11 dingen over de English Springer Spaniel die je nog niet wist

English Springer Spaniel

De English Springer Spaniel weet al snel jouw hart te veroveren. Deze energieke en vrolijke honden houdt ervan om uren te spelen. Ook ziet hij er prachtig uit. Wil je meer te weten komen over dit bijzondere ras? Hier zijn 11 dingen die je nog niet wist.

Over de English Springer Spaniel

Veel mensen noemen de English Springer Spaniel ook wel gewoon de Springer Spaniel. Hij wordt ook wel eens de Engelse Springer Spaniel genoemd. Deze hond is rond de 50 centimeter hoog en is hiermee de hoogste van alle spaniel soorten. Deze vriendelijke en enthousiaste hond is bij iedereen al snel geliefd.

1. Er zijn twee soorten Springer Spaniels

Er worden twee soorten Springer Spaniels gefokt. De ene lijn is echt voor het jagen, terwijl de andere meer gericht is op de show. De bouw van beide soorten zijn compleet verschillend. De English Springer Spaniel uit de jachtlijn is bijvoorbeeld veel gespierder, terwijl de showlijn een veel mooiere vacht heeft.

2. De English Springer Spaniel is een echte jachthond

De English Springer Spaniel werd voor het eerst gefokt als jachthond in de zestiende eeuw. Als jachthond is hij al eeuwen zeer populair. Hij heeft zijn naam te danken aan de vorm van jagen. Deze hond gaat achter vogels aan, zodat die de lucht in gaan en jagers gemakkelijk op ze schieten. Die vorm van jagen wordt ook wel ‘springing’ genoemd.

3. De showhond

Engelse Springer Spaniels doen het ontzettend goed bij hondenshows. Van alle hondenrassen, staat deze op de derde plaats van de meeste gewonnen prijzen. Net wat beter zijn de Schotse Terrier en de Draadharige foxterriër.

4. Elke Springer Spaniel ziet er anders uit

De tekeningen en kleuren van de English Springer Spaniel ziet er verschillend uit. Als je een paar pups uit hetzelfde nest hebt, zullen ze er allemaal verschillend uitzien. English Springer Spaniels kunnen verschillende kleuren hebben, zoals wit en zwart.

5. Actieve honden

English Springer Spaniels zijn zeer actiev en energiek honden. Ze hebben ontzettend veel beweging nodig en moeten dan lekker kunnen rennen. Je zult dus echt dagelijks met je English Springer Spaniel op pad moeten gaan om hem goed uit te putten. Wanneer je dit niet doet zal hij depressief worden of vervelend gedrag vertonen.

6. Goed in apporteren

Wanneer je een English Springer Spaniel hebt, dan heb je een hond die heel goed is in het apporteren. Hij vindt dit ook erg leuk. Om hem lekker bezig te houden, moet je dit dus veel met hem doen. Gooi een bal en zie hoe je hond erachteraan rent. Dit is meteen een goede manier om je hond fysiek uit te dagen.

7. Zee intelligente hond

De English Springer Spaniel is ook echt een intelligente hond. Deze hond moet mentaal worden uitgedaagd. Speel bijvoorbeeld zoekspelletjes met hem of koop speciale hondenpuzzels. Het kan ook goed helpen om verschillende hondentrainingen te volgen met je hond, zodat hij kan blijven leren.

8. Springer Spaniels waarschuwen je door te blaffen

Deze hond zal niet snel iemand aanvallen die bijvoorbeeld wil inbreken in je huis, maar toch zal hij je wel waarschuwen. Dit doet hij door te blaffen. De English Springer Spaniel kan behoorlijk hard blaffen en daarnaast is hij zeer loyaal naar zijn eigenaar toe. Voelt hij dat er iets niet klopt? Dan laat hij dit echt wel weten.

9. Geschikt voor het hele gezin

Omdat de English Springer Spaniel verre van agressief is en juist een heel vriendelijk karakter heeft, is het een ideale hond voor gezinnen met bijvoorbeeld kinderen. Ook zijn ze ontzettend loyaal, waardoor ze gemakkelijk een band opbouwen met de familie waar ze komen te wonen.

10. Redelijke goede gezondheid

De English Springer Spaniel heeft een redelijk goede gezondheid. Hij kan tussen de tien en de vijftien jaar oud worden. Toch liggen er natuurlijk altijd wel wat gezondheidsrisico’s op de loer. Zo kan hij last krijgen van zijn heupen en ellebogen en is artrose en serieus probleem. Koop altijd je hond via een erkende fokker en voorkom broodfok. Pups via een broodfokker hebben namelijk vaak een slechtere gezondheid.

11. Beroemdheden met een Springer Spaniel

Er zijn behoorlijk wat beroemdheden die een Springer Spaniel hebben of hadden. Denk aan George W. Bush en Oprah.

Wat vind jij van de English Springer Spaniel?

Deel je ervaringen over dit leuke ras in de reacties. We horen heel graag van je.

Bekijk de beste Black Friday deals van 2021

black friday huisdieren

 

huisdieradvies.nl