet: ook de kleinere exemplaren, zoals de dwergpapegaai, maken veel lawaai. Misschien denk je: nou dan doe ik een doek over de kooi. Dit helpt echter lang niet altijd en ook niet bij iedere vogel.

Lees ook:  Douchen met een papegaai - hoe doe je dat?

Papegaaien hebben aandacht nodig

Een papegaai is een zeer sociaal dier. Dit betekent dat hij veel aandacht nodig heeft. Je kunt een papegaai dus niet zomaar lang alleen laten en je moet er echt rekening mee houden dat jouw papegaai regelmatig interactie met je nodig heeft. Houd nooit een papegaai alleen, wanneer je hem niet de aandacht kan geven die hij nodig heeft. Ben je vaker weg van huis? Dan kan het helpen om twee papegaaien te nemen. Een papegaai die niet voldoende aandacht krijgt, kan zijn eigen veren uittrekken, met alle gevolgen van dien.

Let op: kies nooit voor een spiegeltje om je papegaai aandacht te geven. Spiegels werken verwarrend voor papegaaien en kunnen ervoor zorgen dat je papegaai hormoonproblemen krijgt of agressief naar mensen toe wordt.

Lees ook: hoe lang kan een papegaai alleen blijven?

Hij moet regelmatig vliegen

Een papegaai heeft beweging nodig en moet daarom dagelijks tenminste een paar uur uit de kooi om rond te vliegen en een stukje vrijheid te hebben. Hier moet je de tijd voor nemen. Let er ook goed op dat je huis geschikt is voor een papegaai. Papegaaien kunnen overal heen vliegen en dus ook dingen kapotmaken of ergens tegenaan vliegen. Je moet je huis dus wel echt aanpassen, zodat je papegaai de ruimte heeft. En hij moet regelmatig de kooi uit. Ben je niet bereid om je vogel de kooi uit te laten? Dan is een papegaai geen geschikte keuze voor je.

Je kunt de momenten dat je papegaai de kooi uit komt ook goed combineren met het socialiseren.

Lees ook:  Alle soorten papegaaien op alfabetische volgorde - meer dan 400

Houd rekening met veel rotzooi

Heb je een papegaai in huis? Dan moet je er rekening mee houden dat hij heel veel rotzooi maakt. Als hij eet, laat hij meestal ook veel eten vallen. Ook veren kom je overal tegen. Een papegaai heeft daarnaast veel fijne stofdeeltjes die echt overal in huis belanden. En als laatste: papegaaien zijn moeilijk zindelijk te krijgen. Vliegen ze in huis, dan zul je dus ook de vogelpoep na afloop moeten schoonmaken.

Ze moeten bezig blijven

Je moet een papegaai bezig blijven houden. Dit doe je met sociale interactie en training, maar je moet ook regelmatig nieuwe speeltjes aan je papegaai aanbieden en geef hierin genoeg afwisseling. Besef dat deze speeltjes niet heel blijven.

Lees ook: hoe voorkom je dat je vogel zich verveelt?

Papegaaien worden erg oud

De meeste papegaaien kunnen ontzettend oud worden. Zo kan een Ara of een Grijze Roodstaart wel tachtig worden. En ook de kleinere papegaaiensoorten moeten niet worden onderschat. Een dwergpapegaai kan ook al vijftien jaar worden. Overweeg je een papegaai, realiseer je dan dat je er voor een zeer lange tijd aan vast zit. Het moet dus echt een weloverwogen besluit zijn voordat je een papegaai in huis haalt.

Eenkennig

Een papegaai kan zeer eenkennig zijn. Het is dus goed mogelijk dat hij jou heel leuk vindt, maar je partner, kind of schoonmoeder niet. Papegaaien kiezen zelf uit wie ze leuk vinden en wie niet. Vinden ze iemand niet leuk? Dan kan dit zich uiten in agressief gedrag.

Lees ook:  Hoe lang kan een papegaai alleen zijn?

Papegaai als huisdier

Nou is het niet zo dat een papegaai als huisdier niet leuk is, maar je moet vooral zeer bewust zijn van de minder leuke kant aan deze bijzondere dieren. Te vaak kopen mensen een papegaai, zonder zich goed in te lezen. Zorg dat je niet verrast wordt en weet wat je kunt verwachten. Dan heb je een fantastisch dier waar je echt blij mee zult zijn. Een vriendje voor het leven!

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl